NavMenu

Ministri poljoprivrede EU dogovorili "zelenija" pravila

Izvor: Tanjug Srijeda, 21.10.2020. 13:30
Komentari
Podeli
(Foto: Birute Vijeikiene/shutterstock.com)
Ministri poljoprivrede zemalja Evropske unije uspjeli su jutros da dogovore zajedničku poziciju o novim pravilima za Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP), koja će poljoprivrednike podsticati na ekološki prihvatljiviju proizvodnju.

Ministri su usaglasili zajedničku poziciju o tri uredbe o ZPP na osnovu koje će pregovarati s Evropskim parlamentom o konačnom tekstu tih zakona.

- Današnji sporazum prekretnica je za evropsku poljoprivrednu politiku. Države članice pokazale su ambiciju za višim ekološkim standardima u poljoprivredi i istovremeno podržale potrebnu fleksibilnost u obezbeđivanju konkurentnosti poljoprivrednika - izjavila je njemačka ministarka poljoprivrede Julija Klekner, koja je predsjedavala sastankom.

Istakla je da sporazum ispunjava težnju ka zelenijoj, pravednijoj i jednostavnijoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici, prenosi Hina.

Konferencija za novinare održana je u 5 sati ujutro nakon što su pregovori trajali cijelu noć i cio dan u utorak. Klekner je ocijenila da je to bio najvažniji sastanak decenije Savjeta za poljoprivredu i ribarstvo.

ZPP ima najveći pojedinačni iznos u budžetu EU za sledećih sedam godina, a za tu politiku namijenjeno je 387 mlrd EUR.

Dogovor predviđa da poljoprivrednici dobijaju finansijsku podršku pod uslovom da proizvode na način koji je povoljan za životnu sredinu i klimu.

Oni poljoprivrednici koji u proizvodnji budu išli i preko osnovnih ekoloških i klimatskih zahtjeva dobiće dodatnu financijsku potporu.

Za tu svrhu se uvode novi instrumenti "eko-sheme", za koje će biti će namijenjeno 20% u i budžetu koji je namijenjen za direktna plaćanja poljoprivrednicima.

Nakon što Savjet i Evropski parlament dogovore nova pravila, ona bi počela da se primenjuju od 1. januara 2023. godine, a do tada će na snazi biti prelazno razbolje tokom kojeg će se primjenjivati postojeća pravila.

Evropski parlament bi ove nedelje na plenarnoj sjednici trebalo da definiše svoj stav, što bi omogućilo početak pregovora sa Savjetom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.