NavMenu

Od početka radova do kraja avgusta troškovi za izgradnju auto-puta iznosili 690 mil EUR

Izvor: Mina Subota, 05.12.2020. 11:21
Komentari
Podeli
(Foto: Media Biro)
Troškovi izgradnje, eksproprijacije, nadzora i menadžmenta, koji su isplaćeni od početka izgradnje auto-puta do kraja avgusta iznosili su najmanje 690 mil EUR, pokazao je izvještaj Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Od toga je glavnom izvođaču radova, kineskoj kompaniji China Road and Bridge Corporation (CRBC), isplaćeno preko 645 mil EUR, piše Dan.

Troškovi nadzora, ugovoreni sa stranim konsultantima iznosili su preko 20 mil EUR, dok je za tri državne komisije potrošeno najmanje šest miliona, a za rad dijela Monteputa, koji obavlja nadzor, preko pet miliona EUR.

U izvještaju o izgradnji auto-puta se navodi da je preko 18 mil EUR potrošeno je za eksproprijaciju zemljišta za potrebe tog projekta.

- Sa stranim konsultantima su ugovoreni troškovi nadzora od oko 20 mil EUR, ali su poznate samo isplate kćerki kompaniji u Crnoj Gori od oko sedam miliona. Nadzor nad sprovođenjem radova na autoputu obavlja francusko-italijanski konzorcijum sa kojim je Ministarstvo saobraćaja potpisalo ugovor vrijedan preko 20 miliona - dodaje se u izvještaju dostavljenom listu Dan.

Кonzorcijum je, kako je objašnjeno, za potrebe projekta osnovao u Crnoj Gori firmu pod nazivom Ingerop MN, kojoj za vrijeme projekta treba da bude isplaćeno oko 6,1 mil EUR bez poreza na dodatu vrijednost (PDV). Preostalih 12,8 miliona, takođe bez PDV-a, biće isplaćeno firmi Ingerop Conseil Et Ingenierie baziranoj u Francuskoj.

MANS je više puta pokušavao da dođe do informacija o isplatama iz budžeta ka Ingerop Conseil Et Ingenierie, ali su iz Ministarstva finansija saopštili da nemaju te informacije, dok Ministarstvo saobraćaja nije odgovaralo na njihove zahtjeve.

Кada je u pitanju eksproprijacija zemljišta za potrebe izgradnje auto-puta, na nju je potrošeno preko 18 mil EUR.

- Iako je izgradnja auto-puta ugovorena 2014. godine, eksproprijacija zemljišta je počela dosta ranije. Prema informacijama koje su u posjedu MANS-a, isplate na osnovu eksproprijacije za auto-put Bar-Boljare počele su još u 2010. godini. Najviše sredstava za eksproprijaciju isplaćeno je u toku 2014. i 2018. godine, po oko 3,8 miliona EUR, a prošle godine su potrošena skoro četiri miliona. Za osam mjeseci tekuće godine za ove namjene isplaćeno je manje od miliona EUR - naveli su iz MANS-a.

CRBC-u je od 645 mil EUR, iz kredita isplaćeno 535 miliona, a ostatak iz državnog budžeta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.