NavMenu

Sve oznake geografskog porijekla zaštićene u EU u jednoj bazi

Izvor: Agrosmart Subota, 28.11.2020. 09:19
Komentari
Podeli
(Foto: majagal/shutterstock.com)
Evropska komisija saopštila je da pokrenuta nova baza podataka za pretragu svih geografskih oznaka zaštićenih na nivou Evropske unije – GIview.

GIview pruža jedinstvenu ulaznu tačku za podatke o geografskim oznakama registrovanim u EU i korisno je sredstvo za potrošače, proizvođače i profesionalce u oblasti intelektualne svojine. Takođe sadrži detaljne informacije o geografskim oznakama van EU koje su zaštićene na nivou EU putem bilateralnih i multilateralnih sporazuma i o geografskim oznakama EU zaštićenim u zemljama koje nisu članice EU. Tako se na ovoj platformi mogu pretražiti i proizvodi iz Srbije koji su zaštićeni u Evropskoj uniji.

Baza podataka, zvanično pokrenuta na onlajn konferenciji "Jačanje geografskih oznaka", kontinuirano se ažurira službenim registrovanim podacima Evropske komisije (Generalni direktorat za poljoprivredu i ruralni razvoj), a razvija je i održava Kancelarija Evropske unije za intelektualnu svojinu (EUIPO).

Geografske oznake su ključna ekonomska imovina Evropske unije i čine dio sistema intelektualnog vlasništva širom EU. Prema istraživanju EUIPO-a i Evropskog zavoda za patente, industrije koje imaju veze sa geografskom oznakom porijekla podržavaju skoro 400.000 radnih mjesta širom EU i doprinose BDP-u Unije sa preko 20 mlrd EUR. Pored toga, studija koju je objavila Evropska komisija navodi da je godišnja vrijednost prodaje proizvoda zaštićenih geografskim oznakama 74,76 mlrd EUR godišnje, od čega petina dolazi iz izvoza van EU.

Komesar EU za poljoprivredu Janusz Vojciechovski rekao je:

- Ponosan sam što vidim pokretanje portala GIview, koji je razvio Zavod za intelektualnu svojinu EU. Ova platforma je odličan alat za dalji publicitet naših poznatih evropskih geografskih oznaka i onih zaštićenih našim međunarodnim ugovorima. Svaka geografska oznaka registrovana u EU iza sebe ima priču koja odražava raznolikost i bogatstvo proizvoda koje naš kontinent nudi.

Izvršni direktor EUIPO-a, Kristian Archambeau kazao je da geografske oznake ne samo da garantuju kvalitet, već i stvaraju vrijednost i podržavaju radna mjesta širom Unije.

- Oni su važno pravo intelektualne svojine koje pomažu u održavanju evropskih tradicija, nasljeđa i načina života. Pored pomoći korisnicima EU sistema IP, nadamo se da će GIview takođe pomoći građanima da steknu veću svijest o sistemu zaštite geografskih oznaka u EU i o doprinosu geografskih oznaka našoj ekonomiji - izjavio je on.


GIview sadrži podatke poput GI tipa (PDO, PGI, GI), datuma prioriteta, pravnog statusa, osnova zaštite u odnosu na sve geografske oznake koje pokrivaju vina, alkoholna pića i aromatizovana vina, poljoprivredne proizvode i prehrambene proizvode zaštićene na nivou EU.

Geografske oznake uspostavljaju prava intelektualne svojine za određene proizvode, čiji su kvaliteti posebno povezani sa područjem proizvodnje. Geografske oznake uključuju: ZOI - zaštićena oznaka porekla (hrana i vino); ZGO - zaštićena geografska oznaka (hrana i vino); i GI - geografska oznaka (alkoholna pića i aromatizovana vina). Priznanje GI omogućava potrošačima da vjeruju i razlikuju kvalitetne proizvode, istovremeno pomažući proizvođačima da bolje plasiraju svoje proizvode.

EUIPO je decentralizovana agencija EU sa sedištem u Alicanteu, Španija. Upravlja registracijom žiga Evropske unije (EUTM) i registrovanog dizajna Zajednice (RCD), a oba pružaju zaštitu intelektualne svojine u svim državama članicama EU. EUIPO takođe sprovodi aktivnosti saradnje sa nacionalnim i regionalnim zavodima za intelektualnu svojinu EU.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Olakšica za vozače: Uz elektronsku naplatu putarine, uskoro bez zadržavanja na putevima u Srbiji

Vozačima u Crnoj Gori, uskoro će biti dostupna mogućnost da sa sopstvenim tag uređajem elektronski plaćaju putarinu kako u Crnoj Gori tako i na cestama u Srbiji, što će značiti manje zadržavanje i brži protok saobraćaja. Kako za portal Kolektiv me objašnjava Ana Palibrk iz preduzeća Monteput, riječ je platfortmi Toll for all (T4A) – Putarina za sve, koja podrazumijeva da se sa jedinstvenim tag uređajem može putovati kroz više

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.