Izvor: eKapija | Subota, 19.09.2020.| 11:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Tvrđavom Besac u Virpazaru upravljaće konzorcijum Istra Besac - Odobrene i koncesije za eksploataciju kamena i minerala u Nikšiću

(Foto: Youtube/screenshot)
Vlada Crne Gore usvojila je informaciju o realizaciji javnog oglasa za nadmetanje u otvorenom postupku davanja koncesije za valorizaciju nepokretnog kulturnog dobra Tvrđava Besac u Virpazaru i donijela odluku o dodjeli koncesije i prihvatila Ugovor o koncesiji.

- Vlada je usvojila 2. jula ove godine i zadužila Ministarstvo kulture da preduzme aktivnosti u cilju raspisivanja javnog oglasa za davanje koncesije za valorizaciju ovog nepokretnog kulturnog dobra. Na javni oglas je dostavljena jedna ponuda i to od strane konzorcijuma Istra Besac koji čine Istra Group d.o.o. Bar i Kastel d.o.o. Podgorica - saopšteno je iz Vlade.

Glavni cilj dodjele koncesije je obezbjeđenje eksternih izvora finansiranja za realizaciju i uspostavljanje adekvatnog tretmana nepokretnih kulturnih dobara, tj. plana oživljavanja, koji podrazumijeva sprovođenje mjera na njihovoj zaštiti i unapređenju stanja, a potom i njihovo dalje funkcionisanje i upravljanje na održivoj osnovi.


Ponuđač je dostavio investicioni program, prema kojem ukupna vrijednost radova iznosi 533.021 EUR. Tenderom je predviđeno da koncesionar koji dobije na korišćenje tvrđavu na toj lokaciji izgradi objekat muzejskog karaktera s ugostiteljskim sadržajima i biće mu dozvoljeno i da izgradi privremene smještajne jedinice kategorije najmanje četiri zvjezdice.

Takođe, usvojena je i informacija o Ugovoru o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina bijelog boksita i tehničko-građevinskog kamena ležišta Međeđe u Nikšiću i prihvatila Predlog aneksa 1 Ugovora o koncesiji koji se odnosi na obavezu davanja saglasnosti koncedenta prilikom promjene vlasničke strukture koncesionara.

- Usvojena je i informacija o Ugovoru o koncesiji za eksploataciju mineralne sirovine crvenih boksita sa ležišta Zagrad, Đurakov do II , Štitovo II i Biočki stan, koja se takođe nalaze na teritoriji opštine Nikšić. Vlada je prihvatila Predlog aneksa četiri Ugovora o koncesiji koji se odnosi na obavezu davanja saglasnosti koncedenta prilikom promjene vlasničke strukture koncesionara - soapšteno je.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.