NavMenu

Otkup poljoprivrednih proizvoda odvijao se nesmetano uprkos pandemiji - Viškove otkupili trgovci i Vlada

Izvor: Mina Nedjelja, 04.10.2020. 11:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: MaraZe/shutterstock.com)Ilustracija
Otkup poljoprivrednih proizvoda se i ove godine, pored pandemije koronavirusa, odvijao uglavnom nesmetano, a tamo gdje je bilo zastoja, Ministarstvo poljoprivrede je reagovalo kroz komunikaciju sa otkupljivačima i proizvođačima, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Iz Ministarstva poljoprivrede su Pobjedi kazali da je saradnja uglavnom bila dobra, jer je pokazan visok nivo odgovornosti i razumijevanja za nastalu situaciju od otkupljivača.

Poljoprivredni proizvođači, koje je Pobjeda kontaktirala, istakli su da su i pored problema sa plasmanom proizvoda koji je bio izazvan posljedicama epidemije koronavirusa i slabom turističkom sezonom, uglavnom uspjeli da prodaju svoju robu, prvenstveno zahvaljujući intervencijama na tržištu Ministarstva poljoprivrede i dobroj saradnji sa veletrgovinskim firmama i trgovačkim lancima.

- Posebno želimo istaći značaj razumijevanja koje trgovinski lanci sve više pokazuju u odnosu na vrijednost i značaj domaće proizvodnje, uvažavajući prednosti kratkih lanaca snabdijevanja - rekli su predstavnici Ministarstva.

Oni su naveli da su u okolnostima koje su nastale zbog pandemije, najugroženiji upravo bili proizvođači koji su plasman proizvoda pretežno orijentisali na prodaju kroz turizam.

- Važno je napomenuti da to nije bio slučaj u svim sektorima, odnosno da su samo određeni sektori naročito bili pogođeni, a Ministarstvo je shodno tome i reagovalo i pružalo pomoć sektorima i proizvođačima kod kojih su nastavak proizvodnje i dohodak bili ozbiljno ugroženi - naveli su iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima sektori poljoprivrede i ribarstva u značajnoj mjeri su se suočili sa izazovima uzrokovanim pandemijom Covida-19. U pojedinim oblastima bilo je zastoja i problema u plasmanu, međutim, ti problemi su uglavnom prevazilaženi.

Oni su podsjetili da je Vlada, kroz stalnu komunikaciju sa proizvođačima, pažljivo pratila i analizirala sve izazove i situaciju na tržištu i u okviru drugog paketa mjera za ublažavanje posljedica pandemije donijela poseban set podrške namijenjen poljoprivredi i ribarstvu, odnosno poljoprivrednim proizvođačima i preduzetnicima, vrijedan 17 miliona EUR.

- Uspješnom realizacijom svih šest mjera iz ovog paketa uspjeli smo u ovim zahtjevnim uslovima da sačuvamo stabilnost tržišta, proizvodnju i radna mjesta, održimo dohodak proizvođača koji su bili posebno ugroženi. Istovremeno, sve mjere bespovratne podrške iz agrobudžeta realizovane su nesmetanom dinamikom, uz veliko interesovanje korisnika - saopštili su predstavnici Ministarstva.

Oni su podsjetili da je kroz taj paket realizovano šest mjera, avansna isplata 80 odsto premija poljoprivrednim gazdinstvima, uplata vanredne naknade korisnicima staračkih naknada, isplata jednokratne podrške profesionalnim ribarima, uplata doprinosa poljoprivrednim osiguranicima za šest mjeseci, nova povoljna kreditna linija Investiciono-razvojnog fonda (IRF) za poljoprivredu i ribarstvo uz subvencionisanje kamate i program intervencija na tržištu, koji se još realizuje.

Predstavnici tog Vladinog resora su naveli da je kroz Program intervencija na tržištu pokrenut niz mjera u onim sektorima koji su bili ugroženi.

- Smatramo da smo za sada ostvarili dobre rezultate, odnosno da su mjere intervencije dale rezultate - dodali su iz Ministarstva.

Oni su naveli da su u fokusu implementacije tog programa oni sektori, odnosno proizvođači, koji su proizvodnju planirali očekujući plasman kroz turizam.

- Usljed značajno smanjene turističke potrošnje došlo je do stvaranja zaliha u proizvodnim pogonima i postojao je rizik od propadanja proizvoda, čime je i dalja proizvodnja dovedena u pitanje. Takođe, reagovalo se i tamo gdje je situacija sa pandemijom značajno uvećala troškove proizvodnje, pa je samim tim i održivost iste i dohodak proizvođača bio doveden u pitanje - sopšteno je iz Ministarstva.

