NavMenu

U Pompeji pronađen restoran brze hrane star 2.000 godina (VIDEO)

Izvor: Vino & fino Utorak, 29.12.2020. 15:21
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / JamesDeMers)
U Pompeji, jednom od najočuvanijih antičkih nalazišta na svijetu, otkriveni su ostaci restorana brze hrane. U gradu koji je u potpunosti prekriven pepelom u erupciji Vezuva 79. godini prije nove ere do sada je pronađeno oko 80 restorana brze hrane koji su snabdijevali građane Pompeja najrazličitijim delikatesima, ali ovaj termopolijum, kako su Rimljani zvali te restorančiće, najbolje je očuvan od svih i zapravo predstavlja jedini sličan restoran iz antičkog vremena koji je poslije 2.000 godina gotovo neoštećen.

Pronađen je na lokaciji na kojoj je prije dva milenijuma bio lijep maleni trg sa fontanom, dakle na tački koja je izvjesno privlačila veliki broj prolaznika.

Segmenti štanda za posluživanje djelimično su otkopani tokom prošle godine, a sada je posao priveden kraju i javnosti je predstavljen termopolijum u punom sjaju, sa izvanredno očuvanim ilustacijama patki, pevca, nimfe koja jaše konja.

Iza štanda pronađene su posude sa ostacima hrane, a raznovrsnost pronađenih supstanci ukazuje na to da su građani Pompeja, i to oni najobičniji, rimska elita nije jela na ovakvim mjestima, imali na raspolaganju izuzetno bogat ulični meni. Tu su ostaci jaretine, svinjetine, ribe, puževa, pačetine, kao i mljevena zrna boba koji se u antičko vrijeme ponekad dodavao u vino kako bi ublažio njegov ukus.

Masimo Osana, prvi čovjek jedne od najvećih arheoloških atrakcija na svijetu, rekao da je oduševljen time što se sada zna šta su ljudi u Pompeji jeli na dan velike katastrofe.

- Ova hrana bila je popularna među običnim svijetom - rekao je Osana.

Jedan od kurioziteta nalazišta je i slika psa na uzici, a stručnjaci u Pompeji imaju početnu pretpostavku da je u pitanju upozorenje, isto kao ona kakva se i danas mogu vidjeti širom svijeta, da vlasnici pasa drže svoje ljubimce na uzici dok čekaju hranu.

Veliki dio Pompeje još uvijek počiva pod naslagama pepela, i ovakvih restorana, koji nude zapanjujuće precizan pogled na istoriju antičke gastronomije, vjerovatno ima još.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Olakšica za vozače: Uz elektronsku naplatu putarine, uskoro bez zadržavanja na putevima u Srbiji

Vozačima u Crnoj Gori, uskoro će biti dostupna mogućnost da sa sopstvenim tag uređajem elektronski plaćaju putarinu kako u Crnoj Gori tako i na cestama u Srbiji, što će značiti manje zadržavanje i brži protok saobraćaja. Kako za portal Kolektiv me objašnjava Ana Palibrk iz preduzeća Monteput, riječ je platfortmi Toll for all (T4A) – Putarina za sve, koja podrazumijeva da se sa jedinstvenim tag uređajem može putovati kroz više

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.