Izvor: Mina | Nedjelja, 20.09.2020.| 16:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada odobrila državnu garanciju od 800.000 EUR nikšićkom Tehnopolisu

(Foto: Pixabay.com/Bru-nO)
Vlada je u petak bez održavanja sjednice, odnosno elektronskim putem, dala saglasnost da se izda državna garancija od 800.000 EUR za kredit između Prve banke i Inovaciono-preduzetničkog centra (IPC) Tehnopolis Nikšić.

Ta banka je dala najbolju ponudu za kredit u konkurenciji sa još dvije banke. Kredit će biti od milion EUR, a garancijom je pokriveno 80 odsto, piše Pobjeda.

- Ugovorom o kreditu predviđeno je zaduženje Tehnopolisa od milion EUR, na 36 mjeseci, kao overdraft kredit. Redovna kamatna stopa iznosiće fiksno 3,6 odsto godišnje, naknada za obradu kredita 0,5 odsto, dok će, u slučaju neblagovremenog izvršavanja obaveza po osnovu kredita, korisnik kredita biti u obavezi da banci plaća zateznu kamatu u visini od dva odsto na mjesečnom nivou - navedeno je u Vladinom dokumentu.

Novac će, kako je objašnjeno, biti korišćen za predfinansiranje projekata koji su od Evropske unije (EU), kroz prekogranične programe, odobreni za finansiranje IPC Tehnopolis, i ne odnosi se na državnu pomoć.

Vlada je dala saglasnost i da se uspostavi hipoteka na objektima u okviru kompleksa Karisma hotels adriatic Montenegro, upisanim u listu nepokretnosti u Opštini Ulcinj.

- U namjeri da ublaže posljedice velike ekonomske krize nastale usljed situacije sa pandemijom, Karisma je uputila zahtjev za odobrenje kreditnih sredstava, u iznosu od četiri miliona EUR Investiciono-razvojnom fondu (IRF), a u skladu sa paketima pomoći koje je Vlada usvojila i odobrila. Traženi iznos su uspjeli dodatnim restrukturiranjem postojećih obaveza da umanje, pa njihov kreditni zahtjev iznosi maksimalno do 2,5 mil EUR - navodi se u dokumentu.

Novac namjeravaju da upotrijebe za izmirenje dobavljača, održavanje likvidnosti i pripreme za narednu sezonu, kada očekuju značajno poboljšanje u svom poslovanju.

Karisma je, kako se dodaje, počela pregovore i sa Crnogorskom komercijalnom bankom (CKB) i Erste bankom, koje su takođe tražile hipoteku, s tim što su naglasili da novo zaduženje neće preći iznos od 2,5 miliona.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.