NavMenu

Nema opasnosti od ekološkog incidenta u TE Pljevlja - Nivo vode u taložištu Maljevac u zoni sigurnosti

Izvor: eKapija Srijeda, 13.01.2021. 15:45
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/OPIS Zagreb)
Nivo vode u taložištu Maljevac Termoelektrane (TE) Pljevlja je u zoni sigurnosti, i trenutno ne postoji opasnost od ekološkog incidenta, saopšteno je iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma nakon što su predstavnici Vlade obišli taj lokalitet.

Naime, zbog informacija o prijetnji od izlivanja voda iz taložišta Maljevac TE Pljevlja, lokaciju su obišli državni sekretari za ekologiju i energetiku Danilo Mrdak i Marko Perunović. Oni su razgovarali sa dijelom rukovodstva TE Pljevlja i Elektroprivrede Crne Gore, kako bi razmotrili na koji način prevazići opasnost od prelivanja i spriječiti da situacija preraste u ekološki incident.

- Pljevlja su mnogo dala za Crnu Goru, a dosta trpila. Vrijeme je da se ta situacija promijeni. Ova naša današnja posjeta predstavlja našu brigu za Pljevlja, kako bi spriječili da se ikada više desi bilo kakav ekološki incident i trovanje Ćehotine - rekao je Danilo Mrdak, državni sekretar za ekologiju u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Mrdak je istakao da je vrijeme da dio o ekološkoj državi iz Ustava pretvorimo u realnost, zbog čega je došao da zajednički sa ljudima iz TE Pljevlja i Elektroprivredom pronađu rješenje u vezi sa taložištem Maljevac.

Marko Perunović, državni sekretar za energetiku u Ministarstvu kapitalnih investicija izjavio je da je cilj posjete Pljevljima bio da se ustanovi situacija i zajednički dogovore najbolji mehanizmi za sprječavanje opasnosti od prelivanja voda.

- Željeli smo da vidimo koje je rješenje predvidio menadžment u slučaju najgore situacije, to jeste, kako su predvidjeli smanjenje i kontrolisanje vodostaja - naveo je Perunović.

Nakon obilaska lokaliteta Maljevac, konstatovano je da trenutno ne postoji opasnost od ekološkog incidenta i da je nivo vode u zoni sigurnosti. Dva državna sekretara su, u razgovoru sa dijelom rukovodstva Termoelektrane i EPCG, dogovorili da se u najkraćem roku formira sistem upravljanja kriznom situacijom u slučaju potencijalne opasnosti od prelivanja voda iz taložišta.

Ustanovljeno je formiranje timova sa obje strane koji će definisati način reagovanja ukoliko dođe do kritične situacije.

Menadžment Termoelektrane i EPCG je saopštio da će preuzeti sve radnje da ne dođe do neželjene situacije prelivanja voda.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija

Vračar: Ponuda za zakup Željezare nezadovoljavajuća, sve zainteresovane kompanije mogu aplicirati za pregovarački postupak

Predstavnik Komisije ispred Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Miro Vračar saopštio je da je ponuda švajcarske kompanije 8B Capital S.A. za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare nezadovoljavajuća. Ta kompanija se jedina prijavila na drugi međunarodni javni poziv. Vračar je, nakon razmatranja ponude, kazao da što se tiče švajcarske kompanije, niti postoji bankarska garancija niti uplata depozita i da moraju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.