Izvor: eKapija | Srijeda, 13.01.2021.| 15:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nema opasnosti od ekološkog incidenta u TE Pljevlja - Nivo vode u taložištu Maljevac u zoni sigurnosti

(Foto: YouTube/screenshot)
Nivo vode u taložištu Maljevac Termoelektrane (TE) Pljevlja je u zoni sigurnosti, i trenutno ne postoji opasnost od ekološkog incidenta, saopšteno je iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma nakon što su predstavnici Vlade obišli taj lokalitet.

Naime, zbog informacija o prijetnji od izlivanja voda iz taložišta Maljevac TE Pljevlja, lokaciju su obišli državni sekretari za ekologiju i energetiku Danilo Mrdak i Marko Perunović. Oni su razgovarali sa dijelom rukovodstva TE Pljevlja i Elektroprivrede Crne Gore, kako bi razmotrili na koji način prevazići opasnost od prelivanja i spriječiti da situacija preraste u ekološki incident.

- Pljevlja su mnogo dala za Crnu Goru, a dosta trpila. Vrijeme je da se ta situacija promijeni. Ova naša današnja posjeta predstavlja našu brigu za Pljevlja, kako bi spriječili da se ikada više desi bilo kakav ekološki incident i trovanje Ćehotine - rekao je Danilo Mrdak, državni sekretar za ekologiju u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Mrdak je istakao da je vrijeme da dio o ekološkoj državi iz Ustava pretvorimo u realnost, zbog čega je došao da zajednički sa ljudima iz TE Pljevlja i Elektroprivredom pronađu rješenje u vezi sa taložištem Maljevac.

Marko Perunović, državni sekretar za energetiku u Ministarstvu kapitalnih investicija izjavio je da je cilj posjete Pljevljima bio da se ustanovi situacija i zajednički dogovore najbolji mehanizmi za sprječavanje opasnosti od prelivanja voda.

- Željeli smo da vidimo koje je rješenje predvidio menadžment u slučaju najgore situacije, to jeste, kako su predvidjeli smanjenje i kontrolisanje vodostaja - naveo je Perunović.

Nakon obilaska lokaliteta Maljevac, konstatovano je da trenutno ne postoji opasnost od ekološkog incidenta i da je nivo vode u zoni sigurnosti. Dva državna sekretara su, u razgovoru sa dijelom rukovodstva Termoelektrane i EPCG, dogovorili da se u najkraćem roku formira sistem upravljanja kriznom situacijom u slučaju potencijalne opasnosti od prelivanja voda iz taložišta.

Ustanovljeno je formiranje timova sa obje strane koji će definisati način reagovanja ukoliko dođe do kritične situacije.

Menadžment Termoelektrane i EPCG je saopštio da će preuzeti sve radnje da ne dođe do neželjene situacije prelivanja voda.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.