NavMenu

Danijela Miletić, načelnik Odjeljenja za razvoj - Pregovaramo sa kompanijama iz Austrije i Njemačke za ulaganje u Agroindustrijsku zonu Nova Topola

Izvor: eKapija Petak, 16.10.2020. 12:39
Komentari
Podeli
Danijela Miletić (Foto: Grad Gradiška)Danijela Miletić
Gradiška je trenutno veliko gradilište. Niče novi most na Savi, poboljšava se infrastruktura u Agroindustrijskoj zoni Nova Topola, modernizuju se lokalni i nekategorisani putevi na teritoriji grada, radi se i rehabilitacija postojeće i izgradnja nove kanalizacione mreže sa postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda...

- Oism velikih infrastrukturnih radova, Gradska uprava ulaže i velike napore na poboljšanju poslovnog okruženja i privačenju novih investitora - kaže u intervjuu za eKapiju Danijela Miletić, načelnik Odjeljenja za razvoj i međunarodne projekte Grada Gradiška.

eKapija: Infrastrukturni radovi na uređenju Agroindustrijske zone Nova Topola odvijaju se planiranom dinamikom, a uveliko se grade i novi pogoni. Koliko je do sada investitora zakupilo zemljište u ovoj zoni?

- Grad Gradiška intenzivno radi na infrastrukturnom ulaganju i opremanju Agroindustrijske zone, jer je infrastrukurna opremljenost neophodan preduslov za dolazak novih investitora. Trenutno stanje opremljenosti u Agroindustrijskoj zoni omogućuje uspješno poslovanje postojećim i velikom broju potencijalnih investitora. Cilj Gradske uprave je da potencijalnim investitorima ponudi uređene građevinske parcele na kojima je u potpunosti obezbijeđena putna, elektro, vodovodna i kanalizaciona mreža.

Do sada je u Agroindustrijskoj zoni Nova Topola zemljište kupilo 16 investitora, među kojima je neophodno spomenuti italijansku firmu Ella Textile, članicu poznate grupacije Calzedonia, svjetskog giganta u proizvodnji ženskog veša, koja je već investirala 40 mil KM i zaposlile više od 400 ljudi. Takođe treba istaknuti i italijansku firmu Lattonedil, svjetskog lidera u proizvodnji krovnih panela, sa investicijom u vrijednosti od 23 mil KM i zapošljavanjem 50 ljudi. Ovo je dokaz da je Gradiška prepoznatljiva i pogodna sredina za realizaciju kako domaćih, tako i stranih investicionih projekata.

Sve navedeno pokazuje da je Agroindustrijska zona Nova Topola perspektivna i predstavlja povoljno tlo za uspješnu realizaciju poslovnih aktivnosti, i u skladu sa tim očekuje se tendencija pojačanog rasta i priliva investicija.

eKapija: Koliko je parcela još na raspolaganju i po kojoj cijeni? Da li je predviđeno njeno širenje, ukoliko se za to stvore uslovi?

- U Agroindustrijskoj zoni je na raspolaganju 71 građevinska parcela namijenjena za prodaju investitorima, ukupne površine 386.841 m2. Najveća parcela je 41.079 m2, a najmanja parcela je površine 1.693 m2. Cijena parcela je u rasponu od 1-80 KM/m2 u zavisnosti od namjene parcele po djelatnostima - industrijski, energetski i drugi proizvodni kapaciteti, višenamjenske hale, benzinske pumpe, trgovina na veliko, komercijalne djelatnosti, skladištenje roba, servisi, zanatstvo i mali pogoni.

Područje koje zauzima Agroindustrijska zona Nova Topola ima sve uslove za proširenje trenutnog obuhvata. U cilju privlačenju potencijalnih investitora, a u skladu sa njihovim potrebama, Grad Gradiška je spreman raditi na proširenju postojeće, ili eventualnom formiranju nove poslovne zone.

eKapija: Da li su u toku pregovori sa novim investitorima?

- U cilju stvaranja preduslova za dolazak potencijalnih i zadržavanje postojećih investitora, Grad Gradiška pruža sveobuhvatnu podršku pri realizaciji planiranih investicija.

