NavMenu

Rekonstrukcija Dvorca kralja Nikole u Nikšiću biće završena u avgusti 2021. - Rezidenciji izgrađenoj 1900. biće vraćen stari sjaj

Izvor: Dnevne novine Utorak, 15.09.2020. 11:56
Komentari
Podeli
(Foto: Google Maps/screenshot)
U toku je rekonstrukcija Dvorca kralja Nikole, koji je izgrađen davne 1900. godine kao ljetnja rezidencija posljednjeg crnogorskog vladara u gradu pod Trebjesom.

Radovima, koji su vrijedni 1,2 mil EUR, zdanju će se vratiti stari sjaj, a vrijedne zbirke nikšićkog Muzeja dobiće uslove koje propisuje savremena muzeologija.

Nakon 120 godina od izgradnje Dvorac kralja Nikole u Nikšiću, koji se nalazi na spisku Uprave za zaštitu kulturnih dobara, konačno će biti u potpunosti rekonstruisan, pišu Dnevne novine.

Direktorica JU Muzeji i galerije Jelena Đukanović kaže da su početku radova prethodile duge pripreme koje su zahtijevale precizno i uredno skladištenje muzejskih postavki.

- U svih 120 godina bilo su intervencije manje ili više stručne, uglavnom, nažalost, više ove druge i to su bile improvizacije. Sada je došao trenutak da se Dvorcu vrati stari sjaj i da se prilagodi uslovima mikroklimatskim i svim ostalim koje zahtijeva samvremena muzeologija - kazala je Đukanović.

Dok se obimni radovi na Dvorcu ne završe kustosi imaju vremena da osmisle nabolji način da se arehološka, umjetnička, istorijska, etnografska i zbirka savremene likovne umjetnost postavi.

- Samom činenicom da je crvena stijena na teritoriji opštine Nikšić, koji je jedan od najznačajnijih evropskih, čaki i svjetskih lokaliteta arheološka zbirka mora da nađe svoje značajnije mjesto, kao i jedna sala koja će biti posvećena gradu Nikšiću, njegovom društvenom, industrijskom, kulturnom i umjetničkom razvoju - pojasnila je Đukanović.

Rekonstrukcija će, kako je saopšteno iz Opštine Nikšić, obuhvatiti i unutrašnost i spoljašnost zdanja.

- Radovi će obuhvatiti rekonstrukciju tavanskog prostora, zidova, plafona, podova, sanaciju kamenih prilaza. Posebna pažnja posvetiće se sistemu grijanja i hlađenja u cilu zaštite eksponata u muzeju - saopšteno je iz lokalne smaouprave.

Radove vrijedne 1,2 mil EUR koje je obezbijedila Vlada iz kapitalnog budžeta, izvodi cetinjska firma Bombeton.

Rekonstrukcija Dvorca, kako je najavljeno, trebalo bi da se završi u avgustu naredne godine.

Dvorac Kralja Nikole u Nikšiću građen je povodom proslave četrdesetogodišnjice vladavine knjaza Nikole, a projektovao ga je hrvatski arhitekta Josip Slade među čim su brojnim djelima i urbanistički plan nove varoši Nikšić i Carev most na rijeci Zeti.

Dvorac je rađen u neorenesansnom stilu i izgrađen je kada i Saborna crkva sv. Vasilija Ostroškog koja se nalazi u neposrednoj blizini.

Kada je izgrađen Dvorac je predstavljao krunu nove varoši i bio je veći i ljepši od svih do tada izgrađenih u Crnoj Gori.

Od 1919. godine do početka Drugog svjetskog rata u Dvorcu je bila smještena Gimnazija. Tokom rata u velikoj mjeri zdanje je porušeno, a do 1949. do 1975. godine u njemu je bila smještena O.Š. Luka Simonović, dok je prizemlje Dvorca od 1976. do 1980. godine služilo za potrebe Srednje ekonomsko-ugostitelske škole.

U to vrijeme sprat Dvorca renovirao se za muzejsku postavku.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Energija, Finansije

Rok za prijave za Solari 5000 produžen do kraja marta

Elektroprivreda (EPCG) je zbog velikog interesovanja javnosti rok za prijavu za projekat Solari 5000+ produžila do 31. marta, a do sada je za ovaj projekat pristiglo 565 prijava od građana i privrede. To su Vijestima zvanično kazali iz državne energetske kompanije. Solari 5000+ najavljen je krajem 2022. godine, vrijedan je 70 mil EUR, a kroz njega je planirano ugrađivanje solarnih panela ukupne snage 70 megavata (MW) na domaćinstvima,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.