NavMenu

Institutu za javno zdravlje 1,26 mil EUR za hitnu nabavku PCR testova

Izvor: eKapija Petak, 04.12.2020. 08:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/geralt)Ilustracija
Vlada Crne Gore usvojila je informaciju o potrebi obezbjeđivanja sredstava za nabavku dijagnostikuma i medicinskog potrošnog materijala za Covid-19. Preusmjeren je iznos 1,26 mil EUR, kako bi Institut za javno zdravlje Crne Gore po hitnom postupku, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, realizovao nabavku testova, potrošnog materijala i medijuma za transport, neophodnih za nesmetano sprovođenje PCR dijagnostike.

Bez održavanja sjednice, a pribavljanjem saglasnosti svih članova, Vlada je donijela i Odluku o dopuni Odluke o mreži zdravstvenih ustanova kojom je Specijalna bolnica Ars Medica uključena u Mrežu zdravstvenih ustanova za usluge PCR dijagnostike na SARS-CoV-2.

- Vlada je razmotrila i nformaciju o plaćanju prekovremenog rada za zaposlene u Institutu za javno zdravljeđ Crne Gore i dala saglasnost da se u uslovima vanrednih okolnosti prizna obračun stvarnog broja časova prekovremenog rada za zaposlene radnike u Institutu za javno zdravlje Crne Gore za jun, jul, septembar, oktobar, novembar i decembar 2020.godine. Riječ je o zaposlenima koji rade na poslovima prijema i obrade uzoraka za rtPCR testiranje na novi koronavirus CoV SARS-2, kao i onima koji rade ili su dodatno angažovani iz drugih sektora u okviru Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti - saopšteno je iz Vlade.

Usvojena je Informacija o implementaciji Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju Liste ljekova, sa aspekta finansijskih implikacija, po zaključku Vlade br. 07-7906 od 26.12.2019. godine, za april, maj i jun 2020. godine.

- Poređenje podataka pokazuje da je ukupna potrošnja ljekova u javno zdravstvenim ustanovama i apotekama za drugi kvartal 2020. godinu iznosila 20.612.385,98 EUR što ukazuje da postoji trend povećanja troškova za ljekove sa udjelom od 7,35%. Za medicinska sredstva i sredstva namijenjena za dijalizu u drugom kvartalu 2020. godine utrošeno je 1.324.672,46 EUR, što ukazuje na trend povećanja troškova za 23,22% u odnosu na isti period prethodne godine - ističu iz Vlade.

Dodaju i da je ukupna potrošnja veća, kako zbog povećanja broja pacijenata oboljelih od pojedinih bolesti, tako i zbog proširenja Osnovne liste ljekova Fonda zdravstvenog osiguranja CG. Nova lista je usvojena 26. decembra 2019. godine i proširena je za 52 nova lijeka.

Vlada je usvojila i Informaciju o implementaciji Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju Liste ljekova, sa aspekta finansijskih implikacija, po zaključku Vlade br. 07-7906 od 26.12.2019. godine, za januar, februar i mart 2020. godine.

- Ukupna potrošnja ljekova u Javno zdravstvenim ustanovama i apotekama za prvi kvartal 2020. godine iznosi 20.724.988,25 eura što je povećanje za 17,72%. Za medicinska sredstva u prvom kvartalu 2020. godine potrošeno je 1.271.594,99 eura , a u odnosu na isti period predhodne godine povećanje iznosi 15,98%. Za sredstva za dijalizu u prvom kvartalu 2020. godine potrošeno je 190.034,29 eura, što je više za 19,62 odsto u odnosu na uporedni period - zaključuju iz Vlade.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Može li običan čovjek u trku za kriptozaradu?

Kada je u pitanju ulaganje, oni stariji hvataju se dukata, oni malo mlađi misle na "devize, devize", a najmlađima je u mislima bitkoin, etereum, solanu, ripl, binance coin, ili neka druga kriptovaluta. O tržištu kriptovaluta do sada smo čuli razne bajke, i one divne o bogatstvu preko noći, do onih ružnih - o propasti kriptovalutnog carstva, hvatanju organizatora nekakvih piramidalnih šema i opštoj propasti ulagača. Obje verzije su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.