Trenutna situacija sa pandemijom u značajnoj mjeri je usporila investicione planove i dolazak potencijalnih inostranih investitora. Međutim, u budućem periodu planirana je intenzivnija komunikacija, i eventualna posjeta potencijalnih investitora iz zemalja EU, i šire. U toku su pregovori sa predstavnicima kompanija iz Austrije i Njemačke, te je najavljena i njihova posjeta investicionim lokacijama čim se za to steknu uslovi.

eKapija: Koje su prednosti ove zone? Čime još Gradiška privlači nove investitore?

- Greenfield lokalitet, Agroindustrijska zona Nova Topola, nalazi se na atraktivnoj lokaciji u neposrednoj blizini ključnih saobraćajnih pravaca, 10 km udaljena od centra grada, uz regionalni put Gradiška-Banjaluka, 7 km udaljena od autoputa Gradiška-Banjaluka, koji će izgradnjom mosta na Savi povezati postojeći autoput Gradiška-Banjaluka sa mrežom evropskih puteva, 22 km udaljena od aerodroma u Banjaluci i u neposrednoj blizini plovne rijeke Save.

Najznačajniji razlozi koji Gradišku čine atraktivnom lokacijom za privlačenje novih investitora su: strateška lokacija na granici sa EU, pristup tržištu od preko 500 miliona kupaca, pristup međunarodnim tržištima, sigurnost u poslovanju, povolјan zakonski okvir za strana ulaganja, najveći granični prelaz u BiH za promet roba animalnog i bilјnog porijekla i uopšte, zatim najniži porez na dobit u Evropi od 10% i PDV od 17%, kvalifikovana i stručna radna snaga, uređena infrastruktura i niski operativni troškovi poslovanja, kao i proaktivna i fleksibilna administracija.

eKapija: Osim ove zone, Grad planira investitorima ponuditi i parcele u novoj poslovno zoni Liman koja bi bila izgrađena u blizini budućeg mosta na Savi. U kojoj fazi je njeno formiranje i hoce li Liman biti slobodna carinska zona?

- Gradnja mosta na Savi otvara nove razvojne mogućnosti ne samo za Gradišku, već i RS i BiH, povezujući već izgrađeni autoput Gradiška-Banjaluka sa mrežom evropskih autoputeva. Novim mostom Gradiška dobija veliku šansu, jer se poslovna zona Liman nalazi neposredno uz budući most i carinski terminal. Ova atraktivna lokacija pogodna je za logističke i kargo centre, međunarodne špedicije, velika međunarodna preduzeća i trgovinske kompanije. Grad Gradiška će nastojati da poslovnu zonu Liman iskoristi kao veoma važan razvojni segment.

Ilustracija (Foto: Konstantin L/shutterstock.com)Ilustracija
Imajući u vidu značaj ove zone, njenu lokaciju ali i trenutne okolnosti i mogućnosti finansiranja realizacije projekta zone, konačni oblik, vrsta, veličina i struktura zone, biće definisani u narednom periodu, u dogovoru sa višim nivoima vlasti i potrebama budućih investitora.

eKapija: Jedan od strateških interesa Gradiške je opstanak sela i poljoprivrede, a ključan faktor za to je otvaranje otkupnih i prerađivačkih kapaciteta. Povodom toga, najavljeno je donošenje odluke kojom bi se potencijalnim investitorima ponudilo 100.000 m2 zemljišta po cijeni od 1 EUR. Da li je urađeno nešto na tom planu?

- Uzimajući u obzir činjenicu da se poljoprivredno zemljište ubraja u glavne resurse na kojima Gradiška bazira svoj razvoj, opstanak sela i poljoprivrede na svojevrstan način predstavlja jedan od najznačajnijih strateških interesa ove lokalne zajednice.

Kurs koji je zauzela lokalna vlast po pitanju ruralnih dijelova grada, odvija se u dva pravca djelovanja. Prvi pravac djelovanja podrazumijeva stvaranje što kvalitetnijih uslova za život stanovništva seoskih područja, prije svega, kroz ulaganje u poboljšanje saobraćajne i komunalne infrastrukture, a drugi se odnosi na privlačenje investitora koji bi se bavili otkupom, preradom i izvozom poljoprivrednih proizvoda. Privlačenjem ovakve vrste investicija, poboljšao bi se ekonomski položaj stanovništva u seoskim sredinama i povećao broj radnih mjesta, a samim tim bi se spriječila depopulacija i odlazak stanovništva u veće sredine ili zemlje u okruženju, što bi predstavljalo uspjeh ne samo na lokalnom, već i na mnogo širem nivou.

