Izvor: eKapija | Srijeda, 13.01.2021.| 08:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Aktivnosti na izradi jedinstvenog softvera za administriranje lokalnih javnih prihoda u završnoj fazi

(Foto: ronstik/shutterstock.com)
Aktivnosti na pripremi, izradi i stavljanju u funkciju jedinstvenog softvera za administriranje lokalnih javnih prihoda - LARIS ovih dana ulaze u završnu fazu, saopšteno je iz Zajednice opština.

Razvoj integralnog sistema za administriranje lokalnih javnih prihoda, za čije korišćenje su iskazale interesovanje skoro sve jedinice lokalne samouprave u Crnoj Gori, dio je projekta "Efikasna i transparentna lokalna samouprava" koji zajednički implementiraju Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Zajednica opština.

- Softver će funkcionisati na principu povezanosti sa registrima relevantnih državnih institucija, vlasnika podataka: Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva javne uprave, Uprave za nekretnine i Poreske uprave, a potrebna infrastruktura i oprema za funkcionisanje softvera biće smještena u Data centru Glavnog grada Podgorica - navodi se u saopštenju.

Tokom rada na pripremi, izradi i kreiranju softvera realizovan je veliki broj aktivnosti koje su imale za cilj da se sistem administriranja lokalnih javnih prihoda razvije i koristi od strane opština na jedinstven, siguran i efikasan način.

Dakle, najveći broj aktivnosti na uspostavljanju jedinstvenog softvera za administriranje lokalnih javnih prihoda je tokom prethodne godine završen.

- Ovih dana su u toku aktivnosti na organizovanju regionalnih obuka za lokalne službenike koji će koristiti softver. Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, biće organizovano pet regionalnih obuka u trajanju od po tri dana, i to u Bijelom Polju, Beranama, dvije u Podgorici i Baru, uz maksimalno poštovanje mjera u cilju zaštite učesnika od korona virusa - navode iz Zajednice.

Takođe, dodaju, u toku su aktivnosti na konačnoj migraciji podataka iz postojećih opštinskih baza podataka u novi sistem, za koje se očekuje da će se završiti do kraja januara, nakon čega će se korisnicima sistema dodijeliti šifre za korišćenje softvera.

- Nakon završetka ovih aktivnosti, softver za administriranje lokalnih javnih prihoda - LARIS će konačno biti stavljen u funkciju i predat jedinicama lokalne samouprave na korišćenje. Na ovaj način će se realizovati jedan od najznačajnih projekata Zajednice opština koji je uvršten kao jedan od prioriteta u njenom radu, sa ciljem unapređenja rada jedinica lokalne samouprave u oblasti administriranja i naplate lokalnih javnih prihoda - zaključuje se u saopštenju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.