NavMenu

Počela rekonstrukcija Dvorca kralja Nikole u Nikšiću - Investicija vrijedna 1,2 mil EUR

Izvor: Onogost.me Ponedjeljak, 24.08.2020. 13:27
Komentari
Podeli
(Foto: Google Maps/screenshot)
Rekonstrukcija Dvorca kralja Nikole započela je prije nekoliko dana dana i trajaće do 20. avgusta naredne godine, prenosi portal Onogošt.me.

Kompletan projekat, u vrijednosti od 1,2 mil EUR, finansira Vlada Crne Gore iz kapitalnog budžeta, a izvođač je cetinjska firma Bombeton.

Rekonstrukcija će, kako je kazao Marko Radojević, potpredsjednik opštine Nikšić, obuhvatiti unutrašnjost i spoljašnost dvorca.

- Radovi će obuhvatiti rekonstrukciju tavanskog prostora, zidova, plafona, podova, sanaciju kamenih prilaza. Biće posvećena pažnja sistemu grijanja i hlađenja u cilju zaštite eksponata u muzeju - kazao je Radojević.

Dvorac je sagrađen za vrijeme knjaza, kasnije kralja, Nikole I Petrovića. Projektovao ga je hrvatski arhitekta dr. Josip Šilović Slade, čija djela su urbanistički plan nove varoši - Nikšić i Carev most na rijeci Zeti. Dvorac je rađen u neorenesansnom stilu. Završen je 1900. godine kad i Saborna crkva sv. Vasilija Ostroškog koja se nalazi u neposrednoj blizini. Kada je izgrađen, Dvorac je predstavljao krunu nove varoši i bio veći i ljepši od svih do tada izgrađenih u Crnoj Gori.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Energija, Finansije

Rok za prijave za Solari 5000 produžen do kraja marta

Elektroprivreda (EPCG) je zbog velikog interesovanja javnosti rok za prijavu za projekat Solari 5000+ produžila do 31. marta, a do sada je za ovaj projekat pristiglo 565 prijava od građana i privrede. To su Vijestima zvanično kazali iz državne energetske kompanije. Solari 5000+ najavljen je krajem 2022. godine, vrijedan je 70 mil EUR, a kroz njega je planirano ugrađivanje solarnih panela ukupne snage 70 megavata (MW) na domaćinstvima,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.