NavMenu

Državni dug na kraju septembra 3,66 mlrd EUR

Izvor: Mina Petak, 27.11.2020. 08:22
Komentari
Podeli
(Foto: rangizzz/shutterstock.com)
Ukupan državni dug, bez depozita, na kraju septembra iznosio je 3,66 mlrd EUR ili 79,45% bruto domaćeg proizvoda (BDP), saopštili su iz Ministarstva finansija.

Ukupan državni dug je sa depozitima bio 3,39 mlrd EUR ili 73,55% BDP-a.

- Spoljni dug je iznosio 3,09 mlrd EUR, odnosno 67,06% BDP-a, dok je unutrašnji bio 570,5 mil EUR, odnosno 12,38% BDP-a. Depoziti na kraju trećeg kvartala iznosili su 271,79 mil EUR uključujući 38,45 hiljada unci zlata, ili 5,9% BDP-a - navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu Ministarstva.

Kako se dodaje, u trećem kvartalu povučena su sredstva u iznosu od 32,65 mil EUR za potrebe realizacije infrastrukturnih i razvojnih projekata.

Od tog iznosa, za projekat finansiranja izgradnje prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare, Smokovac-Mateševo, iz kredita sa kineskom Exim bankom, povučen je iznos od 12,48 mil USD odnosno 10,67 mil EUR.

- Za ostale infrastrukturne projekte, za potrebe izgradnje puteva, vodosnabdijevanja, energetske efikasnosti, socijalnog stanovanja, razvoja poljoprivrede, nabavku vojne opreme i slično, povučen je iznos od 21,98 mil EUR - precizira se u dokumentu.

Iz Ministarstva finansija su kazali da su u trećem kvartalu zaključeni kreditni aranžmani sa ino i domaćim kreditorima.

Kada su u pitanju ino kreditori, zaključen je aranžman sa Evropskom investicionom bankom (EIB), za finansiranje projekta Program rekonstrukcije magistralnih puteva, u iznosu od 40 mil EUR. Potpisan je i aranžman sa Agencijom za razvoj izvoza Kanade (EDC), za nabavku dva helikoptera Bell 505, a ugovorom o kreditu definisano je da ukupan aranžman iznosi tri miliona EUR.

Kada su u pitanju domaći kreditori, aranžmani su zaključeni sa Erste bankom, i to u iznosu od pet miliona EUR za potrebe budžeta i u iznosu od 25 mil EUR, za potrebe realizacije kapitalnih projekata Uprave javnih radova.

Iz Ministarstva su naveli da je tokom trećeg kvartala izvršena otplata državnog duga po osnovu glavnice, u ukupnom iznosu od 61,17 mil EUR, od čega se 40,53 mil EUR odnosilo na otplatu duga rezidentima, dok je otplata duga nerezidentima iznosila 20,64 mil EUR.

- U istom periodu otplaćena je i kamata u iznosu od 11,08 mil EUR - zaključuje se u dokumentu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Finansije

EBRD najavljuje tender za autoput - Vrijednost dionice od Mateševa do Andrijevice 530 mil EUR, banka finansira 200 miliona

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je prethodno obavještenje za tender za izgradnju autoputa Bar-Boljare, dionica Mateševo Andrijevica. Kako je pojašnjeno u obavještenju, procijenjena vrijednost radova je 530 mil EUR, dok će od tog iznosa EBRD finansirati 200 miliona. Riječ je o drugoj dionici auto-puta od Mateševa do Andrijevice u ukupnoj dužini od 22 kilometra. Klijent banke je preduzeće Monteput, koje sredstava od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.