NavMenu

Poreska uprava objavila novi set pitanja i odgovora u vezi sa procesom elektronske fiskalizacije

Izvor: eKapija Srijeda, 18.11.2020. 12:20
Komentari
Podeli
(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Poreska uprava objavila je novi set najčešće postavljanih pitanja u vezi sa elektronskom fiskalizacijom i dala odgovore na njih. Kako je saopšteno, cilj objavljivanja pitanja i odgovora jeste blagovremena i lakša priprema za sprovođenje projekta elektronske fiskalizacije, shodno Zakonu, podzakonskim aktima i Tehničkoj i Funkcionalnoj specifikaciji.

Privrednike je najprije zanimalo šta znači verifikacija izmene softvera za fiskalizaciju. Iz Poreske uprave objašnjavaju da ona podrazumijeva obavezu registracije svakog upgrade-a (izmjena funkcionalnosti softvera) za koju informacioni sistem poreske uprave generiše posebnu oznaku.

- Ta nova oznaka se mora implementirati u sam softver kako bi kao obavezan podatak prilikom generisanja računa bila sastavni dio istog. Ovo takođe podrazumijeva i obavezu proizvođača + održavaoca softvera da o tome obavijesti klijenta (obveznika fiskalizacije) koji je u obavezi izvršiti registraciju te verzije softvera, kao softvera koji se koristi na njihovim ENU-ima (elektronskim naplatnim uređajima) u gotovinskom plaćanju i u bezgotovinskom plaćanju - navode iz PU.

Jedno od pitanja odnosilo se i na pojam valuta, pa je poreske obeveznike zanimalo da li valuta računa treba da se prikazuje u XML fajlu, iako je faktura iskazana u EUR.

- Nije neophodno ukoliko je faktura iskazana u EUR valuti (Tehnička specifikacija, poglavlje 3.7.1.). Ovo polje je obavezno ukoliko se radi o drugoj valuti, različite od EUR - odgovorili su iz PU.

Firmu koja planira da se registruje kao proizvođač u održavalac softvera zanimalo je kako teče proces registracije i da li može da se izvrši online.

- U slučaju da imate opštu registraciju u centralnom registru osiguranika i obveznika, registraciju kao proizvođača i odrzavaoca softvera možete obaviti online putem SEP portala. U slučaju da nemate opšu registraciju, prvenstveno se morate registrovati u CRPS i taj dio registracije nije moguće izvršiti online - navode iz Poreske uprave.

Postavljeno je i pitanje da li lice koje izdaje fakture, može da potpisuje gotovinske i bezgotovinske fakture pomoću istog kvalifikovanog serifikata po poslovnoj jedinici. Iz PU su odgovorili da je to moguće, sa kvalifikovanim certifikatom za kvalifikovani elektronski potpis.

Poreske obveznike zanimalo je i da li se prilikom registracije operatera unosi kod operatera već formiran u sistemu ili se prilikom registracije dobija kod od Poreske uprave.

- Prilikom registracije operatera putem SEP-a, PU dostavljate oznaku operatera koju vi definišete i vežete za njegov JMBG, nakon čega sistem PU generiše oznaku operatera koju morate softverski vezati za ENU na kojem operater radi.

Postavljeno je i pitanje vezano za registracju softvera u situaciji kada je dobavljač ino lice koje nema interese tj. namjeru da se registruje u Crnoj Gori, s obzirom na to da se radi o konsulatantu iz inostranstva koji firmi radi nadogradnju sistema za fiskalizaciju.

- Moguće je da se obveznik fiskalizacije koji koristi softversko rješenje prijavi kao proizvođač i održavaoc softverskog rješenja kroz ugovorni odnos sa proizvođačem softvera. U ugovoru mora postojati klauzula da je obveznik fiskalizacije vlasnik softverskog rješenja (ne mora imati autorska prava), što podrazumijeva da ga za svoje potrebe može mijenjati i održavati, ali ga ne smije distribuirati - stoji u odgovoru.

Jedno od pitanja glasilo je: "Nisam PDV obveznik, već kao fizičko lice na mjesečnom nivou izdajem par bezgotovinskih računa. Da li smo u obavezi nabavke programskog rješenja ili je predviđeno da se proces fiskalizacije odrađuje na drugačiji način?"

- Nije vam potrebno programsko rješenje, nego ćete imati mogućnost kreiranja faktura putem SEP portala i iste potpisati kvalifikovanim certifikatom izdatim od MUP-a CG na novim ličnim kartama - odgovaraju iz PU.

