NavMenu

Grčka inicirala da se na nivou EU uvedu kovid pasoši

Izvor: Radio 021 Srijeda, 13.01.2021. 08:39
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/geralt)
Grčki premijer Kirijakos Micotakis predložio je u utorak uvođenje potvrde o vakcinaciji na nivou Evropske unije kako bi se obnovila prekogranična putovanja.

Grčka, kojoj turizam čini petinu BDP-a, nastoji da oživi putovanja prije ljetnje sezone i već je stvorila sopstveni standardizovani sertifikat kojim se dokazuje da je pojedinac vakcinisan.

Micotakis je u pismu šefici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen predložio uvođenje zajedničke potvrde za cio blok. Potvrda bi mogla da se koristi pri ulasku u sve oblike prevoza.

- Iako vakcinaciju nećemo učiniti obveznim ili preduslovom za putovanje, osobe koje su se vakcinisale trebalo bi da smiju slobodno da putuju. Potrebno je hitno usvojiti zajedničko razumijevanje o strukturi potvrde vakcinacije kako bi bila prihvaćena u svim zemljama članicama - naveo je Micotakis.

Ako članice Evropske unije mogu da dogovore zajedničku formulu, "možemo to pitanje pogurati na relevantnim međunarodnim forumima i tako doprineti uspostavljanju mobilnosti na globalnom nivou", dodaje se u pismu.


- Za zemlje poput Grčke, koje zavise od turizma, neophodno je da se ovaj problem riješi prije ljetnje sezone - navodi se u pismu.

Grčka je relativno lako prebrodila prvi talas pandemije, ali je porast broja zaraženih od oktobra opteretio njen zdravstveni sistem već oslabljen u dugogodišnjoj krizi i naterao vlasti na drugi lokdaun u novembru.

U zemlji je od početka pandemije potvrđeno 145.179 slučajeva i 5.302 smrti povezane s Covidom-19.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.