NavMenu

Na autoputu Bar-Boljare završeno 92% radova - Tokom 2020. izvođaču radova isplaćeno oko 55,6 mil EUR

Izvor: eKapija Srijeda, 30.12.2020. 15:47
Komentari
Podeli
(Foto: Media Biro)
Ukupan stepen završenosti radova na izgradnji prve dionice auto-puta iznosi 92%, saopšteno je na juče održanoj sjednici Vlade Crne Gore.

Kako je objašnjeno u dokumentu objavljenom na sajtu Vlade, izgradnja auto-puta realizovaće se po etapama, pri čemu prva podrazumijeva dionicu Smokovac-Mateševo, druga dionicu Mateševo-Andrijevica i obilaznicu Smokovac-Tološi-Farmaci, treća podrazumijeva izgradnju dionice Andrijevica-Boljare, a četvrta dionicu Podgorica-Đurmani.

Na otvorenoj trasi puta dosad je ukupno izvedeno oko 80% radova, dok je procenat izvedenih zemljanih radova oko 98%.

- U toku su intezivni radovi na izgradnji kolovozne konstrukcije na prvoj, drugoj i trećoj, od ukupno četiri dionice. Prvi od tri sloja asfalta završen je na oko 43,7 km ukupno u obje trake, odnosno oko 53% prvog sloja. Drugi sloj završen je u dužini od 34,8 km u obje trake, odnosno oko 42%. U toku su i radovi na postavljanju vertikalne saobraćajne signalizacije i opreme puta - saopšteno je u objavljenoj dokumentaciji.

Kada je riječ o funkcionalnim sadržajima, trenutna izvedenost radova na bazi za održavanje Pelev brijed iznosi oko 75%. Na naplatni rampama Smokovac i Pelev brijeg završeno je oko 75% radova, na Mateševu 20%, dok na Veruši nisu započeti radovi.

- Proboj i izrada primarne i sekundarne obloge završena je na svih 16 tunela. Ključne aktivnosti koje se trenutno realizuju u tunelima su radovi na ugradnji elektro-mašinske opreme i instalacija, kao i izgradnja kolovozne konstrukcije - navedeno je.

Izvođač radova je izveo i rasponske konstrukcije na svim mostovima. U toku su radovi na izradi armirano-betonske zaštitne ograde, a na pojedinim mostovima su montirane i dilatacione spojnice.

- Preostalo je da se izvedu radovi na prelaznim pločama hidroizolaciji kolovozne ploče, ugradnji opreme mostova, uređenju terena ispod mostova i asfalterski radovi. Završeno je asfaltiranje jedne kolovozne trake mostova Moračica, Mrke, Đuriđev laz i Ratkov laz u dužini od 1,9 km samo u prvom sloju od 5 cm.

Na mostu Moračica urađene su pješačke staze i razdjelni pojas, a u toku su završni radovi na montiranju nosača konzola vjetrobarijere, pješačke ograde i zaštitnih ograda za vozila.

Prema informacijama inženjera, do sada je izvršeno cca 60% eklektromašinskih instalacija. Kako je objašnjeno u dokumentu, dinamika izvođenja radova i stepen završenosti elektro-mašinskih instalacija je direktno uslovljen stepenom završenosti građevinskih radova na objektima auto-puta.

Na petlji Smkovac intezivno se izvode radovi na visokom usjeku sa desne strane obale Morače, na zidovima od armirane zemlje, armirano betonskim zidovima i nasipima u zoni naplatne rampe. Rasposnka konstrukcija na mostu Morača je završena. Radovi na nadvožnjacima i podvožnjacima su u završnim fazama.

- Prema informacijama inženjera, do sada je izvedeno oko 79% radova - stoji u dokumentu.

Kada je riječ o sistemu vodosnabdijevanja, do sada je završeno 78% radova, a urađeno je i oko 81% 20 kV kablovske kanalizacije.

- Na projektu je tokom novembra 2020. bilo angažovano 1.389 radnika, od čega 785 iz Kine, 103 crnogorskih državljana i radnika iz zemalja okruženja koji rade za kinesku kompaniju, a 501 je angažovano od strane podizvođača.

U dokumentu je navedeno i da je tokom 2020. godine, zaključno sa radovima u novembru, izvođaču radova, kineskoj kompaniji CRBC isplaćeno oko 55,6 mil EUR.

- Izvođač se plaća za obim stvarno izvedenih radova, a prema definisanoj metodologiji mjerenja elemenata za plaćanje - objašnjeno je.

U dokumentu je navedeno i da je kompanija CRBC tražila produžetak roka izgradnje i dodatno plaćanje, što pravda izbijanjem pandemije Covid-19. Dogovoreno je da se odgovor na potraživanje izvođača radova dostavi do 20. januara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija

Vračar: Ponuda za zakup Željezare nezadovoljavajuća, sve zainteresovane kompanije mogu aplicirati za pregovarački postupak

Predstavnik Komisije ispred Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Miro Vračar saopštio je da je ponuda švajcarske kompanije 8B Capital S.A. za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare nezadovoljavajuća. Ta kompanija se jedina prijavila na drugi međunarodni javni poziv. Vračar je, nakon razmatranja ponude, kazao da što se tiče švajcarske kompanije, niti postoji bankarska garancija niti uplata depozita i da moraju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.