NavMenu

Realizacija projekata "Kroz biznis do ravnopravnosti" - Učešće žena u preduzetništvu oko 23%, veliki probelm nepostojanje baze preduzetnica

Izvor: Mina Četvrtak, 12.11.2020. 13:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Tumisu)Ilustracija
Žene preduzetnice iz Podgorice, Nikšića i Berana, njih 15, su kroz projekat Kroz biznis do ravnopravnosti, koji je finansijski podržalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, unaprijedile vještine i podigle nivo znanja.

Nevladina organizacija (NVO) Mladiinfo Montenegro organizovala je u srijedu završnu konferenciju projekta čiji je cilj unapređenje ženskog preduzetništva, a specifični cilj podizanje nivoa znanja o preduzetništvu i unapređenje preduzetničkih vještina kod 15 žena iz Podgorice, Nikšića i Berana.

Predsjednica te NVO, Milica Žugić, kazala je da su realizovali ukupno šest radionica i to uvod u preduzetništvo, osnovi računovodstva, prezentacija i prodaja proizvoda i usluga, osnovi marketinga i digitalni marketing, canvas biznis model i preduzetništvo kroz motivaciju, edukaciju i primjere dobre prakse.

- Preko 15 žena različitog godišta imalo je priliku da prođe kroz navedene obuke. Organizovali smo i trodnevni trening za pisanje biznis planova, kao i posjetu M:tel digitalnoj fabrici i Tehnopolisu - rekla je Žugić.

Cilj je, kako je navela, bio da se ne samo edukuju žene i podstaknu za započinjanje biznisa, već i da im se ukaže na sve mogućnosti koje postoje u vidu kredita, grantova, besplatnih prostora za rad i druge podrške od lokalnih institucija i organizacija.

- Ono čime se možemo pohvaliti je da je jedna od polaznica dobila grant od Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), a druga se prijavila za kreditnu pomoć kod Investiciono razvojnog fonda (IRF) - kazala je Žugić.

Konferenciji je prisustvovala i načelnica Odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti u Ministarstvu, Biljana Pejović, koja je podsjetila na značaj ekonomskog osnaživanja žena u cilju postizanja rodne ravnopravnosti.

- Ministarstvo ne samo da je finansijski podržalo projekat, već je na neki način prepoznalo njegov kvalitet i ciljeve, na onaj način koji smo mi predvidjeli strateškim dokumentima. Raduje me i što čujem da je jedna od žena već krenula u realizaciju svog biznisa. Želim da što više žena uplovi u žensko preduzetništvo i da na taj način ojačamo našu ekonomiju i stvorimo bolje uslove za život svih nas - saopštila je Pejović.

Ona je kazala da je učešće žena u preduzetništvu oko 23%, što znači da treba još raditi na tom polju.

Pejović je pozvala nevladine organizacije da se prijave na konkurse Ministarstva sa kvalitetnim idejama i projektima.

Sekretar Sekretarijata za preduzetništvo Glavnog grada, Kemal Grbović, predstavio je mogućnosti podrške preduzetništvu koje pruža Glavni grad. On je kazao da svake godine sve više razvijaju saradnju sa mladim preduzetnicima i preduzetnicama.

- Imamo jako puno programa podrške kroz različite aktivnosti kao što su jačanje preduzetničke svijesti, edukacija potencijalnih preduzetnika i mladih, razni biznis inkubatori pomoću kojih se stiču dodatna znanja i edukacije i naravno sve to ne bi bilo dovoljno ako ne bi uključili finansijska sredstva - rekao je Grbović.

Ove godine su, kako je precizirao, taj budžet povećali na 242 hiljade EUR.

Grbović je kazao da ih je korona dosta omela, jer su ranije imali različite sajmove i obuke, ali da je ipak urađeno dosta.

Prema njegovim riječima, Covid-19 je pokazao da možemo više da se angažujemo na polju poljoprivrede, da sami proizvodimo umjesto da uvozimo.

Na konferenciji su se predstavile i učesnice projekta i promovisale svoje ideje koje planiraju da sprovedu u djelo.

Na konferenciji je istaknut i problem nedostatka baze preduzetnica.

- Zaključak konferencije je da privatni sektor u koji spadaju kako nevladine organizacije tako i firme, ali i državni sektor, treba da bude otvoreniji i da još više pažnje posveti informisanju kako mladih tako i žena o prilikama i mogućnostima za finansijsku i nefinansijsku podršku preduzetništvu, ali i da oni koji žele da započnu svoj biznis treba da budu proaktivni i sami traže i pitaju - zaključuje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.