NavMenu

Španska vlada predlaže povećanje poreza - Na meti digitalne usluge, zaslađena pića i plastična ambalaža

Izvor: Tanjug Subota, 17.10.2020. 09:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Španska vlada predlaže nove poreze na digitalne usluge, finansijske transakcije, plastičnu ambalažu i zaslađena pića za 2021. godinu.

Vlada Španije nada se da će na taj način prikupiti ukupno 6,8 mlrd EUR, pokazuje nacrt budžeta upućen parlamentu na usvajanje.

U budžetskom planu se predviđa fiskalni deficit za 2021. godinu od 7,7% i ekonomski oporavak od najmanje 7,2%, kako je španska vlada ranije i najavila Evropskoj komisiji, prenosi Rojters. Ove godine, vlada očekuje recesiju od 11,2%, najgoru od građanskog rata, i deficit budžeta od 11,3% zbog uticaja pandemije korona virusa.

Parlament je već dao ranije "zeleno svjetlo" za primjenu takozvanog "Guglovog poreza", odnosno poreza na prihode koje lokalno ostvaruju velike tehnološke kompanije poput Gugla, Amazona i Fejsbuka, a koji se usvaja širom Evrope. Vašington taj porez vidi kao pretnju američkim kompanijama.

Procjenjuje se da će porez od 3,0% na digitalne usluge, kao što su oglašavanje i prodaja podataka, 2021. godine donijeti oko milijardu evra u državnu kasu Španije.

Od poreza na finansijske transakcije, što je još jedan evropski projekat koji "gura" njemačka vlada, zvanični Madrid očekuje sledeće godine priliv od 850 mil EUR.

Stopa od 0,2% primjenjivala bi se na transakcije u trgovanju akcijama kompanija listiranih na berzi, a čija je tržišna kapitalizacija veća od milijardu evra.


U okolnostima smanjenih poreskih prihoda i rekordne javne potrošnje usmjerene na ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije, Španija takođe planira uvođenje novih ili povećanje stopa postojećih poreza za potencijalno štetne proizvode.

Tako će povećati porez na dodatu vrijednost na zaslađena pića na 21% sa sadašnjih 10%, od čega se očekuje prihod u visini 340 mil EUR iduće godine, dok se od raznih "zelenih" poreza, kao što je porez na plasničnu ambalažu, predviđa priliv u iznosu od 1,8 mlrd EUR.

Manjinska koaliciona vlada koju vode socijalisti nada se da će parlament odobriti prvi cjelogodišnji budžet od 2016. godine, nakon dugog perioda političkih nestabilnosti, navodi Rojters.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.