NavMenu

Zbog strogih mjera širom svijeta pale cijene nafte

Izvor: Tanjug Petak, 16.10.2020. 08:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: QiuJu Song/shutterstock.com)Ilustracija
Cijene nafte pale su na međunarodnim tržištima ispod 43 USD, budući da nova ograničenja usled širenja zaraze kovida-19 povećavaju neizvjesnost izgleda za ekonomski rast i oporavak potražnje za gorivima.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 70 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 42,62 USD. U skoro istom je iznosu smanjena i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 40,35 USD.

Neke evropske zemlje ponovo uvode policijski čas i mjere zatvaranja kako bi smanjile broj novih slučajeva zaraze korona virusom, piše portal Indeks. Francuska je tako uvela policijski čas trećini stanovništva, a Britanija će u ponoć vjerovatno uvesti stroža ograničenja u Londonu.

Treći po veličini svjetski potrošač nafte - Indija mogao bi uskoro prestići SAD koji trenutno ima najviše zaraženih u svijetu. Sledećih sedmica broj zaraženih Indijaca mogao bi značajnije porasti s obzirom na početak perioda velikih praznika.

Ako potražnja osjetno oslabi, OPEC+ neće imati izbora, moraće da prekine povećanje proizvodnje, ako ne želi da ponovo reskira prekomjernu ponudu i pad cijena, ističu analitičari njemačke Commerzbanke.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici u septembru su u cjelosti poštovali sporazum o ograničenju proizvodnje, saznaje se iz dva izvora iz OPEC+ uoči sastanka tehničkog odbora grupe. OPEC+ trenutno smanjuje proizvodnju za 7,7 miliona barela dnevno, a u januaru 2021. trebalo bi da je poveća za dva miliona barela dnevno.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Ellena group želi oporavak Boke i otvaranje hotela Plaža

Kompanija Ellena group iz Herceg Novog, koja je početkom aprila postala vlasnik 33% akcija u Vektra Boki, uputila je zahtjev stečajnom sudiji u Vektri Montenego (koja ima 59% akcija u Vektra Boki) Draganu Vukčeviću i stečajnom upravniku Radojici Grbi za sazivanje vanredne Skupštine akcionara "Vektra Boke". To je "Vijestima" kazao vlasnik Ellena group Danilo Matijašević. Teme vanredne Skupštine akcionara bile bi imenovanje novog upravnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.