NavMenu

Vojne vježbe na poligonu na Sinjajevini neće zagaditi prirodu - NVO sektor protiv korištenja za minobacačka gađanja

Izvor: Pobjeda Ponedjeljak, 19.10.2020. 13:10
Komentari
Podeli
(Foto: ALEXANDER LEONOV/shutterstock.com)
Municija koju će koristiti Vojska Crne Gore na poligonu za vježbe na Sinjajevini, prema procjenama Ministarstva odbrane, ne može da dovede do kontaminiranja područja Sinjajevine.

To je Pobjedi rečeno iz Biroa za odnose s javnošću Ministarstva odbrane uz pojašnjenje da je riječ o konvencionalnoj municiji za minobacače i municiji za streljačko naoružanje.

Tvrdnju da ne može doći do kontaminacije temelje na uporednom primjeru sa lokaliteta gdje su ranije uništavani viškovi naoružanja gdje je ispitivanje vode, zemlje i vazduha, kako je navedeno, pokazalo da nije bilo uticaja na životnu sredinu.

- Tokom vježbi na Sinjajevini koristiće se samo konvencionalna municija koju duže jedinice VCG za realizaciju gađanja minobacačima 60, 82 i 120 mm i haubicama 122 mm. Pored ove municije koristiće se i municija za streljačko naoružanje 5,56 mm, 7,62 mm i 12,7 mm. Po našim procjenama, ova vrsta municije ne može da dovede do kontaminiranja područja Sinjajevine, imajući u vidu količinu municije koju ćemo trošiti za potrebe jedinica VCG. Kao jedan od uporednih primjera možemo navesti lokalitet Prage, u blizini Nikšića, gdje je MO uništavalo viškove ubojnih sredstava. Riječ je o mnogo većim količinama od onog što ćemo koristiti na Sinjajevini. Nakon toga sproveli smo ispitivanje vode, zemlje i vazduha, koje je pokazalo da nema uticaja na životnu sredinu – navodi se u odgovorima MO na pitanja Pobjede o efektima municije na okolinu.

Brojne nevladine organizacije, građani, ekolozi i mještani, odnosno stočari i poljoprivrednici koji izdižu na najveći pašnjak na Balkanu revoltirani su, međutim, najavom održavanja minobacačkih gađanja.

Svetlana Golović iz Građanske inicijative "Sačuvajmo Sinjajevinu"ocijenila je da nije prihvatljiva teza o potrebi postojanja vojnog poligona za vježbe, posebno ne na takvom mjestu kao što je Sinjajevina.

- Vojska Crne Gore ima potrebu za vježbom koja se može odraditi i na nekom poligonu susjednih država gdje se već obavljaju vojne vježbe par godina. Mi smo NATO članica, imamo brojne saveznike u toj alijansi, stoga očekivati je da nam oni ustupe poligone za vježbu tih nekoliko dana godišnje. Nije u redu da najmanja NATO članica žrtvuje svoju najveću planinu za vojni poligon te tako unazadi i sebe i svoj narod - smatra Golović.

Ona je istakla da građani u stvari ne znaju šta se desilo pa je umjesto inicijative za proglašenje Sinjajevine parkom prirode "podmetnuta i nametnuta odluka o pretvaranju ovog najvećeg pašnjaka na Balkanu u vojni poligon".

- To je urađeno uz ignorisanje svih demokratskih načela, jer se Vlada nije osvrnula na peticiju crnogorskih građana, proteste stočara i ekoloških organizacija. Lokalno stočarsko stanovništvo kao najzainteresovanije u svoj ovoj priči nije konsultovano ni po jednom pitanju, što je krajnje negativna praksa i dokaz nedemokratske atmosfere u kojoj je odluka o proglašenju naše planine za vojni poligon donijeta - kategorična je Golović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.