Izvor: Mina | Utorak, 17.11.2020.| 14:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Tržište Crne Gore jedna od razvojnih šansi za kineske kompanije - Posebne prednosti čine poreske olakšice i kvalitetna radna snaga

(Foto: crystal51/shutterstock.com)
Tržišta Poljske i Crne Gore, kao najveće i najmanje u regionu Centralnoistočne Evrope, imaju veliki potencijal, dok je ekonomska i trgovačka saradnja u okviru mehanizma 17+1 uvijek bila pojas koji povezuje, ocijenili su predstavnici kineskog Ministarstva trgovine.

Zamjenik direktora Direktorata za Evropu u Ministarstvu trgovine, Suo Peng, kazao je na onlajn sastanku o saradnji u trgovini i investicijama na tržištu Centralnoistočne Evrope, odnosno Poljske i Crne Gore, da od kineskih kompanija očekuje da bolje upoznaju prednost zemalja regiona.

On smatra da bi kineske kompanije trebalo da na taj način prošire ekonomsku i trgovinsku saradnju i otkriju nove prilike, kako bi se, uprkos negativnoj pozadini pandemije koronavirusa, pronašle nove mogućnosti.

Suo je saopštio da je tokom pandemije, odnosno od januara do septembra, obim trgovine između Kine i 17 zemalja Centralnoevropskog regiona iznosio 734,2 miliona CNY, sa stopom rasta od 3,8%, što je više od trgovine te države i EU, čija stopa je iznosila 0,4%.

Trgovina između Kine i EU je, prema njegovim riječima, u periodu od januara do oktobra porasla 1,6 odsto, zbog čega se očekuje i da njeni pokazatelji za 17 zemalja regiona budu veći.

Suo je podsjetio i da su direktne investicije Kine u Centralnoevropski region do sada iznosile 3 mlrd USD.

Na online sastanku, koji je organizovao China Chamber of Commerce for Import and Export of Machinery and Electronic Products (CCCMB), učestvovali su predstavnici kineskog Ministarstva trgovinu, kompanija Huawei i China Road and Bridge Corporation (CRBC), kao i ekonomski i komercijalni savjetnici u amnasadama Kine u Poljskoj i Crnoj Gori.

Među učesnicima sastanka bilo je i preko 120 predstavnika iz 70-ak kineskih kompanija zainteresovanih za saradnju s tržištem regiona, kao što su CRBC, Exim banka, Huawei, ZTE, Sinopec, CITIC-a, Dongfang Electric Corporationa i China Power.

Predstavnica CCCMB-a, Liu Chun, objasnila je da je svrha sastanka bila da se pomogne kineskim kompanijama da bolje razumiju zemlje regiona i unaprijede saradnje u trgovini i investicijama s lokalnim partnerima, jer Poljsku i Crnu Goru smatraju za tržišta s posebnim reprezentativnošću.

Ekonomski i komercijalni savjetnik kineske ambasade u Podgorici, Bao Shunqing, rekao je da u Crnoj Gori, koja je kandidat za članstvo u EU, postoje povoljne poreske olakšice za strane investitore, kao i da radna snaga ima visoki kvalitet i povoljnu cijenu.

On je, govoreći o važnim energetskim i saobraćajnim projektima, predstavio projekat podmorskog kabla između Crne Gore i Italije, vjetroelektrane, hidroelektrane, Termoelektranu, auto-put i druge saobraćajnice čije je realizacija u planu.

Generalni inženjer zadužen za investicije CRBC-a, Sun Yaoguo, predstavio je, pored projekata te kompanije u regionu, i mjere koje su preduzete za očuvanje kineskih i domaćih radnika od koronavirusa.

Zamjenik direktora predstavništva kompanije Huawei u Poljskoj, Xu Youjun, govorio je o poslovanju te kompanije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.