Do sada, Ministarstvo je donijelo rješenja o pokretanju mjera u sektorima proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda, uzgoja pastrmke, uzgoja mušlji i morske ribe, proizvodnje jaja, otkupa krupne stoke, proizvodnje sjemenskog materijala krompira i žita.

- Imali smo i neka pojedinačna rješenja, u slučajevima kada su egzistencije porodica na malim gazdinstvima bile ugrožene, a što se dešavalo mahom onim proizvođačima koji su pretežno obavljali prodaju kroz turizam - rekli su iz Ministarstva.

Oni su naglasili da su mjere koje su sprovedene u sektoru mljekarstva posebno bile važne za opstanak tog sektora.

- Održana je proizvodnja u mljekarama i sirarama, sačuvana su radna mjesta u proizvodnim pogonima. Posebno je važno što je održana stabilnost otkupa mlijeka i sačuvana proizvodnja i prihodi brojnih crnogorskih farmera, kao kooperanata - rekli su predstavnici tog Vladinog resora.

Oni su dodali i da je Ministarstvo bilo spremno i da pokrene mjeru intervencija na tržištu u sektoru vinogradarstva, s obzirom na to da su se proizvođači u ovom sektoru u određenom trenutku žalili na viškove vinskog grožđa.

- Kada su stvoreni uslovi da se otkup viškova grožđa realizuje, dobili smo obavještenje od Nacionalnog udruženja vinogradara i vinara da viškova nema, odnosno da je grožđe prodato - rekli su iz Ministarstva.

Ovih dana se, kao su naveli, priprema i realizacija mjere intervencije kroz koju će se pomoći proizvođačima aronije koji imaju problem sa viškovima.

- Takođe, kroz redovnu agrobudžetsku mjeru intervencija, reagovano je i u sektoru biljne proizvodnje, kada se pravovremeno intervenisalo zbog poremećaja na tržištu lubenice i krompira, čime je obezbijeđena stabilnost tržišta i sa aspekta cijena i ponuđenih količina - kazali su iz Ministarstva.


Oni su podsjetili i da je otkup malina ove godine realizovan uspješno na zadovoljstvo malinara.

Reč poljoprivrednika

Vlasnik farme koka nosilja Martinići, Božidar Jokić, naveo je da su ove godine imali problema sa plasmanom jaja zbog nedostatka turista i slabog rada hotela i restorana, koji jedno vrijeme zbog epidemije koronavirusa nijesu ni radili.

- Imali smo značajne probleme sa plasmanom, ali ipak smo uspjeli da izdržimo te tržišne udare koji su zadesili i nas i čitavi region - rekao je Jokić.

On je dodao da im je Ministarstvo poljoprivrede izašlo u susret tako da su viškove jaja davali socijalnim i zdravstenima ustanovama.

I vlasnik sirare Katunjanka Vlado Vukotić navodi da su zbog situacije izazvane Covidom-19 u proljeće imali problema sa plasmanom sira, odnosno sa viškom proizvoda.

- Tu situaciju smo uglavnom prebrodili tako što nam je pomoglo malo Ministarstvo poljoprivrede, a najviše naši trgovački lanci, a među njima prvi je Voli priskočio da pomogne - saopštio je Vukotić.

Jedan od najpoznatijih i najvećih crnogorskih proizvođača povrća Veselin Jovović iz bjelopavlićkog sela Jelenak naveo je da je bitno da nije poslovao negativno i da je plasman njegovih proizvoda bio solidan.

- Ako imate dobar proizvod i nudite dobru cijenu nemate probleme sa prodajom, međutim ne može to svako da ostvari i tada ima problema. Ko ne napravi prvu klasu proizvoda nije konkurentan, ako je to negdje između prve i druge klase odmah se pojavi zastoj u plasmanu. Ja sam se tu izdigao i imam uvijek dobar proizvod i nemam problema i zastoja u plasmanu - naveo je Jovović.

Voli

Kompanija Voli je i ove godine preko svog logističko-distributivnog otkupnog centra obavljala otkup poljoprivrednih proizvoda.

- Situacija prouzrokovana pandemijom se, kao i na sve aspekte poslovanja, odrazila i na plasman, a samim tim na otkup poljoprivrednih proizvoda. Planovi i očekivanja za ovogodišnju turističku sezonu su bili visoki i niko nije mogao da predvidi dešavanja - kazali su iz Volija.

U Voliju su zadovoljni ovogodišnjim kvalitetom otkupljenog voća i povrća. Naveli da i ubuduće crnogorski poljoprivredni proizvođači mogu računati na otkup od stane ove kompanije.

- Već u narednim sedmicama planirali smo da sa najozbiljnijim poljoprivrednim proizvođačima napravimo program proizvodnje i otkupa za sljedeću sezonu - poručili su iz Volija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.