NavMenu

Privrednici Zapadnog Balkana za poslovanje bez barijera i otvaranje evropskog tržišta za zemlje regiona

Izvor: eKapija Četvrtak, 05.11.2020. 08:35
Komentari
Podeli
(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Poslovni savjet zajedničke komore šest privreda Zapadnog Balkana pozvao je na osnivačkoj sjednici vlade regiona i sve učesnike u procesu regionalnih integracija da podrže i ubrzaju izgradnju zajedničkog tržišta bez barijera, a EU da obezbijedi potpuno otvaranje evropskog tržišta za kompanije i proizvode iz ovog regiona i prije punopravnog članstva, u oblastima u kojima su ispunjeni evropski standardi, harmonizovna pravila i uspostavljene institucije.

Kako je saopšteno iz Privredne komore Crne Gore, konstitutivni sastanak Poslovnog savjeta Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke (KIF ZB6) organizovan je online 4. novembra 2020. godine. Sastanak je vodio predsjednik Upravnog odbora KIF ZB6 Marko Čadež, a u radu sastanka, pored članova Poslovnog savjeta, učestvovali su predsjednici privrednih komora zemalja zapadnog Balkana, među kojima i Vlastimir Golubović sa saradnicima, predstavnici Evropske komisije, Regionalnog savjeta za saradnju i CEFTA sekretarijata.

- Privredna komora Crne Gore se zalaže za unapređenje regionalne saradnje i podržava inicijative koje tome doprinose, a pri tome ne utiču na proces pristupanja Evropskoj uniji svake pojedinačne države ovog područja - saopštio je predsjednik Vlastimir Golubović.

Poslovni savjet će zastupati direktne interese privrede Zapadnog Balkana, kako u direktnoj komunikaciji sa vladama regiona, tako i kroz komunikaciju sa Evropskom komisijom i međunarodnim institucijama. U ime više od 350.000 kompanija koje okuplja KIF, pratiće otklanjanje barijera za uspešnije privređivanje unutar regiona i sa EU, te o tome redovno informisati zapadnobalkanske vlade i predlagati mjere koje će privrednicima olakšati poslovanje i smanjiti troškove.

- U sastavu Poslovnog savjeta su vlasnici i menadžeri 16 velikih poslovnih sistema koji posluju u cijelom regionu, imaju više od 25.000 zaposlenih i prihoduju preko 2,5 mlrd EUR godišnje, što govori o snazi i uticaju ovog tijela. Njegovim radom će se obezbjediti još aktivnije učešće poslovne zajednice u izgradnji zajedničkog regionalnog tržišta, jedinstvene investicione destinacije na Zapadnom Balkanu i uspostavljanje čvršćih regionalnih ekonomskih relacija - saopšteno je iz PKCG.

Iz Crne Gore, u Poslovnom savjetu su Dragan Bokan iz kompanije Voli Trade, Sanja Ćalasan iz Pivare Trebjesa i Stevan Milić iz rizorta Portonovi.

- Privrednici su tokom diskusije ukazali na izazove koji opterećuju regionalnu ekonomsku saradnju. Oni apeluju, između ostalog, na međusobno priznavanje radnih dozvola, sertifikata, licenci, usklađivanje procesa fiskalizacija, implementaciju bespapirnog carinjenja, ocjenjujući da će se time doprinijeti bržem protoku roba i usluga u Regionu, te privlačenju vrijednih investicija - navodi se u saopštenju.

Predsjednik Voli Trade Dragan Bokan ocijenio je da je energiju potrebno usmjeriti ka aktivnostima koje će ubrzati evropsku integraciju država ovog područja i doprinijeti razvoju njihovih tržišta, te pojednostavljenju protoka roba i usluga među njima.

- Svi zajedno moramo uticati na unapređenje uslova za poslovanje na Zapadnom Balkanu - poručio je on.

Jedan od prvih koraka Poslovnog savjeta biće skoro usvajanje pozicionog dokumenta sa prioritetima i stavovima poslovne zajednice regiona koji se tiču stvaranja jedinstvenog regionalnog tržišta zasnovanog na principu četiri slobode - protoka robe, ljudi, usluga i kapitala. Ovaj dokument će biti svojevrstan doprinos poslovne zajednice akcionom planu za uspostavljanje jedinstvenog regionalnog tršišta, koji će biti predstavljen i usvojen od strane najviših predstavnika država Zapadnog Balkana na samitu u Sofiji 10. novembra.

Sjednice Poslovnog saveta održavaće se po potrebi, a najmanje dva puta godišnje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Autoput Andrijevica-Peć povezuje Crnu Goru sa evropskim koridorima - I za gradnju dionice do Čakora očekuju se sredstva iz EU fondova

Auto-put Andrijevica – Peć bi na najbezbjedniji način povezao Podgoricu sa Prištinom i Skopljem, odnosno sa regijom kroz koju prolazi na teritoriji tih država, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Iz resora Filipa Radulovića ističu da taj putni pravac ispunjava prvi preduslov za finansiranje iz dostupnih EU fondova. Krajem februara Monteput je raspisao tender za izradu idejnog rješenja auto-puta Andrijevica - Peć,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.