Izvor: Mina | Subota, 17.10.2020.| 09:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Širenje korone i jak dolar zadržali cijene nafte ispod 43 USD

(Foto: huyangshu/shutterstock.com)
Cijene nafte pale su u petak ispod 43 USD, pod pritiskom zabrinutosti da će skok novozaraženih koronavirusom u Evropi i Sjedinjenim Američkim Dravama (SAD) smanjiti potražnju u dva velika potrošača, a dodatni pritisak stvorio je i jači dolar.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 50 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 42,66 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 42 centa nižoj cijeni, od 40,55 USD, prenosi Hina.

- Činjenica je da svjedočimo prilično aktivnom širenju pandemije po Evropi i, ponovo, po Sjevernoj Americi, što bi moglo zakočiti oporavak potražnje za naftom - rekao je Lachlan Shaw iz National Bank of Australia.

Neke evropske zemlje su ponovo uvele policijski sat i mjere zatvaranja kako bi zaustavile rast broja zaraženih koronavirusom.

- Iako je malo vjerojatno da će mjere blokade biti temeljne kao u prvom talasu pandemije, ograničenja su i dalje na snazi i utiču na sve aspekte našeg života, uključujući potrošnju goriva - rekla je analitičarka Paola Rodriguez-Masiu iz Rystad Energy.

Dodatni pritisak na tržišta nafte stvorio je i jači dolar, zbog kojeg nafta poskupljuje za imaoce ostalih valuta, a rezultat je slabija potražnja.

Drugi talas pandemije dovodi pod znak pitanja oporavak potražnje, što prema porukama iz Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) nije pokolebalo vodeće proizvođače u namjeri da od početka naredne godine ublaže ograničenja snabdijevanja i povećaju proizvodnju za dva miliona barela dnevno.

Tehnički odbor Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i partnerskih proizvođača završio je u četvrtak sastanak tek iskazivanjem zabrinutosti zbog slabih izgleda potražnje.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela sirove nafte iz korpe njegovih članica u četvrtak iznosila 41,29 USD, što znači da se nije značajnije promijenila u odnosu na prethodni radni dan.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.