NavMenu

Poluostrvo Luštica dobija još jedan luksuzni rizort - Kompanija Tenth Planet planira gradnju 20 blokova turističkih vila sa centralnim objektom i bazenima (FOTO)

Izvor: eKapija Petak, 04.12.2020. 11:27
Komentari
Podeli
(Foto: MORT/Idejno rješenje/Studio Delex)
Tivatska kompanija Tenth Planet planira izgradnju turističkog naselja sa četiri ili pet zvjezdica na novskom dijelu poluostrva Luštica, na lokaciji Mrkovi - Njivice. To se može vidjeti u odluci glavnog državnog arhitekte koji je investitoru dao saglasnost na idejno arhitektonsko rješenje.

- Prema izdatim urbanističko tehničkim uslovima na ovoj lokaciji predviđena je izgradnja turističkog naselja koje će se sastojati od osnovnog objekta sa apartmanima i vilama. Vile je potrebo projektovati kao dvoetažne, spratnosti S+P ili P+1, odnosno troetažne spratnosti S+P+1, u zavisnosti od potrebe i pozicije na parceli - stoji u idejnom rješenju koje je obradio studio Delex iz Budve.

Ukupna površina urbanističkih parcela na kojima je predviđena gradnja kompleksa je 53.360 m2, a bruto površina svih objekata biće 23.162 m2.

Osnovni objekat treba da sadrži veliki reprezentativni hol koji je povezan sa svim sadržajima, a tu su i restoran sa natkrivenom terasom, kuhinja, prodavnica, teretana, spa centar i svi ostali sadržaji koji su neophodni za nesmetano funkcionisanje objekta.

Turističko naselje nalazi se na kopnu nagnutom prema moru. Predviđen je osnovni ugostiteljski objekat, sa pripadajućim apartmanskim smještajem, zajedničkim objektima, bazenima, sportskim i rekreacijskim sadržajima itd.

- Idejni projekat izrađen je prema zahtjevima investitora i u skladu urbanističkim planom kako bi se uklopio u okolni pejzaž uzimajući u obzir nagib terena, istorijske lokalne arhitektonske stilove i želju da se smanji površina građevine kako bi se smanjio negativan efekat na razvoj životne sredine - navodi se u dokumentaciji.

Sa lokacije se pruža pogled na more, ostrvo Mamula i poluostrvo Prevlaka.

(Foto: MORT/Idejno rješenje/Studio Delex)
Pristup lokaciji nalazi se na sjeveroistočnoj strani. Kroz samu lokaciju postoji saobraćajnica širine 3,2 metra koja predstavlja jedinstvenu komunikaciju kroz kompleks. Linearno i koso parkiranje projektovano je uz saobraćajnice u nekim djelovima, kao i centralizovana parkirališta. Procijenjeni broj parking mjesta iznosi 147 za automobile i jedno za autobuse, koji zadovoljava kapacitet koji zahtijevaju UT uslovi od 120 parking mjesta.

- Predviđeno je da se izgradnja turističkog naselja sprovede kroz šest faza. Faze se mogu graditi bilo kojim redosljedom, zavisno od trenutnih praktičnih, ekonomskih, tržišnih i drugih aspekata. Koncept dizajna takođe uzima u obzir park koji je zaštićen lokalnom studijom lokacije i važan je aspekt razvoja lokacije - piše u idejnom rješenju koje je objavljeno na sajtu Ministarstva održivog razvoja i turizma.

U okviru prve faze gradiće se osnovni ugostiteljski objekat koji se sastoji od zgrade sa središnjim platoom, trgovinom, recepcijom, restoranom, barovima, predvorjem, zadnjim dijelom kuće i četiri studija. Gradiće se i jedna zgrada sa teretanom, prohodnim krovom, četiri studija i četiri apartmana, dok će se treća zgrada sastojati od dječjeg kluba i dva studija.

Druga i treća faza projekta predstavljaju središnji dio sa smještajem u studijima i apartmanima. Faza 2 sastoji se od dvije vile sa zajedničkim bazenom. U jednoj vili biće šest, u drugoj 18 apartmana. Faza 3 sastoji se od 32 apartmana raspoređenih u četiri vile sa zajedničkim bazenom i šankom. Smještaj je predviđen u apartmanima u vilama sa 184 ležaja, što predstavlja 57% od ukupnog broja.

- Četvrta faza predviđa izgradnju 24 apartmana raspoređenih u dvije vile sa zajedničkim bazenom i barom uz bazen, dok se peta faza sastoji se od 38 apartmana raspoređenih u pet vila, koje su projektovane kao blokovi, sa zajedničkim bazenom i barom uz njega. Poslednja, šesta faza podrazumijeva 30 apartmana raspoređenih u četiri vile, koje su takođe projektovane kao blokovi i imaju zajednički bazen sa barom - stoji u projektu.

(Foto: MORT/Idejno rješenje/Studio Delex)
Maksimalni kapacitet koji je dat u UT uslovima je 320 kreveta i u potpunosti je iskorišćen ovim idejnim rješenjem.

- Rješenje se temelji na organskom raspoređivanju 20 blokova vila, a svi objekti u sklopu lokacije postavljani su na način da gornji dijelovi gledaju na jedinice koje se spuštaju nizbrdo. Postoje i hodnici koji se pružaju poput osa dramatičnog pogleda postavljenog u predvorju, sa koje se pruža nevjerovatan pogled na horizont kroz niz stepenastih bazena i mediteranskog krajolika - navodi se u idejnom rješenju.

Vile u bloku su nivoa P+1 i S u zgradama koje su sa strane skrivene i dostupne od nivoa tla na prizemlju. Većina tih objekata će biti u središnjem jezgru kako bi se stvorila raznolikost u redosljedu uzdignuća i čine ljestvicu naselja više "seoskim stilom". Na strateškim se mjestima nalaze i penthaus jedinice sa terasama za hlađenje i privatnim bazenom na krovu za premium goste.

Projektom je predviđena izgradnja sedam različitih tipova vila, sa različitim detaljima i visinama fasade kako bi se stvorila potrebna raznolikost za postizanje seoske privlačnosti kojaj je cilj dizajna.

- Apartmanske jedinice dizajnirane su na način koji omogućava fleksibilnost u radu. Standardna jedinica bio bi apartman od 70 m2 sa jednom spavaćom i radnom sobom, sa otvorenom kuhinjom, kupatilom i terasom koja služi kao vanjska trpezarija ili prostor za odmaranje sa pogledom. Ovaj raspored omogućava korištenje dnevnog boravka kao spavaće sobe u noćnim satima čuvajući privatnost različitih prostora. Neke su varijacije s tipom studio apartmana (36 m2), zatim jednom spavaćom sobom (70m2) i premijum penthaus jedinicom od 90 kvadrata - navodi se između ostalog u objavljenom idejnom rješenju.





Fotogalerija
Turistički rizort na Luštici
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.