NavMenu

Završetak auto-puta značajan za razvoj cijelog sjevera - U Kolašinu pokrenute značajne investicije, cijene nekretnina u porastu

Izvor: Mina Četvrtak, 17.12.2020. 15:24
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/Ministarstvo kapitalnih investicija/Screenshot)
Izgradnja prioritetne dionice auto-puta od Smokovca do Mateševa, biće istorijska prekretnica u ukupnom razvoju Kolašina, ali i sjevera Crne Gore, ocijenio je predsjednik Skupštine opštine Kolašin, Milan Đukić.

- Već sada se može registrovati uticaj takve saobraćajnice na ukupni ekonomski razvoj Kolašina. Cijene nekretnina su počele da rastu, a već je pokrenuto i nekoliko velikih investicija u izgradnju hotelske i stambene infrastrukture -rekao je Đukić u intervjuu Dnevnim novinama.

On je dodao da će ta dionica obezbijediti da Kolašin bude udaljen manje od sat vožnje od aerodroma u Podgorici, što je trenutno najveća komparativna prednost jednog planinskog turističkog centra u ovom dijelu Evrope.

- To će značajno uticati na povećanje turističkog prometa i strukturu gostiju u Kolašinu - poručio je Đukić.

On je kazao da građevinski poduhvati takvog obima ostavljaju dubok trag u životu lokalne zajednice, kao i da su svi uticaji izgradnje auto-puta na Kolašin i te kako značajni zbog dugoročnih posljedica na prostor, stanovništvo i društveno-ekonomske uslove.

Đukić je saopštio da se ti uticaji mogu podijeliti u dvije posebne grupe, od kojih jednu čine efekti i posljedice izvođenja građevinskih radova na teritoriji opštine, a drugu sadašnji i budući uticaji samog auto-puta, kao infrastrukturnog objekta od državnog i regionalnog značaja.

On je kazao da su građevinski radovi na dijelu auto-puta koji pripada opštini Kolašin imali efekat na povećanje zaposlenosti, aktiviranje lokalnog preduzetništva u građevinarstvu, promjenu i unapređenje strukture radne snage, rast obima poslovanja zanatstva, trgovine i ugostiteljstva.

- U pojedinim fazama radova, imali smo i do 200 osoba iz Kolašina zaposlenih na radovima na auto-putu. To je veoma uticalo na smanjenje stope nezaposlenosti koja je u Kolašinu, prije početka radova, bila jedna od najvećih u Crnoj Gori - naveo je Đukić.

On je podsjetio da je početak radova donio mnogim Kolašincima i besplatnu obuku za zanimanja kao što su operateri na dizalicama, bagerima i drugim građevinskim mašinama. Pokrivena su brojna radna mjesta od vozača i fizičkih radnika do visoko stručne radne snage - inženjera, pravnika, ekonomista, kao i onih sa diplomom iz oblasti zaštite životne sredine.

- Kolašinski preduzetnici su kao podizvođači uposlili svoju mehanizaciju i ljude. Mnogi su osnovali nove firme i prvi put počeli za ovakvim poslovima. Osim ovakvog direktnog ekonomskog uticaja imali smo i povećanje obima poslova u zanatstvu, ugostiteljstvu i trgovini - saopštio je Đukić.

On je dodao da su građevinski radovi najvećeg obima u istoriji Crne Gore imali i negativne uticaje, pojave i izazove za državne organe i opštinu Kolašin.

- U javnosti su već problematizovani neplanirani troškovi, problemi koje su izazivali pojedini podizvođači, kao i pojedine vrste kontrole i nadzora. Međutim, za nas u Kolašinu, najveći problem je predstavljao negativan uticaj na životnu sredinu. Posebno je problematično što su izostale strožija kontrola i kaznena politika u slučaju ugrožavanja rijeke Tare - rekao je Đukić.

On je podsjetio da je basen rijeke Tare upisan u mrežu objekata biosfere u okviru programa UNESCO-a Čovjek i biosfera (MAB), što moraju imati na umu sve nadzorne inspekcijske službe i organi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.