Izvor: eKapija | Utorak, 13.10.2020.| 14:18
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pivara Trebjesa smanjila potrošnju vode, energije i emisije CO2 - Kompanija izgradila i sopstveno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

(Foto: Pivara Trebjesa)
Pivara Trebjesa smanjila je u prethodnom periodu ukupnu potrošnju vode, energije i emisiju ugljen dioksida (CO2), pokazujući na taj način punu posvećenost čuvanju resursa i održivom poslovanju.

Kako je saopšteno iz kompanije, u prošloj godini Pivara je upotrijebila 12% manje vode po litru proizvedenog piva u poređenju sa 2015. godinom, balans potrošnje i proizvodnje tečnog ugljen dioksida poboljšan je za oko osam odsto, a emisija CO2 gasova smanjena je 14,9% ili 593 tone.

- Primjenom novih tehnologija i opreme napravili smo značajno smanjenje emisije CO2 i uštede u potrošnji vode i energije. Posvećeno radimo da u narednom periodu ostvarimo nove uštede i koristimo vodu i energiju na način koji ostavlja najmanji negativan uticaj na okolinu. To je dobro i za naše poslovanje i za zajednicu u kojoj poslujemo - saopštila je Jelena Damjanović Vidaković, menadžer korporativnih poslova u Pivari Trebjesa.

Uz smanjenje emisije CO2 i navedene uštede u potrošnji vode, koja je ključni resurs za Pivaru Trebjesa, kompanija je u prethodnom periodu izgradila i sopstveno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Na taj način zaokružen je cijeli proces - od brige o resursima, do brige o kvalitetu vode koje završava u zemljištu i rijekama.

Održivost je visoko i na listi prioriteta Molson Coors Beverage Company, u okviru koje posluje pivara Trebjesa. Molson Coors Beverage Company svoje "Ciljeve održivosti" organizovala je kroz tri stuba: promovisanje odgovornog konzumiranja alkohola, postizanje efikasnosti "od zrna do čaše" i tzv. održivog pivarstva, kao i kroz podršku dobrobiti zaposlenih i zajednica u kojima posluje kompanija.

U skladu s tim, zajedno sa ostalim članicama Molson Coors Beverage Company, pivara Trebjesa i ovog septembra je, sedmu godinu za redom, obilježila mjesec "Našeg pivskog pečata" - posvećen upravo društvenoj odgovornosti i održivosti.

U mjesecu "Našeg pivskog pečata" zaposleni Pivare zajedno sa NVU Putevima predaka posadili su 500 stabala drveća u park šumi Trebjesa. Zaposleni su prikupljali i garderobu i odjeću koja će, u saradnji sa Crvenim krstom, biti podijeljena najugroženijim domaćinstvima sa teritorije opštine Nikšić. Kompanija je u saradnji sa Upravom policije realizovala kampanju bezbjednosti u saobraćaju "Kad pijem ne vozim".

- Kroz ove realizovane aktivnosti u septembru smo ostavili naš pozitivan "pečat", a to činimo i tokom cijele godine, našim odnosom prema zaposlenima, partnerima, kupcima i potrošačima, kao i kroz podršku zajednici u kojoj poslujemo - zaključuje Damjanović Vidaković.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.