Izvor: Tanjug | Nedjelja, 20.09.2020.| 10:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kanada odustaje od sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom

(Foto: Unplash / Hermes Rivera)
Kanada napušta ideju zaključivanja sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom, jer su odnosi između Otave i Pekinga u krizi, rekao je u petak šef kanadske diplomatije.

- Kina 2020. nije Kina 2016., kada su počeli razgovori - rekao je ministar spoljnih poslova Fransoa-Filip Sampanj u intervjuu za Globe and Mejl.

Postizanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom bio je prioritet vlade Džastina Trudoa kada je došao na vlast 2015. godine.

Pregovori započeti 2016. godine usporili su zbog hapšenja lidera kineskog giganta Huawei u Vankuveru 1. decembra 2018. godine, nakon čega je usledilo hapsenje dvoje Kanađana u Kini, samo nekoliko dana kasnije.

- Ne vjerujem da su trenutno ispunjeni uslovi da se ove diskusije nastave - rekao je Sampanj, navodeći kao razlog diplomatiju Pekinga.

U junu je Kina formalno optužila za špijunažu Kanađane Majkla Kovriga, bivšeg diplomatu stacioniranog u Pekingu, i savjetnika i biznismena Majkla Spavrova, eksperta za Severnu Koreju.

Glavni finansijski direktor Huawei kompanije, Meng Vanzou, uhapšena je na zahtjev Sjedinjenih Država, a nalazi se u kućnom pritvoru u Kanadi, dok se ne donese odluka o njenom mogućem izručenju.

Premijeri Dzastin Trudo i Li Kećing pokrenuli su početnu fazu pregovora o slobodnoj trgovini u septembru 2016. godine. Kina se nadala da će zaključiti svoj prvi sporazum sa zemljom G7.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.