NavMenu

Cijene nafte porasle iznad 42 USD

Izvor: Mina Petak, 23.10.2020. 12:16
Komentari
Podeli
(Foto: QiuJu Song/shutterstock.com)
Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 42 USD, nakon snažnog pada koji je uzrokovalo povećanje zaliha benzina u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), nagovještavajući pogoršanje potražnje u uslovima širenja zaraze koronavirusom.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 54 centa, na 42,27 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 56 centi višoj cijeni od 40,59 USD, prenosi Hina.

Trgovce je zabrinuo izvještaj vlade u Vašingtonu koji je pokazao da su zalihe benzina u prošloj sedmici pale za 1,9 miliona barela.

Očekivalo se da će izvještaj pokazati njihov pad za 1,8 miliona barela.

U četiri sedmice, zaključno sa 16. oktobrom, ukupne isporuke nafte i naftnih proizvoda, pokazatelj potražnje, pale su 13 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Podaci nagovještavaju slabljenje potražnje za energentima u kotekstu rekordnog broja novozaraženih koronavirusom u nekoliko američkih država i u Evropi, novih mjera zatvaranja i kineskog ograničenja putovanja u inostranstvo kako bi se zaustavilo širenje bolesti.

Izglede za potražnju zatamnjuje i tek slaba nada da će predstavnici u američkom Kongresu postići dogovor s Bijelom kućom o paketu ekonomskih podsticaja.

- Dogovor bi mogao poboljšati potražnju na sedmicu dvije - rekao je Lachlan Shaw iz National Australia Bank.

Tržišta zabrinjava i moguća prekomjerna ponuda nakon što je izvoz libijske nafte pojačan u oktobru zahvaljujući ukinutim blokadama.

Libijska proizvodnja porasla je na oko 500 hiljada barela dnevno, a vlada u Tripoliju očekuje da će do kraja godine dostići milion barela dnevno.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela sirove nafte iz korpe njenih članica u srijedu iznosila 40,88 USD, što znači da je pala 16 centi u odnosu na prethodni radni dan.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.04.2024.  |  Agro, Građevina

Raspisan konkurs za idejno rješenje uređenja park šume Lješkopoljska Gorica u Podgorici

Služba Glavnog gradskog arhitekte objavila je konkurs za idejno rješenje uređenja park šume Lješkopoljska Gorica, koji je rezultat potrebe da se kroz inovativna pejzažno-arhitektonska rješenja dobije vizija transformacije neiskorišćenog prostora u novu park šumu. Kako navode, Lješkopoljska Gorica biće važan dio zelene infrastrukture Glavnog grada, koja predstavlja osnov za adaptaciju na klimatske promjene, uspostavljanje ekološke

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.