S tim u vezi, lokalna uprava je spremna da ponudi olakšice kako bi se potencijalni investitori odlučili da svoje investicione poduhvate realizuju na teritoriji grada. Navedene olakšice, prije svega bi se ogledale u povoljnoj cijeni građevinskog zemljišta u Agroindustrijskoj zoni Nova Topola, oslobađanju plaćanja troškova uređenja građevinskog zemljišta, umanjenoj renti, spajanju parcela u zavisnosti od potreba investitora, kao i u ostalim pogodnostima koje su u nadležnosti lokalne samouprave.

eKapija: Kakvi su potencijali za brownfield investicije?

- Na području grada na raspolaganju je više brownfield lokaliteta pogodnih za investiranje, sa potpuno ili djelimično izgrađenom infrastrukturom: PPP Gamateks-objekat 1, ZZ Gradiška, Agroeksport kompani, Ciglana, Milka Agro, Ranči, Twins prom. Objekti su različitih namjena, od tekstilne industrije, prerade mesa, hladnjače i skladišni prostori, pogoni za proizvodnju i preradu, proizvodnja konditorskih proizvoda, skladištenje i čuvanje voća i povrća, sa potpuno ili djelimično izgrađenom infrastrukturom. Većina ovih lokaliteta je u privatnom vlasništvu i pružaju investicione mogućnosti najma ili kupovine objekata, proizvodnih pogona i zemljišta.

Brownfield lokaliteti koji su u ponudi investitorima, konstantno se promovišu od strane Grada, i detaljne informacije o pojedinačnim lokalitetima su adekvatno predstavljene i dostupne potencijalnim investitorima. Dijapazon ponude objekata je dosta širok i obuhvata proizvodne pogone, kancelarijske i magacinske prostore pojedinačnih površina i do 16.000 m2.

Efikasno stavljanje u funkciju brownfield kapaciteta predstavlja svojevrstan izazov za investitore, međutim, sa druge strane postoje mnogobrojne prednosti ulaganja u iste: kvalitet lokacije i niži troškovi ulaganja - dostupna infrastruktura i niži alokacioni troškovi. Pored ekonomskog, vidljivog pozitivnog aspekta, ulaganje u takve kapacitete doprinosi i stvaranju održivog urbanog ambijenta.

eKapija: Šta je u planu od novih kapitalnih investicija na području grada?

- U oblasti privrede svakako su najznačajnije aktivnosti povezane sa završetkom infrastrukturnog opremanja Agroindustrijske zone Nova Topola i uspostavljanjem poslovne zone Liman. Takođe, kvalitet saobraćajne infrastrukture se konstantno poboljšava, kontinuiranom modernizacijom lokalnih i nekategorisanih puteva na teritoriji grada.

Zahvaljujući grantovskim sredstvima njemačke KfW banke i švajcarskog SECO-a, Grad Gradiška vrši sve neophodne pripreme za realizaciju projekta rehabilitacije postojeće, izgradnje nove kanalizacione mreže sa gradskim postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda. U tom smislu, u toku je čišćenje i snimanje postojećeg gradskog kolektora, kako bi se utvrdilo stanje postojeće kanalizacione mreže i definisao obim neophodnih radova na istoj. Takođe je izvršena potpuna rekonstrukcija vodotornja i svih tehničkih elemenata na vodoizvorištu Žeravica, te je uspostavljen savremen sistem upravljanja i monitoringa na cjelokupnom sistemu vodosnabdijevanja, putem SCADA softvera.

U toku je izgradnja objekata koji u značajnoj mjeri mogu pozitivno uticati na kvalitet života stanovnika lokalne zajednice - vrtića na području mjesne zajednice Brestovčina, te društvenih domova na području mjesnih zajednica Kruškik, Nova Topola i Vrbaška. Takođe, održan je kontinuitet ulaganja u ostale društvene domove u mjesnim zajednicama Gradiške.

