Izvor: eKapija+ | Ponedjeljak, 14.12.2020.| 17:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Stevan Mirić, direktor Global Digital Clinic - Aplikacija "GDC Visit me" smanjuje liste čekanja i zdravstvenu njegu čini dostupnijom

Stevan Mirić
Stevan Mirić (Foto: Global Digital Clinic)
Da li i kako ljekari u Srbiji mogu da zarađuju kao i u SAD ili Njemačkoj? Može li zdravstveni sistem Srbije da postane najveća izvozna industrija? Kako smanjiti liste čekanja i svakom pacijentu omogućiti ravnopravan pristup vrhunskim stručnjacima u najkraćem roku?

Koliko vam je samo puta ljekar bio potreban, a da niste bili u mogućnosti da ga posjetite ili zakažete u najkraćem roku? Koliko puta smo tokom perioda COVID-19 izolacije bili prinuđeni da naše zdravstvene tegobe odložimo za neko "bolje" vrijeme.

Na teritoriji Beograda i Niša počela sa radom platforma Global Digital Clinic (GDC) uz aplikaciju "GDC Visit me", osnovana sa ciljem da zdravstvenu negu učini dostupnijom, pristupačnijom i efikasnijom za sve.

"GDC Visit me" omogućava komunikaciju sa ljekarom koga izaberemo iz komfora našeg doma, bez izlaganja dodatnom riziku, onda kada nam je to potrebno i to na dva načina: naručivanjem ljekarskih posjeta odabranog ljekara u najkraćem roku od samo nekoliko minuta ili putem video konsultacija za određena pitanja koja ne zahtijevaju fizički kontakt sa pacijentom, a kojih je prema istraživanjima preko 60% svih ljekarskih posjeta.

Posebna pogodnost ovakvog modela jeste da pregled-posjetu kod izabranog ljekara u Srbiji možete naručiti iz bilo koje tačke svijeta, gdje god da se nalazite, što je naročito značajno našim ljudima van zemlje i daje im dodatnu sigurnost u nezi njihovih najdražih.

O ovoj inovaciji koja mijenja naš kvalitet života, govorimo sa osnivačem Global Digital Clinic Stevanom Mirićem koji je poslednjih 20 godina zauzimao naviše menadžerske pozicije vodećih internacionalnih kompanija, da bi ga put na kraju ponovo doveo u svoju zemlju.

Stevan Mirić je magistrirao na Tehničkom univerzitetu u Minhenu 2003. godine i bio prva generacija na smjeru Computational Mechanics koji je u to vrijeme predstavljao novinu u svijetu inženjerskog razvoja i dizajna. Istraživanja za magistarski rad u vezi sa numeričkim simulacijama izdržljivosti turbine aviona radio je u avio industriji u kompaniji MTU (Njemačka). Potom se vraća u kompaniju u kojoj je započeo karijeru - vodio je firmu Novi programi u Aleksincu, a u periodu od 2006. do 2017. godine prelazi u Philip Morris International, gdje je bio na pozicijama menadžera inženjeringa i proizvodnje u Srbiji i Grčkoj i na pozicijama direktora u Kazahstanu i Italiji. Nakon toga, bio je generalni direktor u britanskoj multinacionalnoj kompaniji Johnson Matthey u Sjevernoj Makedoniji.

Za ostvarene dosadašnje rezultate u karijeri, nisu izostale ni nagrade, a među najvažnije Stevan izdvaja: nagradu Ministarstva za zaštitu životne sredine Republike Srbije, PMI Excellence Award, nagradu Japanskog instituta za održavanje fabrika za implementaciju TPM-a u fabrici Philip Morris International u Bolonji i nagrada Privredne komore Makedonije za najvećeg izvoznika 2018. godine.

