NavMenu

EU podržala Crnu Goru sa 53 mil EUR - Gradiće se klinike za infektivne bolesti i dermatovenerologiju

Izvor: Dnevne novine Srijeda, 09.12.2020. 10:33
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Moerschy)
Evropska unija je prenamjenom sredstava iz odobrenih IPA programa podržala Crnu Goru u borbi protiv širenja virusa i saniranju ekonomskih posljedica epidemije sa ukupno 53 mil EUR. Ono što je najvažnije je da će od dijela toga novca biti izgrađena Klinika za infektivne bolesti vrijedna 8,5 mil EUR, a pominje se mogućnost izgradnje i Klinike za dermatovenerologiju, pišu Dnevne novine.

- Od ukupnog iznosa, tri miliona eura u vidu hitne podrške je izdvojeno iz Instrumenta za evropsku integraciju, koji čini sastavni dio programa IPA 2018. Sredstva su iskorišćena za nabavku zaštitne i medicinske opreme koja je neophodna zdravstvenom sistemu - navodi se u objavljenom sporazumu.

Evropska komisija je ostatak podrške u iznosu od 50 mil EUR za dugoročnije saniranje posljedica epidemije opredijelila prenamjenom sredstava koja su već odobrena za programe IPA 2016, IPA 2018, IPA 2010. i IPA 2020.

Iz programa IPA 2018. prenamijenjen je kompletan iznos podrške od 9,5 mil EUR koji je odobren za sektor poljoprivrede.

- Sredstva će biti iskorišćena za uvećanje podrške za oblast javnog zdravlja, odnosno za izgradnju zgrade za klinike za infektivne bolesti i dermatovenerologiju, kao i za nabavku opreme za mrežu mikrobioloških laboratorija širom Crne Gore - navela je odlazeća Vlada.

Imajući u vidu prenamjenu sredstava, ukupan iznos podrške oblasti javnog zdravlja u okviru programa IPA 2018. je kroz predloženu dopunu Finansijskog sporazuma uvećan na 15,5 mil EUR.

- Ukupna vrijednost izmijenjenog programa je 38.247.865 EUR, od čega opredijeljena EU sredstva iznose 36.186.977 EUR, dok je za potrebe nacionalnog kofinansiranja iz budžeta potrebno izdvojiti 2.060.888 EUR - navodi se u objavljenom sporazumu.

Evropska unija je, kako se dalje navodi u sporazumu, tokom finansijskog perioda 2014-2020. kroz Instrument pretpristupne podrške Crnoj Gori opredijelila 279,1 mil EUR sa ciljem pružanja bespovratne finansijske podrške za sprovođenje neophodnih reformi i ispunjavanje zahtjeva koji proističu iz članstva u Uniji.

- U planiranju utroška sredstava Ipe II primjenjuje se sektorski pristup koji podrazumijeva programiranje podrške na nivou sektora, uz akcije čijim se sprovođenjem ostvaruje uticaj na cjelokupan sektor. Primjenom ovakvog pristupa EU nastoji da unaprijedi kapacitete država korisnica za strategijsko planiranje, kvalitetnu sektorsku koordinaciju i višegodišnje planiranje budžeta, i tako ih što bolje pripremi za buduće korišćenje evropskih strukturnih i investicionih fondova - dodaje se u sporazumu.

Šta će se postići

U okviru ovog izmijenjenog akcionog dokumenta postići će se, kako se dalje navodi, poboljšana zaštita stanovništva od zaraznih bolesti izgradnjom novog objekta za dvije klinike Klinike za infektivne bolesti i Klinike za dermatovenerologiju u Kliničkom centru u Podgorici.

EU očekuje i poboljšan kvalitet usluga mikrobioloških laboratorija kroz nabavku adekvatne opreme na osnovu kvantifikovane procjene potreba i analize troškova i koristi. Pored toga, Crna Gora je preuzela obavezu da reformiše nacionalni sistem za utvrđivanje stepena invalidnosti na način kojim se osobama sa invaliditetom omogućava pravilan pristup uslugama i novčanim naknadama, kao i poboljšanje kvaliteta života.

Od obaveza treba izdvojiti i rekonstrukciju Instituta za javno zdravlje i njegovo opremanje za postavljanje laboratorije nivoa 3 biološke bezbjednosti i nabavku uređaja kojim se sprovode istovremene analize velikog broja respiratornih uzoraka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.