Izvor: eKapija+ | Ponedjeljak, 23.11.2020.| 13:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Coface objavio listu 500 najboljih kompanija Centralne i Istočne Evrope

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Saklakova/shutterstock.com)
Dvanaesta po redu studija 500 najboljih kompanija Centralne i Istočne Evrope iznosi predviđanje budućih ekonomskih aktivnosti i daje prikaz ekonomskih aktivnosti iz prethodne godine, ističući Centralnu i Istočnu Evropu kao područje sa najvećim poslovnim uspehom. Osim toga, studija sadrži opis stanja u kom se nalazi 500 najvećih kompanija Centralne i Istočne Evrope, zasnovan na ostvarenom prometu. Deklan Dejli, Izvršni direktor Coface Centralna i Istočna Evropa, objašnjava da "je tokom 2019. god. većina komanija iz Centralne i Istočne Evrope iskoristila kontinuirano povoljno poslovno okruženje, što posebno važi za manje ekonomije okrenute izvozu."

Ukupni promet 500 najvećih kompanija uvećan je za 5,5% i iznosi ukupno 740 mlrd EUR. 373 kompanije sa tog spiska (što predstavlja 74,6% od ukupnog broja kompanija, u poređenju sa 79% u 2018. god. i 80% u 2017. god.) zabilježile su rast prihoda. To dalje znači da je samo 25,4% kompanija zabilježilo stagnaciju ili pad prihoda. Prosječan iznos prometa 500 najvećih kompanija porastao je na 1,480 mil EUR, u poređenju sa 1,396 mil EUR u 2018. god.


Poljska i dalje na čeonoj poziciji na području Centralne i Istočne Evrope

Poljska je zauzela prvo mjesto, kako po broju kompanija na listi tako i po ostvarenom prometu, pri čemu su ukupni prihodi njenih kompanija porasli za 6,6% i iznose 283,7 mlrd EUR. Uprkos činjenici da se broj poljskih kompanija uvrštenih na listu 500 najboljih kompanija Centralne i Istočne Evrope smanjio za 12 (tj. sa 175 na 163 kompanije), struktura njene industrijske proizvodnje i dalje pokazuje najveću raznolikost, a pritom nijedna od najvećih industrija nema prevlast u odnosu na ostale. Drugo mjesto je zauzela Češka Republika, sa ukupno 78 kompanija, čiji ukupni promet iznosi 115,4 mlrd EUR, što je za 2,3% više nego prošle godine. Mađarska je spala na treće mjesto. Međutim, ukupni promet te zemlje je u odnosu na prosječne vrijednosti regiona zabilježio mnogo veći rast budući da se on povećao za 6,3%.


Sektori: na prvom mjestu automobilski i transportni sektor, ispred sektora nafte i gasa

60% svih prihoda ostvarenih na teritoriji Centralne i Istočne Evrope su rezultat rada najvećih kompanija koje predstavljaju tri ključna sektora: automobilski i transportni sektor, sektor nafte i gasa i sektor nespecijalizovane trgovine na veliko. Najveći rast prihoda zabilježen je u proizvodnji tekstila, kože i odjeće (+23.2%) i građevinarstvu (+13.6%). Po riječima Deklana Dejlija, "pozitivan rast je ostvaren samo u oblasti građevinarstva, elektronike, informacionih tehnologija i telekomunikacija, kao i u sektoru nespecijalizovane trgovine na veliko. U proizvodnji metala, zatim u oblasti mehanike i precizne mehanike, kao i u proizvodnji drveta i namještaja, zabilježen je niži promet u odnosu na na prošlogodišnje rezultate. Sa druge strane, nivo neto zarada je opao u svim osim u četiri od ukupno trinaest sektora."

Tri najbolje kompanije na listi 500 najboljih kompanija Centralne i Istočne Evrope, dobro poznate iz prethodnih rangiranja, su poljski PKN Orlen (prvo mjesto), češka Škoda Auto (drugo mjesto) i multinacionalna naftna i gasna kompanija MOL Mađarska (treće mjesto). Treba pomenuti i kompanije koje su napravile ogroman skok na rang listi: poljski Totalizator Sportowy (53) se popravila za 114 mjesta nakon što su joj prihodi porasli za 80%. Kompanija Strabag Polska (197) je ostvarila 40% više prihoda u poređenju sa prošlom godinom, što joj je omogućilo skok od 86 mjesta. Bugarski proizvođač biodizel goriva, Astra Bioplant Ltd (219), se popela za 155 mjesta na rang listi pošto je ostvarila rast prometa od 61%. Slovački operater Sistema za transport gasa Eustream (286), koji je ostvario najveći skok na rang listi, se popravio za čak 255 mjesta pošto su mu prihodi porasli za 76%.

Ako se posmatra samo broj kompanija, automobilski i transportni sektor ponovo predstavlja najveći sektor (prvo mjesto). Prodaja novih automobila je u 2019. god. bila slabija u odnosu na prethodne godine ali je uprkos tome zabilježen trend rasta. Po riječima Grzegorza Sielewicza, regionalnog ekonomskog stručnjaka zaduženog za teritoriju Centralne i Istočne Evrope, "zbog promjena u izboru proizvoda, usporavanja ekonomije, kao i sporog prilagođavanja nekoliko evropskih proizvođača automobila novim standardima emisije, prodaja novih putničkih automobila na teritoriji Evropske unije porasla je za minimalnih 1,2%."

Drugo mjesto na listi 500 najboljih kompanija Centralne i Istočne Evrope, sa ukupno 89 kompanija (17,8%), zauzima proizvodnja minerala, hemijskih proizvoda, nafte, plastike i farmaceutskih proizvoda sa najvećim prometom u 2019. godini - ukupno 172,1 milijarde evra. Kompanije Centralne i Istočne Evrope u ovom sektoru uglavnom rade u segmentu prerade nafte i gasa. Sektor nespecijalizovane trgovine na veliko je trenutno na rang listi zastupljen sa 73 kompanije (+2), što ovaj sektor stavlja na treće mjesto, sa ukupnom vrijednošću prometa od 113 mlrd EUR (+9.8%). Prosječna vrijednost kreditnog rejtinga iznosi 6,2, pri čemu najslabiji rejting imaju kompanije sa sjedištem u Litvaniji, Poljskoj i Češkoj Republici dok one sa najjačim rejtingom dolaze iz Hrvatske i Bugarske.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE