NavMenu

Lanci brze hrane odlučni da se izbore sa etiketom najvećih zagađivača plastikom

Izvor: eKapija Srijeda, 28.10.2020. 09:19
Komentari
Podeli
(Foto: Alena Haurylik/shutterstock.com)
Poslednjih godina lanci brze hrane su na udaru aktivista za zaštitu životne sredine zbog ogromne količine plastike koju koriste u svojim pakovanjima, ali sve je više onih koji žele da se oslobode neslavne titule najvećih zagađivača plastikom. Poslednji u nizu, Burger King, najavio je čaše i posude za višekratnu upotrebu koji će biti dostupni sledeće godine u odabranim restoranima u Njujorku, Portlandu i Tokiju.

Ovaj program Burger King razvija u partnerstvu sa kompanijom TerraCycle i njenom platformom za cirkularna pakovanja Loop. Mušterije će plaćati depozit za čaše i posude koji će im biti refundiran čim vrate posude u objekte. Posude se zatim čiste, a na kraju životnog ciklusa se recikliraju.

Kako kažu u kompaniji TerraCycle, tokom pandemije kovida primijetan je ekološki uticaj povećanog broja porudžbina za ponijeti što čini ovu inicijativu još značajnijom. Potez Burger Kinga pozdravili su i u organizaciji za zaštitu životne sredine Grinpis koji poziva velike kompanije da smanje upotrebu plastike.

- Sektor brze hrane jedan je od onih koji stvara najviše otpada. Skoro sve se pakuje u nereciklabilna jednokratna pakovanja koja se koirste samo nekoliko sekundi ili minuta. Ohrabrujuće je vidjeti da Burger King eksperimentiše sa višekratnim pakovanjima jer ona mogu biti očišćena čime se štiti naše zdravlje, a istovremeno predstavljaju značajan napredak za planetu - kaže John Hocevar, direktor Grinpisove kampanje za okeane John Hocevar.

I drugi lanci brze hrane uvode mjere čiji je cilj povećanje održivosti. KFC je najavio da će do 2025. godine sva pakovanja biti ponovo upotrebljiva, a obećali su i da će smanjiti emisiju gasova staklene bašte po restoranu za dodatnih 10% do 2025. godine.

Jedan od najvećih igrača u biznisu, McDonald’s, nedavno se takođe udružio sa platformom Loop u razvoju nove čaše za ponovnu upotrebu koja će biti dostupna u odabranim restoranima u Velikoj Britaniji sledeće godine. McDonald’s testira različite načine smanjenja upotrebe plastike, pa je tako prošle godine u Njemačkoj sproveo eksperiment u kom su sendviči pakovani u pakovanja napravljena od trave umjesto papira, standardne držače za šećer zamijenile su jestive vafl korpice, a mušterijama je ponuđen drveni pribor umjesto plastičnog.

Restorani Tim Horton u Kanadi od novembra ove godine prestaju da koriste duple čaše čime će, kako su najavili, "uštedjeti" oko 200 miliona čaša godišnje. Mušterijama će, umjesto duplih čaša, ponuditi reciklabilni kartonski držač za topla pića. Kompanija se inače, uz Starbucks, prošle godine našla na vrhu neslavne Grinpisove liste kao najveći zagađivač plastikom u Kanadi.

M. Dedić
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.