NavMenu

Tvrđavom Besac u Virpazaru upravljaće konzorcijum Istra Besac - Odobrene i koncesije za eksploataciju kamena i minerala u Nikšiću

Izvor: eKapija Subota, 19.09.2020. 11:08
Komentari
Podeli
(Foto: Unsplash/Lubomirkin)
Vlada Crne Gore usvojila je informaciju o realizaciji javnog oglasa za nadmetanje u otvorenom postupku davanja koncesije za valorizaciju nepokretnog kulturnog dobra Tvrđava Besac u Virpazaru i donijela odluku o dodjeli koncesije i prihvatila Ugovor o koncesiji.

- Vlada je usvojila 2. jula ove godine i zadužila Ministarstvo kulture da preduzme aktivnosti u cilju raspisivanja javnog oglasa za davanje koncesije za valorizaciju ovog nepokretnog kulturnog dobra. Na javni oglas je dostavljena jedna ponuda i to od strane konzorcijuma Istra Besac koji čine Istra Group d.o.o. Bar i Kastel d.o.o. Podgorica - saopšteno je iz Vlade.

Glavni cilj dodjele koncesije je obezbjeđenje eksternih izvora finansiranja za realizaciju i uspostavljanje adekvatnog tretmana nepokretnih kulturnih dobara, tj. plana oživljavanja, koji podrazumijeva sprovođenje mjera na njihovoj zaštiti i unapređenju stanja, a potom i njihovo dalje funkcionisanje i upravljanje na održivoj osnovi.


Ponuđač je dostavio investicioni program, prema kojem ukupna vrijednost radova iznosi 533.021 EUR. Tenderom je predviđeno da koncesionar koji dobije na korišćenje tvrđavu na toj lokaciji izgradi objekat muzejskog karaktera s ugostiteljskim sadržajima i biće mu dozvoljeno i da izgradi privremene smještajne jedinice kategorije najmanje četiri zvjezdice.

Takođe, usvojena je i informacija o Ugovoru o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina bijelog boksita i tehničko-građevinskog kamena ležišta Međeđe u Nikšiću i prihvatila Predlog aneksa 1 Ugovora o koncesiji koji se odnosi na obavezu davanja saglasnosti koncedenta prilikom promjene vlasničke strukture koncesionara.

- Usvojena je i informacija o Ugovoru o koncesiji za eksploataciju mineralne sirovine crvenih boksita sa ležišta Zagrad, Đurakov do II , Štitovo II i Biočki stan, koja se takođe nalaze na teritoriji opštine Nikšić. Vlada je prihvatila Predlog aneksa četiri Ugovora o koncesiji koji se odnosi na obavezu davanja saglasnosti koncedenta prilikom promjene vlasničke strukture koncesionara - soapšteno je.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.