Izvor: Mina | Nedjelja, 15.11.2020.| 13:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Razmatra se mogućnost izgradnje fabrike za flaširanje vode na izvorištu Bolje sestre - Za početak projekta potencijalnom investitoru na raspolaganju oko 16 mil EUR

Ilustracija (Foto: hedgehog94/shutterstock.com )
Regionalni vodovod razmatra mogućnosti izgradnje fabrike za flaširanje vode, uz dodatnu analizu mogućnosti diversifikacije proizvodnje uklučenjem opreme za proizvodnju piva i hladnih čajeva, saopštio je izvršni direktor Regionalnog vodovoda, Goran Jevrić.

- Imajući u vidu da izdašnost izvorišta Bolje sestre pruža mogućnost zahvatanja znatne količine vode za potrebe flaširanja vode, a da se ne dovodi u bilo kakav rizik javno vodosnabdijevanje crnogorskog primorja, razmatraju se mogućnosti izgradnje fabrike za flaširanje vode - naveo je Jevrić u Viziji razvoja Regionalnog vodovoda do 2025. godine, dostavljenoj agenciji Mina-business.

On je kazao da su preduslovi za realizaciju tog projekta realni, dok je neophodno da Skupština okonča proceduru usvajanja planske pretpostavke za područje Skadarskog jezera, kako bi Regionalni vodovod bio u prilici da dobije urbanističko-tehničke (UT) uslove za početak izgradnje fabrike vode.

- Izvorište Bolje sestre koje se koristi za regionalno vodosnabdijevanje crnogorskog primorja je ujedno i jedino regionalno izvorište u Crnoj Gori. Voda ovog podzemnog izvora je izuzetnog kvaliteta i ispunjava uslove za flaširanje vode kako prema Uredbi o klasifikaciji i kategorizaciji voda Crne Gore, tako i prema EU direktivama - rekao je Jevrić.

Kvalitet vode su potvrdile strane laboratorije Institut Technologiezentrum Wasser iz Karlsruea iz Njemačke i beogradski Biološki institut Siniša Stanković.

Imajući u vidu da je i pored povećanog stepena iskorišćenosti sistema za 70% tokom posljednjeg perioda, on i dalje na godišnjem nivou manji od 30%, prema riječima Jevrića, jasno je da su sasvim održive projekcije kreiranja mogućnosti korišćenja kapaciteta izvorišta Bolje sestre u komercijalne svrhe, odnosno plasmana vode za piće na strano tržište.

- U tom smislu, ove mogućnosti su u više navrata prezentovane stranim firmama, kako u direktnim kontaktima, tako i putem međunarodnih aktivnosti Vlade, drugih državnih institucija i Privredne komore (PKCG) - dodao je Jevrić.

U cilju realizacije tog projekta, Regionalni vodovod je izradio idejni projekat, kao i elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu, čime su eventualnom investitoru obezbijeđeni preduslovi za početak realizacije investicije projektovane vrijednosti oko 16 mil EUR.

- Zahvaljujući realizovanim aktivnostima tokom posljednjih godina, danas je Regionalni vodovod mnogo bliži realizaciji ovog projekta, te bi, u slučaju konkretnog interesovanja poslovnog partnera, bili u situaciji konkretno pokrenuti aktivnosti na realizaciji i ovog važnog razvojnog projekta, koji prevazilazi značaj samog preduzeća i finansijskih benefita - zaključio je Jevrić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.