NavMenu

Komšija je najbolji susjed: PKRS - Korona je dala šansu za razvoj regiona kroz saradnju i digitalnu transformaciju privrede

Izvor: eKapija Četvrtak, 10.12.2020. 13:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay/ geralt)Ilustracija
Da komšiji nema bližega od susjeda teza je koju je eKapija lansirala u okviru našeg aktuelnog regionalnog projekta, a koju potvrđuju i podaci Privredne komore Republike Srpske o spoljnotrgovinskoj razmjeni sa državama regiona.

Srbija je, prirodno, prvi spoljnotrgovinski partner Republike Srpske, sa razmjenom vrijednom 946,6 miliona KM u periodu od januara do septembra 2020. (oko 500 mil EUR), ali već na četvrtom i petom mjestu po obimu robne razmjene nalaze se Hrvatska i Slovenija.

- Ovi podaci najprije pokazuju kolika je povezanost privreda prvenstveno Republike Srpske i Srbije, ali i ukazuju da su nama najbliža tržišta od izuzetne važnosti. A s obzirom da su, pojedinačno posmatrano, tržišta zemalja regiona, izuzev Srbije, relativno mala, za naše privrede je regionalno povezivanje i otklanjanje barijera ključno - kaže za eKapiju Vladimir Blagojević portparol Privredne komore Republike Srpske i dodaje da bi na taj način privrede regiona, osim unapređenja saradnje i povećanje obima robne razmjene, postale i atraktivnije za strane investitore.

I upravo je aktuelna korona-kriza, prema njegovim riječima, pružila šansu za dodatno povezivanje i međusobnu saradnju na regionalnom nivou.

- Širenje virusa korona uticalo je na sve privrede svijeta, pa i na naš region i konkretno na Republiku Srpsku. Skoro da ne postoji preduzeće koje na direktan ili indirektan način nije pretrpjelo štetu, a najviše su pogođeni sektor turizma i ugostiteljstva, kao i saobraćaja. Ipak, svaka kriza istovremeno je i šansa. Prethodnih mjeseci vidjeli smo koliko je važno da imati sopstvene kapacitete koji mogu pokriti potrebe domaćeg tržišta, ali i koliko je bitno saradnjom sa privredama regiona nadomijestiti nedostatak određenih roba u kritičnim situacijama - navodi Blagojević.

Osim direktnog uticaja na poslovanje kompanija, pandemija je, dodaje naš sagovornik, ostavila posljedice i na način komunikacije među tržištima u regionu, prvenstveno na sajmove i druge slične događaje.

- Najvažniji privredni drugađaji nisu mogli da budu organizovani, što nas je primoralo da sajmove, konferencije i sastanke organizujemo putem virtuelnih platformi. To nam je pokazalo da moramo da se prilagodimo novim trendovima, ali i da će neke navike, koje sada stičemo, u određenoj mjeri biti zadržane i kada prođe pandemija. Upravo zbog toga, Privredna komora Republike Srpske formirala je Centar za digitalnu transformaciju privrede, kako bismo pomogli našim preduzećima da kroz izradu strategija i planova što kvalitetnije odgovore novim izazovima - kaže Blagojević.

Po njegovim riječima, Centar, kao poslovna podrška na polju digitalne transformacije, radiće na unapređenju znanja i vještina zaposlenih u privredi, pružajući konsultantsku podršku i promovišući i pružajući informativne i savjetodavne usluge u oblasti digitalne transformacije.

- Osnovni cilj Centra je unapređenje poslovnog okruženja i pružanje usluga optimizacije i ubrzavanja poslovnih procesa, efikasnijeg i transparentnijeg poslovanja, automatizacije procesa i radnih postupaka, odnosno transformacije procesa u privrednim društvima i prilagođavanja modernim tehnološkim procesima rada u privredi - navodi sagovornik eKapije.


On pojašnjava da će se aktivnosti Centra realizovati kroz identifikovanje potreba privrednih subjekata u pogledu unapređenja njihovog poslovanja kroz implementaciju procesa digitalne transformacije, obezbjeđenje edukacije, savjetovanja, obučavanje i sertifikovanje konsultanata za izradu ekspertskih analiza i digitalnih strategija u firmama, ali i stvaranjem strateških partnerstava sa nosiocima tehnologija i kompanija koje će u svom poslovanju primjenjivati ova rješenja.

Kao još jedan važan segment unapređenja regionalne saradnje Blagojević navodi i otklanjanje prepreka na koje kompanije koje posluju u regionu nailaze.

- Potrebno je smanjiti troškove transporta, obezbijediti međusobno priznavanje sertifikata, brži protok roba, elektronsku razmjenu podataka i bolju tehničku opremljenost graničnih prelaza, a za to je neophodna saradnja. Privredna komora Republike Srpske, kao vodeća institucija na polju zastupanja interesa privrede Srpske, ima dobru saradnju sa komorama u regionu i u vrijeme pandemije upravo smo na osnovu saradnje, zajedničkih projekata i razmjene iskustva sa komorama u BiH i Srbiji, uspeli da otklonimo niz pomenutih problema i barijera koji su se pojavljivali na dnevnoj bazi - istakao je Blagojević.

Dodao je da je u prethodnim mjesecima održan i niz onlajn sastanaka među komorama u regionu, a sve sa ciljem unapređenja postojeće i stvaranja podloge za novu regionalnu saradnju.

U posebnom tekstu pročitajte kako regionalnu saradnju vide u kompaniji Polimac Company.

B. Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.