NavMenu

Obnovljeni vinogradi u poljani Lukarevina iznjedrili nagrađena vina - Vinarija Fragaria nastavlja tradiciju predaka (FOTO, VIDEO)

Izvor: eKapija Četvrtak, 15.10.2020. 16:54
Komentari
Podeli
(Foto: Vinarija Fragaria)
Vinogradi porodice Vujić smješteni su u poljani Lukarevina u Aleksandrovačkoj župi. U njihovom vlasništvu su više od 200 godina, a 2014. godine pokrenuta je i vinarija Fragaria, nazvana po latinskom imenu za jagodu. Uz zaboravljenu istoimenu vinovu lozu koja je stigla iz Francuske, započelo je obnavljanje vinograda, kojima se Slobodan vratio iz Sarajeva, gdje je živio i radio.

- Vinogradi Bela zemlja, Brdo, Kusak, Jagoda smješteni su oko same vinarije i pokrivaju površinu pod zasadom i rodom od 1,5 ha, pored toga u pripremi je jos cca 1ha vinograda - kažu za eKapiju vlasnici vinarije dr sci Saša Vujić i dr sci Slobodan Vujić.

Iako su mnogi vinogradari u Župi zbog grada i kiše ostali bez ovogodišnjeg roda, to nije slučaj kod Vujića. Kako kažu, sa pažljivim radom i stalnom brigom oko čokota ove godine imali su grožđe jako dobrog kvaliteta:

- Bilo ga je manje, ali zato je rod bio jako dobar.

Saša, Slobodan i ćerke Marina i Anja (Foto: Vinarija Fragaria)Saša, Slobodan i ćerke Marina i Anja

Nagrada za svako od četiri vina poslata u Beč

Vina proizvode od sorti grožđa koje rastu na pjeskovitom tlu, gdje se već vjekovima uzgaja i njeguje vinova loza. Klima je umjereno kontinentalna sa prodorom mediteranske klime.

- Poljana Lukarevina, kao i cijela Župa i Aleksandrovac, okružena je planinama Kopaonik, Željin, Goč i Jastrebac ali i pored toga zime su blage, sa malo snijega, dok su jeseni sunčane i suve, što naročito pogoduje poznim sortama kao što su merlot, cabernet, prokupac, ali i autohtonim vinskim sortama tamjanike, te zaboravljenoj vinskoj sorti jagoda, ali i sorti sauvignon blanc - objašnjavaju Slobodan i Saša.

Kvalitet potvrđuju i nagrade sa Internacionalnog takmičinja AWC u Beču.

- Naša vinarija Fragaria je prvi put učestvovala na Internacionalnom takmičinju AWC u Beču u konkurenciji 11.232 vina iz 41 zemlje, poslali smo sva četri vina koja imamo i za svako vino dobil nagradu. Zlato je dobila Fragaria Red 2018, dok je Fragaria Red 2017 osvojila srebro. Srebro je dobila i etiketa Fragaria White Sauvignon Blanc 2019, i posebno iznenađenje je srebro koje je dobilo vino, naš favorit, Fragaria White Jagoda 2019. Autohtona sorta jagoda je prvi put dobila nagradu na međunarodnom takmičenju. S obzirom na to da smo potpuno nova vinarija, ovo je bilo i jedino takmičenje na koje smo izašli, i zato smo veoma ponosni na naš stopostotni uspjeh na internacionalnom takmičenju - kažu Vujići.

Obilazak vinograda i vinarije Fragaria poseban doživljaj

Krajolik koji okružuje vinariju predstavlja poseban užitak, s obzirom na to da su okolo sve sami vinogradi. Zbog toga je obilazak vinograda i vinarije Fragaria poseban doživljaj, kažu domaćini. Organizuju i degustaciju za posjetioce.

- Degustacije podrazumijevaju upoznavanje nas, kao vlasnika male butik vinarije, upoznavanje naše filozofije vinogradarstva i vinarstva, odnosno načina prerade vina i uživanja u vinu na mjestu gdje se i uzgaja grožđe i proizvodi. Vinarija je izgrađena 2014. godine, ali vino se u porodici tradicionalno pravi preko sto godina. I danas se u vinariji pravi limitirana količina crvenog vina koje fermentira i sazrijeva na starinski način - otkrivaju Slobodan i Saša.

Vinogradi u poljani Lukarevina (Foto: Vinarija Fragaria)Vinogradi u poljani Lukarevina

Kada je riječ o vinskom turizmu, vjeruju da je u Aleksandrovcu tek na samom početku. Kako kažu, da bi neko prepoznao Aleksandrovac kao lokaciju za vinski turizam, potrebno je da vinski turizam predstavlja određeno zaokruženo i prepoznatljivo geografsko područje sa pripadajućim resursima, raznim atraktivnostima, stanovništvom, kulturom, vjerom, sportom, običajima, klimom i drugim obilježjima kojima privlači i zadržava potencijalne posjetioce.

- Za sada se samo vinari trude i pokušavaju da razvijaju ideju vinskog turizma, al i za sam razvoj je potrebno da se uključi i opština kao i država, jer to podrazumijeva i planiranje razvoja lokacije i ulaganje u infrastrukturu; kretanje ljudi, roba, kapitala i informacija unutar lokacije i između lokacija; planiranje prihoda i troškova poslovanja same lokacije i njenih usluga - dodaju.

Vujići su trenutno okupirani podizanjem novih nasada vinove loze na površini od dva hektara. Planiraju i proširivanje prostora za odležavanje i čuvanje vina.

- Priča koju planiramo da nastavimo dalje, nadogradnjom i u edukativnom i tehničkom pogledu, jer želimo da ponudimo našim korisnicima vina nešto posebno, nešto vrijedno njihove pažnje - zaključuju.


Aleksandra Kekić


Fotogalerija
Vinarija Fragaria
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.