NavMenu

Rudnik uglja ostvario dobit od 11 mil EUR - U godini krize kompanija postavila rekorde u proizvodnji otkrivke

Izvor: Pobjeda Srijeda, 13.01.2021. 13:37
Komentari
Podeli
(Foto: Askolds Berovskis/shutterstock.com)
U uslovima pandemije, uz svakodnevno forsiranje poštovanja mjera epidemiološke zaštite, uspjeli smo da postignemo nove rekorde u proizvodnji otkrivke, proizvedemo sve količine uglja koje je tržište tražilo, nastavimo trend smanjenja troškova i postignemo dobit za koju očekujemo da će biti preko 11 mil EUR - kazao je izvršni direktor Rudnika uglja Slavoljub Popadić.

On je u intervjuu za Glas rudara ocijenio da će Rudnik nastaviti da igra važnu ulogu u razvoju države i u narednih 30 godina.

Podsjetio je da je Rudnik polovinom 2014. godine, kad je došao na mjesto izvršnog direktora, bio na ivici stečaja, sa akumuliranim gubitkom od 20 mil EUR, poreskim dugom od 18 miliona i kreditnim zaduženjem preko 20 mil EUR. Šest godina kasnije, Rudnik je profitabilna kompanija, bez kreditnih zaduženja, sa reprogramiranim poreskim dugom koji je došao na nivo od 1,5 miliona i koji će najkasnije u prvom kvartalu ove godine biti isplaćen u cjelosti.

- Više faktora je doprinijelo oporavku Rudnika, a jedan od najbitnijih je ubrzanje poslovnih operacija. Izmijenili smo model upravljanja, definisali nove pragove odgovornosti izvršnog direktora i borda, izmijenili pravilnike i ubrzali procese donošenja odluka, uredili sisteme organizacije sastanaka i izvještavanja, uveli jake funkcije kontrolinga, razdvojili kratkoročne od dugoročnih i kontrolne od operativnih funkcija. Izmijenili smo modele kratkoročnog i dugoročnog planiranja u ispostavili bolje modele praćenja realizacije dogovorenog - naveo je Popadić.

Dodao je da je značajna povoljnost bila i u tome što su svo vrijeme u bordu imali sjajne profesionalce i finansijske eksperte, odličnu klimu uzajamnog povjerenja, tako da je ukupna energija bila isključivo fokusirana ka unapređenju poslovanja.

- Kao rezultat, podigli smo produktivnost, smanjili operativne troškove, tri puta povećali prodaju na inotržištu i podigli nivo godišnje proizvodnje otkrivke za preko 45 odsto. Paralelno pokušavamo da povećamo zarade zaposlenih, što nije lako harmonizovati sa ambicijom smanjenja ukupnih troškova. U principu, primarna orijentacija je na podizanju produktivnosti, kroz bolju organizaciju rada, nabavku nove mehanizacije i podmlađivanje radne snage - kazao je Popadić i istakao da je zbog toga i usaglašenog modela poslovanja sa EPCG obezbijeđeno održivo poslovanje kompanije u narednih 30 godina, čemu će posebno doprinijeti ekološka rekonstrukcija termoelektrane.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Finansije

EBRD najavljuje tender za autoput - Vrijednost dionice od Mateševa do Andrijevice 530 mil EUR, banka finansira 200 miliona

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je prethodno obavještenje za tender za izgradnju autoputa Bar-Boljare, dionica Mateševo Andrijevica. Kako je pojašnjeno u obavještenju, procijenjena vrijednost radova je 530 mil EUR, dok će od tog iznosa EBRD finansirati 200 miliona. Riječ je o drugoj dionici auto-puta od Mateševa do Andrijevice u ukupnoj dužini od 22 kilometra. Klijent banke je preduzeće Monteput, koje sredstava od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.