Izvor: eKapija | Subota, 21.11.2020.| 13:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Agencija za energetiku Srbije dala saglasnost za korišćenje i pristup prekograničnim kapacitetima za 2021. - Potpisani sporazumi sa operatorima u regionu

Ilustracija (Foto: west cowboy/shutterstock.com )
Savet Agencije za energetiku Srbije je na svojim sednicama održanim 13. i 19. novembra dao saglasnost na sporazume između operatora prenosnog sistema Srbije EMS AD i operatora zemalja regiona, o postupku i načinu raspodjele prava korišćenja i pristupu prekograničnim prenosnim kapacitetima za 2021. godinu.

Kako se navodi u saopštenju Agencije, sporazumi su potpisani između operatora prenosnog sistema Srbije i operatora Sjeverne Makedonije (MEPSO), Bugarske (EAD), Rumunije (Transelektrika), Mađarske (MAVIR), Hrvatske (HOPS), Bosne i Hercegovine (NOSBIH) i Crne Gore (CGES).

- Organizovanjem zajedničkih aukcija, omogućava se efikasnije korišćenje prekograničnih kapaciteta, u skladu sa evropskim uredbama. Primjenom ovih sporazuma se daju veće mogućnosti korisnicima sistema i unapređuju uslovi za razvoj tržišta električne energije u jugoistočnoj Evropi i njegovu integraciju u evropsko tržište - navodi se u saopštenju Agencije.

Zajedničke aukcije se na ovim granicama organizuju počevši od 2012. na granici sa Mađarskom, pa do 2019. kada je ovakav način raspodjele ustanovljen na granici sa Crnom Gorom.

Sporazumi se svake godine unapređuju saglasno stečenom iskustvu u primjeni, promjenama regulative i razvoju računarskih platformi sa kojima raspolažu operatori sistema.

Tako su u narednoj godini produženi rokovi za registraciju učesnika u raspodjeli kapaciteta, omogućeno je slanje elektronskih faktura učesnicima, a unapređenjem alokacione platforme za raspodjelu godišnjih i mjesečnih kapaciteta obezbijeđena je dodjela tih kapaciteta u punom iznosu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.