NavMenu

PKCG: Kvalitetno liderstvo znak uspješne organizacije

Izvor: Mina Nedjelja, 01.11.2020. 14:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Halfpoint/shutterstock.com)Ilustracija
Kvalitetno liderstvo je znak svake uspješne organizacije, pri čemu lider stavom, inteligencijom i fleksibilnošću pristupa svakom pojedincu različito kako bi na najkorisniji način pokrenuo zaposlenog na dodatni doprinos zajedničkom cilju kompanije, saopšteno je iz Privredne komore (PKCG).

Direktor Sektora za obrazovanje i kvalitet PKCG, Mladen Perazić, kazao je da će kvalitet liderstva umnogome odrediti uspjeh organizacije na dugoročnom planu.

- Kvalitetno liderstvo je znak svake uspješne organizacije. Zato je vrlo bitno da osoba kojoj je povjerena uloga vođenja ljudi zaista u potpunosti razumije šta ova uloga znači i šta se od nje zahtijeva u praksi. Kažu - ako tvoje akcije inspirišu druge da više rade i postanu nešto više, ti si lider - rekao je Perazić na predavanju.

Predavanje na temu Liderstvo novog doba - liderska komunikacija organizovala je PKCG, u saradnji sa Sekretarijatom za preduzetništvo Glavnog grada Podgorice.

Predavač je bila magistrica međunarodne ekonomije, biznis trenerica i savjetnica iz oblasti poslovanja, Ivana Malović.

Osnovala je kompaniju IDFaktor sa željom da motiviše, pokrene i podrži zaposlene, timove i kompanije da prošire profesionalne vidike, te ostvare uspjeh kom teže. Sertifikovana je konsultantkinja, profesionalna i NLP trenerica po metodologiji European Coaching Association (ECA).

Malovićeva je, kako je saopšteno iz PKCG, kazala da je lider novog doba čovjek jakih karakternih osobina, koji ima viziju, široko obrazovanje i koji je spreman da podijeli znanje, pokrene ljude oko sebe, bude primjer i sebi i timu i "vuče" tim tako što im prvo demonstira način i ukaže mogućnosti rješenja, na način kako se nešto radi a ne šta se radi.

Prema njenim riječima, lider svojim stavom, voljom, smirenošću, inteligencijom, psihološkim pristupom i fleksibilnošću pristupa svakom pojedincu različito kako bi na najkorisniji način pokrenuo zaposlenog na dodatni doprinos zajedničkom cilju kompanije.

Liderstvo je staro koliko i zemlja. Jedino se stilovi mijenjaju da bi se prilagodili okolnostima. Okolnosti se mijenjaju i onaj lider koji pokaže primjerom da je prilagodljiv na zdrav način da teži transformacijskom liderstvu, taj će i napredovati, prenosi predavačica riječi kolega stučnjaka iz ove oblasti. Elementi transformacijskog liderstva su harizma, osjećajnost, visok moral i dostizanje punog potencijala.


Na seminaru je bilo riječi i o liderskoj komunikaciji.

- Lider prvo komunicira pogledom i dobro sluša, komunicira i postavlja pitanja na odgovarajući način. Lider ima set pitanja koja su duboko urezana u njegov pokretački način razmišljanja. On je afirmativno orijentisan prema timu, a pitanja su precizna, psihološka koja otvaraju i pokreću sagovornika na promjenu i na akciju - rekla je Malovićeva.

Lider uvijek, kako je dodala, postavlja otvorena pitanja, kako bi motivisao zaposlene na razmišljanje.

Poslije teorijskog dijela seminara, predstavljeni su praktični primjeri i alati, te niz jednostavnih interaktivnih vježbi za prilagođavanje okolnostima i razvijanje liderskih osobina.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.