NavMenu

Kompaniji CRBC i podizvođačima od početka izgradnja autoputa dato 225 mil EUR subvencija

Izvor: Dan Nedjelja, 25.10.2020. 11:31
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/Ministarstvo kapitalnih investicija/Screenshot)
Glavnom izvođaču radova na auto-putu Bar Boljare, kineskoj China Road and Bridge Corporation (CRBC) i podizvođačima radova od početka gradnje do kraja juna dato je preko 225 mil EUR subvencija, pokazuju podaci iz izvještaja MANS-a o tom projektu.

U taj iznos, kako su kazali, nijesu uključeni porezi i doprinosi na zarade koje se isplaćuju u Кini, niti vrijednost građevinskog kamena, jer o tome nema dostupnih podataka, piše Dan.

- Ukupan iznos oslobađanja od plaćanja poreza na dodatu vrijednost (PDV) bio je preko 143 mil EUR, carinske subvencije iznosile su oko 48 miliona, a oslobađanje od plaćanja akciza oko 9,5 miliona. Neplaćeni porezi i doprinosi za strane radnike kojima se zarada isplaćuje u Crnoj Gori iznose preko 25 miliona - navodi se u izvještaju dostavljenom Danu.

Izvođač radova na auto-putu, CRBC oslobođen je plaćanja PDV-a, carine za uvoz građevinskog materijala, opreme i postrojenja, poreza i doprinosa za zaposlenja stranaca, poreza na dobit, kao i naknade za eksploataciju kamenoloma, odnosno korišćenje tehničko građevinskog kamena.

Iz Vlade su naveli da se na taj način smanjuje cijena izgradnje prioritete dionice auto-puta, a time i kredit, odnosno kamate. Međutim, kako su kazali iz MANS-a, ne postoji jasan pregled iznosa tih subvencija, a državne institucije daju potpuno različite podatke.

Izvođač radova i podizvođači su oslobođeni plaćanja poreza na dodatu vrijednost na promet proizvoda i usluga namijenjenih za izgradnju autoputa. Najveći podizvođač na autoputu je Bemax, koji je ugovorio radove vrijedne 240 mil EUR.

U izvještaju se navodi da ukupan iznos PDV subvencije za izgradnju prioritetne dionice, zaključno sa junom, iznosi preko 143 mil EUR. Prema informacijama Poreske uprave, najveći iznosi PDV subvencije od skoro 42 mil EUR je zabilježen u 2018. godini, dok su 2015. i 2016. iznosile po oko 35 mil EUR.

- U toku 2017. oprošteno je oko 34 miliona, a oko 26 miliona u prošloj godini. Do kraja jula ove godine izvođač i podizvođači su oslobođeni PDV-a od nepunih tri miliona EUR, a samo 2016. su subvencije po tom osnovu bile manje i iznosile nepunih dva miliona - piše u izvještaju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.