Izvor: Mina | Subota, 21.11.2020.| 13:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Petrol grupa u prvih devet mjeseci ostvarila je 2,29 mlrd EUR prihoda - Zabilježen pad od 30% u odnosu na isti period lani

Ilustracija (Foto: Divergent fotograph/shutterstock.com)
Grupa Petrol u prvih devet mjeseci ostvarila je 2,29 mlrd EUR prihoda od prodaje, što je 30% manje u odnosu na isti period prošle godine.

Neto dobit potonula je 49%, na 40,5 mil EUR. Na poslovanje je uticao pad prodaje naftnih derivata, uglavnom zbog antikrunskih mjera na svim tržištima.

Situacija se pogoršala u martu pojavom novog koronavirusa. Mjere koje su zemlje preduzele za suzbijanje pandemije, ograničavajući kretanje između zemalja i između lokalnih zajednica, dovele su do značajnog pada prodaje naftnih derivata zbog saobraćajnih ograničenja, prenosi SEEbiz.

Kako kažu, njihova je glavna briga, čak i u slučaju drugog talasa epidemije, poduzimanje mjera za zaštitu zdravlja i Petrolovih kupaca i zaposlenih.

- Snabdjevanje energijom teče bez problema, sva prodajna mjesta rade - rekli su, dodajući da se planovi za ovu godinu ne mogu ostvariti zbog nove epidemije koronavirusa i rezultirajuće nepredvidive ekonomske krize.

U prvih devet mjeseci Petrol grupa ostvarila je 301,9 mil EUR prilagođene bruto dobiti, što je 13% manje u odnosu na isti period prošle godine. Bruto operativna dobit pala je četvrtinu na 114,4 mil EUR.

Većinu je generisala prodajom naftnih derivata, petinu prodajom robe i srodnih usluga, ostatak prodajom drugih izvora energije, energetskim i ekološkim rješenjima te proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora.

Grupa je u prvih devet mjeseci prodala 2,3 miliona tona naftnih derivata, što je pad od 21 odsto, uglavnom zbog manje prodaje u maloprodaji kao rezultat Covid-19. Prodaja ukapljenog naftnog gasa iznosila je 114 hiljada tona ili 17 odsto manje.

Prodaja električne energije zaustavila se na 15,7 teravat sati, a prodaja prirodnog gasa na 19,9 teravat sati.

Grupa Petrol u prvih je devet mjeseci ostvarila 345,2 mil EUR prihoda od prodaje robe, što je tri odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. Krajem septembra imao je preko 510 benzinskih servisa, od toga 318 u Sloveniji, 110 u Hrvatskoj, 42 u Bosni i Hercegovini, 15 u Srbiji, 15 u Crnoj Gori i deset na Kosovu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.