NavMenu

Vektra Montenegro od države traži 5,8 mil EUR

Izvor: Pobjeda Četvrtak, 03.12.2020. 10:34
Komentari
Podeli
(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Za mjesec bi trebalo da bude poznato da li će sutkinja Borjanka Zogović usvojiti tužbeni zahtjev Vektre Montenegro koja od državnih fondova i institucija traži naknadu materijalne štete koju su, kako tvrde, zbog imovinskih i radnih sporova pretrpjeli prilikom privatizacije HTP Boka.

Traže da im Investiciono-razvojni fond (IRF) zajedno sa Zavodom za zapošljavanje, Fondom PIO i Savjetom za privatizaciju i kapitalne projekte solidarno isplati 1,8 mil EUR sa kamatom od 567,2 hiljade eura zbog uvećanja stope poreza na nepokretnosti, kao i 3,4 mil EUR za isplaćene i zadužene pravosnažne i izvršne presude iz radnih sporova nastalih i prije privatizacije.

U tužbi navode da zbog zabilježbi restitucija i imovinskih sporova nijesu uspjeli da privedu namjeni niti da raspolažu kupljenim hotelima, zbog čega im je porez na imovinu obračunavan po većoj stopi pa se godinama uvećavao do gotovo desetostruke vrijednosti u odnosu na prvu godinu. Zbog potraživanja bivših radnika, obraćali su se, kako tvrde, državnim institucijama, ali i pored zaključaka Savjeta za privatizaciju da Ministarstvo finansija predloži model izmirenja tih obaveza, do toga nije došlo.

Država je u postupku tvrdila da nije pasivno legitimisana kada je riječ o porezu na nepokretnosti, imajući u vidu da je to prihod lokalne uprave, dok su iz IRF-a ukazivali da je Vektra imala pravo da sprovede svoje istraživanje, što je propustila.

Nedavno je Vrhovni sud potvrdio odluke nižestepenih sudova iz drugog spora nastalog u vezi privatizacije Boke o odbijanju zahtjeva za isplatu 182.000 EUR koje je Vektra platila po pravosnažnoj presudi Fondu za obeštećenje. Tvrdili su da prilikom kupovine akcija Boke nijesu znali za spornu presudu te da taj novac smatraju izgubljenom dobiti, jer su ga mogli valorizovati da im prinudno nije skinut s računa.

Stav je sudova da je Vektra propustila sve rokove za podnošenje zahtjeva za naknadu štete, jer nije na vrijeme obavijestila državu i fondove o spornoj presudi. Time nije postupila po ugovoru kojim je izričito propisano da će neobavještavanje prodavaca u određenom roku imati za posljedicu gubitak svih prava na naknadu u vezi sa tim zahtjevom.

Vektra Montenegro je 2007. godine kupila 59,45% akcija nekadašnjeg HTP Boka, ali je osam godina kasnije uveden stečaj zbog četiri miliona eura duga prema CKB-u. Plan reorganizacije usvojen je dvije godine kasnije, a bilo je predviđeno da se prodajom dijela imovine obezbijede sredstva za namirenje povjerilaca. Nijesu naišli na odobrenje Savjeta za privatizaciju na zahtjev za prodaju hotela Plaža, Igalo, Tamaris i starog hotela Boka.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.