NavMenu

Milionski projekat ePATH povezuje turističku ponudu Hutovog blata sa Botaničkim vrtom u Makarskoj i Rezervatom prirode Solila u Crnoj Gori

Izvor: eKapija Srijeda, 13.01.2021. 12:07
Komentari
Podeli
Hutovo blato (Foto: Marisha_SL/shutterstock.com)Hutovo blato
Projekt "Interreg IPA Program prekogranične saradnje između Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore 2014-2020: Put endema" (ePATH), kojem je cilj da kroz promociju prirodnih (endemske vrste) i kulturnih vrijednosti kreira zajedničke turističke ponude u tri zaštićena područja u navedenim državama, predstavljen je u ponedjeljak, 11. januara u prostorijama Javnog poduzeća (JP) Park prirode Hutovo blato u Čapljini.

Nosilac projekta je JP Park prirode Hutovo blato s partnerima Makarski komunalac iz Republike Hrvatske i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, a partnerstvo je usmjereno na jačanje i unapređenje tri zaštićena prirodna područja u kojima žive mnoge rijetke i endemske vrste flore i faune, a to su Park prirode Hutovo blato (BiH), Botanički vrt Kotišina (RH) i Rezervat prirode Solila (CG).

Direktor Parka prirode Hutovo blato Nikola Zovko kazao je kako je projekt krenuo 1. novembra 2020. godine.

- Projekt "ePATH" trajaće dvije godine, a već su prošla dva mjeseca od njegovog početka i sada je potrebno da se više angažujemo oko realizacije aktivnosti koje su predviđene. Riječ je o razvijanju turističke ponude na temelju prirodnih potencijala, a naročito endemskih vrsta. Uz to, svakako ćemo se stalno doticati i kulturno-istorijskog naslijeđa, tradicije i tako dalje - kazao je Zovko.

Dodao je kako je kroz projekt, od ova tri zaštićena prirodna područja, najviše aktivnosti predviđeno baš u Parku prirode Hutovo blato.

- Riječ je o nekih pet, šest intervencija, a uglavnom se radi o sanaciji, adaptaciji i rekonstrukciji postojećih sadržaja, ali ima i nove opreme i objekata koji će se urediti. Što se tiče onoga što sve nas veže, to je edukacijski dio. Kod nas je osnova svega Interpretacijski centar, isto tako će biti i u Rezervatu prirode Solila u Crnoj Gori, dok će Makarska razvijati, odnosno urediti Botanički vrt Kotišina. Poslije ćemo to brendirati i uvezati u jednu zajedničku turističku ponudu - istaknuo je Zovko.

Zamjenik gradonačelnika Grada Makarske Dražen Nemčić kazao je kako "ePATH" znači puno za ovaj grad, prenosi StartBiH.

- Makarska je, usudio bih se reći, svjetski poznato turističko središte, međutim, osim sunca i mora, našim gostima u budućnosti moramo pružiti i druge sadržaje. Botanički vrt, kojeg je u Makarskoj osnovao pokojni fra Jure Radić, dugo vremena bio je prepušten sam sebi, a on se može prikazati kao Biokovo u malome, i u njemu rastu brojne biljne endemske vrste. Endemske vrste iz sva tri navedena mjesta treba turistički evaluirati te ih edukacijski prezentirati da nam svima budu na ponos. Mislim da će ovaj projekt turističku ponudu Makarske podići na viši nivo - kazao je Nemčić.

Aleksandra Ivanović iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom iz Crne Gore istakla je veliko zadovoljstvo što je "Put endema" odobren.

- U okviru ovog, izuzetno značajnog projekta za nas, uspostavićemo prvi centar za posjetioce na području Rezervata prirode Solila i na taj način omogućiti razvoj turističke ponude Rezervata. Takođe očekujemo da ćemo kroz realizaciju projekta razviti i one posebne vrste ponude za specifičan vid turizma, a to su takozvani "bird watcheri" ili oni koji uživaju u prirodi. Nadamo se da ćemo u saradnji s našim partnerima napraviti zajedničku regionalnu ponudu koja će promovisati ovaj vid turizma - kazala je Ivanović.


Projektom se poboljšava niz turističkih objekata koji podržavaju osjetljive ekosisteme, stvara zajednička tematska staza posvećena endemskim vrstama i promoviše očuvanje i uvažavanje prirodne baštine.

Tokom sprovođenja projekta radiće se na formiranju i promociji zajedničke turističke ponude sva tri rezervata prirode "Endemske staze" i organiziranju grupnih posjeta, kampova za promatranje ptica, natjecanja za posjetitelje, radionica za školsku djecu, razvoja aplikacija za mobilne telefone, izradi promotivnih materijala i slično.

Tri navedene lokacije u prekograničnom području biće opremljene novim tehnologijama, izradiće se nova i prilagoditi postojeća infrastruktura, te će biti instalirana prezentacija prirodne baštine kroz virtualnu stvarnost, a glavne ciljne skupine projekta su turisti, građani, turističke agencije i obrazovni sustav.

Ukupni proračun projekta za sva tri partnera iznosi 1.540.375 EUR, od čega 1.309.319 EUR predstavlja EU sufinanciranje u iznosu od 85%, dok preostalih 15% financiraju projektni partneri.

Projekt je odobren za financiranje na II Pozivu za predloge projekata u okviru trilateralnog Interreg IPA Programa prekogranične saradnje između Hrvatske, BiH i Crne Gore u okviru Programske osi 3: "Doprinos razvoju turizma i zaštiti kulturne i prirodne baštine" s ciljem jačanja i diversifikacije turističke ponude kroz prekograničnu saradnju i poboljšanje upravljanja i održivog korištenja kulturne i prirodne baštine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija

Vračar: Ponuda za zakup Željezare nezadovoljavajuća, sve zainteresovane kompanije mogu aplicirati za pregovarački postupak

Predstavnik Komisije ispred Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Miro Vračar saopštio je da je ponuda švajcarske kompanije 8B Capital S.A. za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare nezadovoljavajuća. Ta kompanija se jedina prijavila na drugi međunarodni javni poziv. Vračar je, nakon razmatranja ponude, kazao da što se tiče švajcarske kompanije, niti postoji bankarska garancija niti uplata depozita i da moraju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.