O svom uspješnom krstarenju kroz različite industrije i prelasku u zdravstvo, kaže:

- Kako sam se razvijao kao lider u velikim multnacionalnim kompanijama, interesovanja i poslovni ciljevi su bili sve veći i veći, tako da sam se nakon rada u pet različitih zemalja i pet različitih organizacija, rada sa ljudima koji dolaze iz različitih kultura, u četiri različite industrijske grane (čelik, avio, duvanska i hemijska industrija), odlučio da se okrenem petoj industriji - zdravstvu. Ovog puta sa najvažnijim ciljem, a to je da zdravstvo učinim efikasnijim i pristupačnijim za sve.

Pored velike želje da svoj najproduktivniji period u životu provede u Srbiji, smatra da kod nas postoje odlični IT stručnjaci, vrhunski ljekari i medicinsko osoblje svjetskog nivoa koji po znanju mogu biti itekako konkurentni na globalnom tržištu. Cilj nam je da upravo zdravstveni sistem Srbije ponudimo kao jedan od glavnih izvoznih potencijala naše zemlje uz pomoć sveprisutne digitalizacije u svim oblastima ljudskog stvaralaštva.

- Potencijali Srbije su ogromni i oni iskljucivo zavise od toga šta mi želimo da postignemo, sa kim želimo da se poredimo i koliko smo spremni da radimo za to. Ako moram da izdvojim potencijale na prvom mjestu je zdravstvo a na drugom IT.

Globalno tržište zdravstva je 10 triliona USD, a IT 5 triliona USD. Ako cijela Srbija stvara 50 bil USD a mi želimo da se takmicimo globalno mislim da brojevi pokazuju potencijale. Mi moramo da izvozimo znanje i usluge globalnom zdravstvu kao i u oblasti IT-ja tako sto ćemo usluge programiranja prevesti u posjedovanje kompanija za vještacku inteligenciju u svim sektorima. Što veće ciljeve postavimo više ćemo i postići.

Većina CEO iz velikih korporacija sa kojima sam imao prilike da razgovaram govorili su da im najveću brigu prestavljaju tkz. garage business, gdje inovativni i ambiciozni pojedinci samostalno stvaraju velike korporacije (Apple, Microsoft, Amazon, Google, FB su poceli iz garaže ili jedne sobe) i na taj način vrše ozbiljne uzurpacije i promjene na tržištu.

Mirić je ideju o osnivanju GDC-ja dobio još 2013. godine dok je živeo u Italiji.

- Tada sam uvidio da je zdravstvo s jedne strane tržiste sa potencijalom za optimizaciju troškova a s druge da kroz inovativni pristup u pružanju medicinskih usluga može da generiše dodatni BDP na globalnom nivou. Globalno se troši $10 triliona na zdravstvo, sto je 10% svetskog BDP, a još 12 triliona USD BDP-a se ne stvara zato što kvalitet pruženih medicinskih usluga nije dostupan svima. Tada je aplikacija GDC Visit Me dobila prve obrise, a ideja je bila da bez obzira gdje živite, možete da dobijete brzu, kvalitetnu i cjenovno najpovoljniju medicinsku uslugu.
(Foto: Global Digital Clinic)
Danas GDC Visit Me aplikacija daje mogućnost da se u roku od sat vremena konsultujete sa dva lekara koji mogu živeti u istom gradu ili na dva različita dela sveta, ili da u roku od 15 minuta imate doktora ili sestru u kući u bilo koje vrijeme ili pak da za pola sata odete kod doktora na kliniku. Medicinsku uslugu možete naručiti za sebe, Vašu porodicu ili roditelje i to po najpovoljnijim uslovima na tržištu.

Kompanija Global Digital Clinic želi da kroz inovacije u zdravstvenom menadžmentu i procesima u kombinaciji sa modernim tehnologijama stvara zdraviji svijet i tako što će se o zdravlju voditi računa proaktivno, umjesto reaktivno.

Trenutno, GDC ima preko 300 ljekara svih specijalnosti u svom sistemu koji su na raspolaganju građanima i dolaze sa renomiranih klinika, a cilj je da ovaj broj tokom sledeće godine pređe 1.000.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE