NavMenu

Tuzlanski Tehnopetrol gradi novi pogon za preradu obojenih metala - Uskoro proizvodnja procesne opreme za prehrambenu, hemijsku i farmaceutsku industriju

Izvor: eKapija+ Ponedjeljak, 07.12.2020. 08:27
Komentari
Podeli
Montaža nove hale u Bukinju (Foto: Tehnopetrol)Montaža nove hale u Bukinju
Tuzlanski proizvođač procesne opreme i metalnih konstrukcija Tehnopetrol, firma sa tradicijom dugom 23 godine, ne samo što je u vrijeme korona krize premašila plan poslovanja, nego je i nedavno počela montažu novog pogona za preradu obojenih metala i visokolegiranih materijala.

Kako za eKapiju otkriva direktor Tehnopetrola Nedim Mujkić planirano je zapošljavanje još 10 radnika, odnosno inžinjera, operatera na CNC mašinama, zavarivača, bravra i drugih osoba mašinske struke.

- Opremu za novi pogon nabavljamo iz Francuske, Njemačke i Holandije. Produktivnost i kvalitet će se podići uvođenjem robotike - kaže Mujkić.

Kako nam objašnjava, cilj kompanije je da osim radno-intenzivne proizvodnje što više uvodi i kapitalno-intenzivnu proizvodnju, više faze obrade metala uz veće učešće stručnog rada, profitabilniju proizvodnju i znatno unapređenje ekoloških uslova proizvodnje.

- Kapitalno-intenzivna proizvodnja se ogleda u nabavci visokosofisticirane opreme za obradu obojenih i visokolegiranih metala. Finalnim proizvodima sa ove opreme se supstituira uvoz jer nema sličnog postrojenja u BiH. Istraživanja su potvrdila da se otvara značajna mogućnost povećanja tržišnog učešća u zemljama EU, posebno Norveškoj, zemljama u regiji jer su velike potrebe za finalnim proizvodima proizvedenim na ovoj vrsti opreme.

Dodaje da se kupovinom nove opreme inovacija ogleda u pogledu mogućnosti proizvodnje procesne opreme za prehrambenu, hemijsku i farmaceutsku industriju, te za tretman otpadnih voda i gasova.

- U preradu se uvodi obrada nerđajućih metala čija primjena je visoko rasprostranjena u pomenutim industrijama i gdje će biti omogućeno profitabilnije poslovanje nego preradom crnih metala. Povezivanjem sa multinacionalnim kompanijama za koje bi vršili proizvodnju i usluge montaže stekli bi se preduslovi za sticanje znanja, odnosno "know-how", iskustva i vještina u pogledu ovladavanja tehničkom dokumentacijom, crtežima i specifikacijama, komponentama i materijalima - ističe Mujkić.

Povećanje kapaciteta za 15%

Kako dalje objašnjava, multinacionalna kompanija iz EU izrazila je želju za saradnjom i njeni stručnjaci su obavili audit i dali visoke ocjene Tehnopetrolu. Na ovaj način, kaže, menadžment tačno saznaje koje proizvode je moguće plasirati na najprobirljivijem EU tržištu.

Nedim Mujkić (Foto: Tehnopetrol)Nedim Mujkić
- Sa ovom visokosofisticiranom opremom softverski praćenom, pomoću koje će se povećati kapaciteti proizvodnje i plasmana finalnih proizvoda, dodatno će se i unaprijediti poslovna saradnja sa velikim kupcima na obostrano zadovoljstvo. Uvođenjem CNC, kompjuterski vođenih mašina za obradu obojenih i visokolegiranih materijala sa kontrolnom jedinicom omogućava dodatnu obuku za zaposlene, postizanje boljeg kvaliteta i diverzifikaciju asortimana finalnih proizvoda, te povećanje iskorištenosti kapaciteta sa sadašnjih 65% na optimalnih 80%.

Mujkić ističe da potencijalni kupci preferiraju saradnju sa kompanijama koje posjeduju CNC opremu i koje mogu obezbjediti ateste za svoje finalne proizvode.

- Uz nabavku opreme se podrazumijeva i nabavka separatora i kolektora za tretman otpadnih voda, kako bi se u recipijent mogla ispustiti samo čista i nekontaminirana voda.

Što se tiče nabavke nove opreme za druge pogone, Mujkić kaže da je ona planirana u srednjoročnom strateškom planu, nakon implementacije pomenutog projekta i strogo vodeći računa o gotovinskim tokovima i izvorima finansiranja.

- Teži se da se investicije vode sa vlastitim izvorima finansiranja jer je firma dovoljno likvidna i solventna, što će se nastojati postići i u narednom dugoročnom periodu. Strogo se vodi računa o trošak-korist analizi, opravdanosti investicija pomoću kojih se postiže profitbilno poslovanje na dugi rok.

Širenje na nova tržišta

Kada je riječ o ostvaranem planu proizvodnje za ovu godinu koji iznosi 105%, direktor Tehnopetrola objašnjava da se stabilnost i fleksibilnost kompanije posebno potvrdila i u ovim teškim vremenima pandemije izazvane virusom korona.

- Uprkos čestim oboljevanjima radnika i menadžmenta, kompanija je uspjela zadržati stabilno poslovanje i ostvariti rast izvoza na austrijsko i njemačko tržište. Ovladavanjem novim standardima i dobijanjem certifikata početkom tekuće godine, poboljšanjem kvaliteta proizvoda i usluga, su takođe doprinjeli povećanjem tržišnog učešće na domaćem tržištu proširenjem na nove projekte što je doprinjelo ostvarenje boljih rezultata od planiranih.

(Foto: Tehnopetrol)
Kaže nam da su najznačajnija tržišta za Tehnopetrol domaće, zatim tržišta Austrija, Njemačke i Crne Gore.

- Od novih tržišta se očekuje prodor u Norvešku, Francusku itd.

Kompanija Tehnopetrol posluje u specifičnoj tržišnoj niši gdje se rade izazovni projekti, koji zahtjevaju visok nivo inovacija i kvalitet. Među najznačajnije projekte se ubrajaju izrada izmjenjivača toplote i kondenzatora, te remont kofičastog bagera za TE Kakanj, zatim tehničko održavanje mlinskih postrojenja i cijevnih sistema za TE Tuzla. Tu su još i projektovanje i izrada transportnih sistema za Plantrans Dijabaz iz Banovića, izrada postrojenja za smanjenje prašine na odlagališnom sistemu za Rudnik uglja Pljevlja u Crnoj Gori, izrada i montaža kolektora koksnog gasa za ArecelorMittal i mnogi drugi.

- Kada su u pitanju novi projekti, radićemo rekonstrukciju konektivnog pregrijača, termičku izolaciju turbine, rezervoara i cjevovoda u TE Tuzla, zatim izradu posuda pod pritiskom, kao i dijelova postrojenja sistema za otpepeljavanje za njemački FLSmidth, kao i generlni remont bagera SR1300 za Eko Imnest iz Prištine.

Pandemija povećala troškove poslovanja

Repromaterijal većinom nabavljaju iz uvoza, odnosno iz Slovenije, Italije i Srbije, kao i od lokalnih distributera.
- Usporene su nabavke iz uvoza zbog zadržavanja vozila izazvanih pandemijom koronavirusa. Pomenuta pandemija nam je usložnila način rada i povećala troškove poslovanja.

Kada je riječ o saradnji sa lokalnom upravom, Mujkić nam kaže da je korektna. Od lokalne zajednice očekuju pomoć u širenju kapaciteta dodjelom zemljišta namjenjenog za izgradnju radionica i proizvodnih kapaciteta.

- Prednost Tuzle za poslovanje je geostrateški položaj koji osigurava lakšu komunikaciju i blizinu atraktivnih tržišta za naše finalne proizvode i usluge. Takođe je industrijski centar koji omogučava poslovanje sa ključnim investitorima.

Poslovanje u pogonima od 4.000 m2

Tehnopetrol Tuzla je osnovan 1997. godine i postala je jedna od vodećih kompanija za inženjering, projektovanje, izgradnju, proizvodnju, održavanje i upravljanje projektima u kompanijama za proizvodnju električne energije, cementa, koksa, soli, nafte, gasa, čelika, rudnika uglja, rafinerijama, vodovodu i kanalizaciji itd.

Proizvodi procesnu opremu i njihove dijelove, rezervoare i posude pod pritiskom, cjevovode, metalne konstrukcije i ostale gotove metalne proizvode, mašinska obrada metala. Kompanija upošljava između 150 i 200 radnika, u zavisnosti od sezonalnosti.

Kompanija posjeduje radionice (proizvodne pogone) za obradu metala i proizvodnju gotovih metalnih proizvoda na lokalitetu Bukinje u Tuzli. Integrativni sistem upravljanja kvalitetom je uspostavljen i dokumentovan u skladu sa međunarodnim standardima serija QMS ISO 9001:2015, ISO 3834-2, EN 1090, ISO 14001, ISO 45001, AD 2000 HP 0 i PED 2014/68/EU. Površina proizvodnih pogona je oko 4.000 m2.

Slobodana Šubara

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.