NavMenu

RAE: Opštinska vodovodno-komunalna preduzeća moraju da plaćaju naknadu

Izvor: Mina Srijeda, 25.11.2020. 10:38
Komentari
Podeli
(Foto: Marco Saracco/shutterstock.com)
Vodovodno-komunalna preduzeća, njih 23, od ovog mjeseca počeće da plaćaju naknadu kako bi finansirali rad Regulatorne agencije za energetiku i komunalne djelatnosti (RAE).

Odluku o visini naknade usvojila je Vlada na sjednici početkom novembra. Iz Agencije su za Dan potvrdili da će vodovodno-komunalna preduzeća njima plaćati naknadu.

- Naknadu plaćaju sva vodovodno-komunalna preduzeća u Crnoj Gori, odnosno njih 23. Visina naknade se kreće od 10,4 EUR na mjesečnom nivou za KD Petnjica do 6,39 hiljada EUR za ViK Podgorica - precizirali su iz RAE.

Oni su objasnili da je Agenciji 2016. godine Zakonom o komunalnim djelatnostima povjerena dodatna oblast regulacije koja se odnosni na dvije regulisane komunalne djelatnosti, i to javno vodosnabdijevanje i upravljanje komunalnim otpadnim vodama.

Istovremeno ovaj zakon je uredio i način finansiranja Agencije, i to od naknada koje plaćaju vršioci regulisanih komunalnih djelatnosti.

- Stoga, odluka o iznosu naknada koju plaćaju vršioci regulisanih komunalnih djelatnosti predstavlja sprovođenje koncepta finansiranja rada Agencije utvrđenog Zakonom o komunalnim djelatnostima. Njome se utvrđuje visina naknade koju u cilju pokrivanja troškova Agencije za obavljanje zakonom joj dodijeljenih nadležnosti u oblasti regulisanih komunalnih djelatnosti plaćaju vršioci regulisanih komunalnih djelatnosti - obrazložili su iz Agencije.

Zbog opšte situacije u Crnoj Gori izazvane virusom Kovid-19, Agencija je, kako su naveli, odložila primjenu naknade koja je bila planirana za drugi kvartal ove godine.

- U vezi sa ovim, važno je navesti da je Agencija neprofitna organizacija, i u skladu sa zakonom jedini način njenog finansiranja su naknade koje plaćaju energetski subjekti za regulaciju energetskog sektora i vršioci regulisanih komunalnih djelatnosti za regulaciju komunalnih djelatnosti. Vršioci će plaćati naknadu od novembra - precizirali su iz Agencije.

Iz RAE su kazali da naknada koju će plaćati vodovodno-komunalna preduzeća neće biti nova stavka na računima za komunalije.

- Naknada koju plaćaju vršioci na godišnjem nivou predstavlja u prosjeku oko 0,7 odsto dosadašnjih godišnjih poslovnih prihoda vodovodno-komunalna preduzeća - istakli su iz Agencije.

Na čelu Odbora RAE je Branislav Prelević, dok su u tom tijelu još Miroslav Vukčević i Dragutin Martinović. Direktorica Agencije je Milica Knežević, dok je njena zamjenica Željka Tomić.

Skupština Crne Gore je prethodnih godina odobravala Agenciji prilično ujednačen budžet za regulaciju sektora energetike, u prosjeku u visini od 1,45 mil EUR, što je trošak elektroenergetskih i naftnih kompanija u Crnoj Gori, kazali su iz RAE.

- Dodavanjem regulacije potpuno novog sektora sektora regulisanih konumalnih djelatnosti, već uspostavljenoj i preko 15 godina operativnoj instituciji, izbjegli su se značajni troškovi koji bi bili neminovni ukoliko bi se formirao poseban organ nadležan za regulaciju komunalnih djelatnosti. Uz korišćenje postojećih resursa Agencije, budžet potreban za finansiranje Agencije u dijelu obavljanja poslova regulacije komunalnih djelatnosti predstavlja 15 odsto od ukupnog budžeta Agencije. Ostalih 85 odsto su kako je i prethodno navedeno, troškovi koji se odnose na nadležnosti Agencije u oblasti energetike i iste snose energetske kompanije - naveli su iz Agencije.

Dakle, vodovodvno-komunalna preduzeća će za naknade na godišnjem nivou izdvajati preko 260.000 EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nova sezona, stari problemi: Fali sezonaca, inspektora, granične policije, parking prostora, boljih saobraćajnica

Nedostatak sezonske radne snage, autobuskog prevoza sa podgoričkog aerodroma od centra Glavnog grada, neriješeno pitanje buke i čistoće, loša saobraćajna povezanost, saobraćajne gužve i gužve na graničnim prelazima, nedovoljan broj službenika granične policije na primorja, nemogućnost strancima da plate parking mjesta SMS-om, neadekvatan inspekcijski nadzor, izostanaka organizovane pripravnosti pojedinih domova zdravlja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.