NavMenu

Aerodrom kod Trebinja biće podrška i privredi Herceg Novog - Srpskim investitorima uskoro će biti predstavljeni potencijali grada i Mapa investicija

Izvor: eKapija Četvrtak, 15.10.2020. 15:40
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/ryurikovna)
Herceg Novi je turistički brend koji je veoma dobro poznat u Srbiji, a u budućnosti će se dodatno raditi kako bi se taj brend dodatno približio građanima, ali i ekonomski unaprijedio, rečeno je tokom prve zvanične posjete Ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića Herceg Novom.

Ambasador je sa predsjednikom Stevanom Katićem i saradnicima razgovarao o brojnim temama koje tradicionalno povezuju naš grad i Srbiju.

Posjeta Herceg Novom počela je obilaskom Muzeja Mirko Komnenović. Prema riječima ambasadora, upravo je Komnenović najbolja poveznica za današnje odnose i buduće generacije, uzimajući u obzir da se radi o velikom srpskom patrioti i nacionalnom radniku.

- Iskazali smo spremnost Republike Srbije da kroz kulturnu saradnju pomognemo objedinjavanju kompleksa gradskih muzeja i ustanova kulture sa Kućom Iva Andrića, i da to bude posebno uvršteno u ponudu srpskih turoperatora i agencija, koje će tome svakako dati značajan doprinos - kazao je Božović.

On je napomenuo da se tokom sastanka razgovaralo i o ekonomskoj i privrednoj saradnji, kao i načinima kako Republika Srbija može pomoći oko korišćenja puta Herceg Novi-Trebinje. Ambasador Božović je ovom prilikom podsjetio da Srbija planira izgradnju aerodroma u blizini Trebinja, što će značiti veliku pomoć i podršku turističkoj privredi Herceg Novog.

Jedna od tema ticala se i potencijalne izgradnje kulturno-privrednog centra u Bijeloj, gdje bi zajednički napravili Centar za promociju kulturne, turističke i ekonomske saradnje.

- Upoznati smo i sa Mapom investicija Opštine Herceg Novi. Planiramo da zajedno sa srpskim investitorima i privrednicima koji ovdje dolaze razmotromo sve mogućnosti saradnje i mogućeg investiranja, a osvrnuli smo se i na temu Herceg Novog kao brenda koji je veoma poznat u Republici Srbiji i svuda gdje Srbi žive, te mogućnostima da taj brend dodatno približimo i ekonomski unaprijedimo - kazao je Božović nakon sastanka.

Ambasador i saradnici upoznati su i sa iskustvima rada lokalne samouprave i loše saradnje sa centralnim vlastima u Podgorici.

- Nadamo se da će sa novom Vladom Crne Gore taj odnos biti promijenjen i da ćemo zajednički raditi, kao Srbija i Crna Gora, da Herceg Novi vrati stari sjaj koji je uživao ne samo ovdje, već i u cijeloj Jugoslaviji. Herceg Novi je dragulj turizma i to mu mjesto pripada - poručio je Božović.

Nakon sastanka sa predsjednikom Katićem, ambasador Božović i saradnici održali su sastanak sa privrednicima Herceg Novog, kako bi čuli konkretne ideje, planove i inicijative, te načine kako Republika Srbija može pomoći u njihovoj realizaciji.

- Ova posjeta je početak jedne sveobuhvatne saradnje koja će u vremenu pred nama biti vrlo konkretizovana i precizirana - zaključio je Božović.

Prema riječima predsjednika Katića, Herceg Novi ima brojne partnere i gradove prijatelje iz Srbije, što je i bila jedna od tema sastanka.

- Srbija je država koja gravitira ka Herceg Novom, ne samo sada, već i daleko ranije, tako da je ta saradnja gradova Srbije i institucija sa Herceg Novim u prethodnom periodu bila veoma značajna, posebno iz ugla kulturne saradnje i objekata kulture u našem gradu - rekao je Katić i podsjetio da su u prethodnom periodu potpisani sporazumi o saradnji sa Muzejom grada Beograda i Andrićevom zadužbinom.

Kako je kazao, kada Kuća Iva Andrića bude otvorena u punom kapacitetu, možemo očekivati stalnu postavku Nobelove nagrade sa medaljom, a po liniji već ostvarene i pomenute saradnje.

Katić je napomenuo da će u narednom periodu biti organizovan sastanak sa velikim brojem srpskih privrednika koji žive u Herceg Novom, odnosno koji ovdje imaju nekretnine i nepokretnosti, a gdje će im biti prezentovani potencijali grada i Mapa investicija.

- Mogu reći da je sastanak bio dosta plodotvoran i ovo je nastavak jedne dobre priče o saradnji Srbije i Crne Gore, Herceg Novog i gradova u Srbiji - zaključio je Katić.

Sastanku su prisustvovali Konzul Republike Srbije u Crnoj Gori Zoran Dojčinović, potpredsjednica Opštine Herceg Novi Vesna Samardžić, predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Nikola Samardžić i Glavni gradski administrator Nenad Đorđević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Skoro 3 mil EUR za nabavku i ugradnju opreme za rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva-Bečići

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za nabavku i ugradnju opreme radi rekonstrukcije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva Bečići. Vrijednost nabavke je 2,47 mil EUR bez, odnosno blizu 3 miliona sa PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 13. maja do 10 sati. Minimalni rok izvršenja ugovora je 90 dana od dana kada Korisnik obezbijedi uslove za početak ugradnje opreme, a maksimalni rok izvršenja ugovora je 160

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.