Privrednike je zanimalo i da li je moguće registrovati i koristiti više softverskih rješenja, na šta je Poreska uprava potvrdno odgovorila.

Postavljeno je i pitanje da li firme koje su do sada fakture pravile u wordu mogu to da nastave i dalje, ili im je neophodan adekvatniji program za to.

- Shodno članu 1 Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga postupak fiskalizacije odnosi se na gotovinsko i bezgotovinsko plaćanje u prometu proizvoda i usluga, što znači da, kao što će ENU koji postoji kod gotovinskog plaćanja izvršenog prometa slati XML poruke serveru Poreske uprave, tako i sistemi za izdavanje faktura kod bezgotovinskog plaćanja moraju ispuniti preduslove za slanje XML poruka o transakcijima shodno Zakonu, podzakonskim aktima, te funkcionalnoj i tehničkoj specifikaciji koje prate projekat - navodi se u odgovoru.

Iz Poreske uprave istakli su i da isto lice može biti operater registrovan i kod gotovinskog i kod bezgotovinskog plaćanja, ali i da je na dnevnom nivou u sistemu fiskalizacije prilikom inicijalizacije radnog dana neophodno prijaviti depozit.

Na pitanje da li se mogu fiskalizovati bezgotovinski računi koji se izdaju u američkim dolarima, pošto su ugovori sa ino-kupcima u USD, neophodne dozvole se izdaju u istoj valuti, roba se carini u USD, tako da je neophodno da faktura koja prati robu bude u dolarima.

- U tehničkoj specifikaciji je detaljno opisana i upotreba druge valute prilikom izdavanja bezgotovinskih računa/faktura na način da je omogućen unos druge valute sa obaveznim poljima u smislu koda valute i kurs razmjene primijenjen za izračunavanje ekvivalentnog iznosa ukupunog iznosa izrazenog u valuti razlicitoj od EUR - navodi se u odgovoru.

Iz Poreske uprave istakli su i da je na testnom okruzenju kao i na produkciji moguće korisiti certifikat izdat na kriptografskom mediju - tokenu.

Poslednje pitanje odnosilo se na registraciju na SEP portalu, na šta su iz Poreske uprave odgovorili da se za potrebe registracije obveznika fisakalizacije na SEP portal, kao i registzracije poslovnog objekta, ENU-a i operatera, koristi certifikat izdat na kriptografskom mediju (tokenu) na kojem se nalaze "Certifikat za elektronsku identifikaciju" i "Kvalifikovani certifikat za kvalifikovani elektronski potpis".

- Kvalifikovani certifikat za kvalifikovani elektronski potpis, izdat na tokenu, nije moguće eksportovati i instalirati na uređaju, što znači da se može koristiti isključivo dok je na uređaju. Očitavanje certifikata i potpisivanje poruke se vrši kroz upotrebu softvera koji dobijate od izdavaoca tokena, i koji je u skladu sa uputstvom neophodno instalirati na računaru - kažu iz PU.

Dalje navode da se pored registracije, "Kvalifikovani certifikat za kvalifikovani elektronski potpis" sa tokena može koristiti i za potpisivanje bezgotovinskih računa u situacijama kada se one šalju samo sa jednog ENU-a.

- U situacijama korištenja certifikata za potpisivanje bezgotovinskih računa na više ENU-a istovremeno neophodno je obezbijediti "Kvalifikovani certifikat za napredni elektronski potpis" - softverski, koji se izdaje na CD-u ili drugom prenosivom mediju, a koji je moguće instalirati na više uređaja istovremeno - navode.

Kod izdavanja gotovinskih računa, takođe se može koristiti ovaj softverski certifikat ili "Kvalifikovani certifikat za napredni elektronski pečat" - softverski, koji se izdaje na CD-u ili drugom prenosivom mediju, a koji je moguće instalirati na više uređaja istovremeno.

- Znači mogu se koristiti i jedan i/ili drugi softverski certifikat za istovremeno izdavanje računa sa više ENU-a. Naša preporuka je da se za bezgotovinske račune koristi softverski "Kvalifikovani certifikat za napredni elektronski potpis", a za gotovinske "Kvalifikovani certifikat za napredni elektronski pečat". Razlika između ova dva tipa certifikata je u sadržaju podataka u tome što "potpis" sadrži podatke pravnog lica (PIB i naziv firme) kao i podatke fizičkog lica (ime i prezime) ovlašćenog u pravnom licu, dok "pečat" sadrži samo podatke pravnog lica (PIB i naziv firme) - zaključuju iz Poreske uprave.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.