NavMenu

Dogovor Vlade i kineskog CRBC o autoputu Bar-Boljare i dalje na čekanju - Nastavak razgovora krajem januara?

Izvor: Investitor.me Petak, 25.12.2020. 11:40
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/Ministarstvo kapitalnih investicija/Screenshot)
Dogovor Vlade Crne Gore i kineskog CRBC-a o izmjenama ugovora o gradnji prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa, uključujući definisanje novog roka za završetak radova, i dalje je na čekanju.

Prema saznanjima portala Investitor, prvi sastanak s kineskim izvođačima radova biće zakazan najvjerovatnije krajem januara ili u februaru, nakon što bude do kraja formirano Ministarsvo kapitalnih investicija.

Tokom pregovora bi trebalo da se definiše i novi rok za završetak radova.

To Ministarstvo, na čijem je čelu ministar Mladen Bojanić, preuzeće vođenje najskupljeg i tehnički najzahtjevnijeg infrastrukturnog projekta u Crnoj Gori. Ranije je taj projekat koordinisalo ministarstvo saobraćaja i pomorstva, koje je nestalo u novoj organizacionoj strukturi Vlade, a njeni poslovi su prešli u ruke novog Ministarstva kojeg vodi Bojanić.

Prethodni rok za završetak 41 kilometra duge prioritetne dionice auto-puta istekao je 30. septembra 2020, a kao novi rok se pominje ljeto 2021. godine.

Novo odlaganje roka biće treće po redu, s obzirom da je prvobitno, put trebao da bude izgrađen još u maju 2019. Međutim, niz okolnosti, prvo povećan obim posla, veći od predviđenog a potom i pandemija usporile su radove. Vlada Duška Markovića je tada potpisala aneks ugovora sa CRBC-jem, koji je ukljućio i petlju Smokovac, projekte vodosnabdijevanja i trajnog napajanja strujom.

Predstavnici nove Vlade prije izbora su najabljivali da će preispitati ugovor s Kinezima, koji je podrazumijevao naplatu penala u slučaju probijanja rokova.

Stepen završenosti radova na auto-putu je trenutno oko 90 odsto. Dionica je duga 41 kilometar i kreće sa 63 metra nadmorske visine kod Smokovca i izlazi kod Mateševa na na više od 1.100 metara.

Izgradnja prve dionice auto-puta će, prema procjenama, koštati preko 900 miliona eura.

Glavni podizvođač radova je podgorički Bemax.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije, Turizam, sport, kultura

Boravišna taksa biće veća, više novca će dobiti NTO

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera formiralo je radnu grupu za izradu nacrta izmjena i dopuna Zakona o boravišnoj taksi, kojim će se povećati iznos ove naknade koja ulazi u cijenu smještaja za turiste i na novi način definisati raspodjela tog prihoda između opštinskih turističkih organizacije, Nacionalne turističke organizacije i opštinskih i državnog budžeta. To je saopšteno iz ovog resora na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.