NavMenu

Najviše investicija u RS dolazi u građevinski sektor

Izvor: Glas Srpske Nedjelja, 18.10.2020. 21:52
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock.com/ilkercelik)
Investicije u Republici Srpskoj lani su smanjene za skoro 90 mil KM u odnosu na godinu ranije, a najviše novca uloženo je u građevinske objekte i prostore i to oko 982 mil KM.

U Republičkom zavodu za statistiku pojašnjavaju da je riječ o podacima koji su dobijeni iz godišnjeg izvještaja o investicijama kojima su obuhvaćeni svi poslovni subjekti registrovani na teritoriji Republike.

Statistika pokazuje da je vrijednost ostvarenih investicija u prošloj godini iznosila 1,789 mlrd KM, dok su u 2018. godini ulaganja bila "teška" 1,879 mlrd KM.

Prema tehničkoj strukturi investiranja, odmah nakon građevinskih objekata i prostora nalaze se mašine, oprema i transportna sredstva, u koja je uloženo oko 720 mil KM, dok oko 86 mil KM otpada na ostale investicije.

Ekonomisti ističu da je građevinski sektor na neki način pokretač razvoja, jer se prilikom izgradnje angažuju domaća preduzeća.

- Iako je došlo do pada investicija u prošloj godini, građevinski sektor i dalje prednjači. Ulaganje u građevinarstvo je trajno dobro. Budućnost treba da bude i dalje bazirana na angažmanu domaćih firmi, domaće radne snage i upotrebi domaćih sirovina - kazao je ekonomista Zoran Pavlović. Imajući u vidu činjenicu da se Srpska, kao i ostatak svijeta, u ovoj godini suočava sa pandemijom virusa korona, Pavlović dodaje da je za očekivati da na kraju ove godine rezultat bude još lošiji kada je riječ o investicijama.

Sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala u Privrednoj komori RS Mile Petrović rekao je za Glas Srpske da je građevinski sektor uskladio poslovne aktivnosti sa novonastalim režimom i poštuje mjere, od lične zaštite stanovništva do dezinfekcije gradilišta, te u ovoj godini posluje u smanjenom obimu.


- Smanjen kapacitet radnika s ciljem sprovođenja mjera doveo je do toga da je vrlo teško pričati o produktivnosti privrednih društava u ovakvim uslovima poslovanja. Oblast visokogradnje, posebno u djelu stanogradnje, bila je u konstantnoj ekspanziji u posljednjem periodu. Kupci, kako domaći tako i oni koji žive i rade izvan granica Srpske, stanove su ugovarali i kupovali već od samog početka gradnje i takvo stanje trajalo je sve do pojave pandemije - kazao je Petrović.

Dodao je da je u vrijeme pandemije apsolutno stala prodaja stanova, a što za dalju posljedicu ima direktno obustavljanje gradnje već dogovorenih poslova, kao i planiranje novih investicija.

- Ohrabruje činjenica da se potražnja za nekretninama sada već vratila u okvire prije početka pandemije, dakle ista je dinamika tražnje i pod istim uslovima kao u prethodnom periodu - istakao je Petrović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.