U narednom periodu planirana je izgradnja tri kružna toka, i to: savremena kružna raskrsnica na ulazu u Gradišku, kružna raskrsnica u Novoj Topoli i raskrsnica na ulazu u Agroindustrijsku zonu Nova Topola. U toku je izgradnja obe dionice gradske obilaznice, čime će se obezbijediti lakši prilaz budućem graničnom prelazu od magistralnog puta M16 za, prije svega teretna motorna vozila, i rasteretiti glavno gradsko jezgro od saobraćane gužve.

Na teritoriji Gradiške značajna sredstva će biti izdvojena za sanaciju niskonaponske mreže i rekonstrukciju srednjenaponske mreže. Isto tako, dugoročno je u planu i rekonstrukcija, modernizacija i proširenje toplinskog sistema, i rekonstrukcija cjelokupnog sistema javne rasvjete prelaskom na LED sistem.

Na vrhu prioriteta Gradske uprave nalaze se i projekti iz oblasti zdravstva, za koje se pronalaze modaliteti finansiranja, a koji podrazumijevaju proširenje zdravstvenih kapaciteta u okviru JZU Dom zdravlja Gradiška, proširenje skladišnih kapaciteta u JZU Apoteka, i izgradnju novih ambulanti porodične medicine u mjesnim zajednicama Donja Jurkovica i Orahova.

Zahvaljujući proaktivnoj lokalnoj samoupravi, Gradiška je postao jedno veliko gradilište, ne samo u fizičkom smislu, nego i kao gradilište novih ideja koje mogu značajno da doprinesu poboljšanju kvaliteta života svih njegovih građana.

eKapija: Gradiška je u procesu resertifikacije za BFC SEE, sertifikat koji dobijaju sve jedinice lokalne samouprave u Jugoistočnoj Evropi sa povoljnim poslovnim okruženjem. Šta je potrebno da se uradi kako bi se ono dodatno poboljšalo?

- Gradiška od 2017. ima međunarodni sertifikat BFC SEE i trenutno smo u procesu resertifikacije. Naša lokalna zajednica uvidjela je značaj proaktivnog pristupa u promociji sopstvenih investicionih potencijala i privlačenju ulaganja, te pružanja kvalitetnih usluga kompanijama u svim fazama važnim za razvoj poslovanja. Upravo iz tog razloga, Grad kontinuirano radi na povećanju stepena kvaliteta usluga koje pruža svojim građanima, privredi i javnom sektoru.

U proteklom periodu Grad Gradiška je učinio značajne iskorake na poboljšanju kvalilteta svojih usluga uvođenjem novih mehanizama komunikacije sa građanima - e-Citizen, web GIS, e-registar, e-matičar, modernizacijom sistema usluga lokalnog ekonomskog razvoja i podrške preduzetništvu sistematizovanim i aktivnim javno-privatnim dijalogom, te transparentnošću informacija - strateška dokumenta, planovi, podaci o projektima, baze podataka, itd. dostupne na veb stranici Grada. Takođe je unapređen rad u svim odjeljenjima Gradske uprave korištenjem prilagođenih programa i softvera koji omogućavaju bržu i pouzdaniju obradu podataka, i praćenje i arhiviranje predmeta.

Iako posjedovanje sertifikata o ispunjenosti zahtjevnih kriterijuma BFC SEE standarda na svojevrstan način garantuje visok nivo usluga jedinice lokalne samouprave, mjesta za poboljšanje uvijek ima. U tom smislu, Grad je odlučan da zadrži "epitet" lokalne zajednice sa povoljnim poslovnim okruženjem, i kroz ispunjenje 12 zahtjevnih kriterijuma BFC SEE standarda uspostavi još bolje i efikasnije mehanizme rada i komunikacije sa zainteresovanim stranama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija

Vračar: Ponuda za zakup Željezare nezadovoljavajuća, sve zainteresovane kompanije mogu aplicirati za pregovarački postupak

Predstavnik Komisije ispred Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Miro Vračar saopštio je da je ponuda švajcarske kompanije 8B Capital S.A. za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare nezadovoljavajuća. Ta kompanija se jedina prijavila na drugi međunarodni javni poziv. Vračar je, nakon razmatranja ponude, kazao da što se tiče švajcarske kompanije, niti postoji bankarska garancija niti uplata depozita i da moraju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.