NavMenu

Oko 7.000 pomoraca najveća crnogorska kompanija - Finansijskom sistemu CG godišnje doprinose sa oko 250 mil EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 20.08.2020. 15:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Songquan Deng/shutterstock.com)Ilustracija
Briga o pomorcima mora biti kontinuirana i sveobuhvatna, poručio je danas potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović u Kotoru gdje se sastao sa predstavnicima kotorskih pomoraca.

- Mora se razumjeti da je, u suštini, to najveća kompanija u Crnoj Gori koja zapošljava oko 7.000 crnogorskih pomoraca koji plove na stranim brodovima, zarađujući, kako se s pravom kaže, hljeb sa sedam kora. Oni godišnje prihoduju i doprinose finansijskom sistemu Crne Gore oko 250 mil EUR - rekao je Simović.

Kako je rekao, potencijal crnogorskih pomoraca čuva našu tradiciju pomorstva prepoznatljivim i stručnim i radnim kapacitetima.

- Kao rezultat odgovornog i sistematskog rada u martu 2017. godine Crna Gora je zvanično vraćena na Bijelu listu Evropske komisije. Obaveza i odgovornost svih institucija je da Crna Gora zadrži svoje mjesto na Bijeloj listi, vodeći kontinuiranu brigu o sistemu obrazovanja, obuke i izdavanja pomorskih ovlašćenja - dodao je potredsjednik Vlade.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je ispunila značajne međunarodne obaveze u ovoj oblasti usvajajući brojne konvencije i rezolucije i sada je ključni zadatak i obaveza dosljedno sprovođenje svih obaveza koje proističu iz njih.

- Sa redovnom i transparentnom internom kontrolom sopstvenog sistema, kao i posebno pažljivim i odgovornim odnosom prema međunarodnim izvještajima o stanju u ovoj oblasti. Ti izvještaji, kao objektivni partnerski pogled sa strane, treba da posluže kao važni putokazi za dalja neophodna unapređenja stanja u pomorstvu. I to kroz otvoreni dijalog sa ključnim partnerima - predstavnicima pomoraca i kroz unaprijeđenu međuresorsku saradnju - poručio je Simović.

Sve ovo su, kako je saopšteno iz Vlade, bili razlozi i motivi za formiranje Vladinog koordinacionog tijela za pomorce, kojim predsjedava potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović i predstavnici Ministarstava saobraćaja i pomorstva, prosvjete, finansija, zdravlja, rada i socijalnog staranja, kao i predstavnici udruženja pomoraca.

Definisane su ključne linije aktivnosti u više pravaca:
  • Izrada elektronske baze podataka o pomorcima i izdatim pomorskim dokumentima i ovlašćenjima;
  • Jasno definisanje nadležnosti pojedinih ministarstava po pitanju obrazovanja, obuke, socijalne i zdravstvene zaštite;
  • Pokretanje programa zapošljavanja pomorskih pripravnika na domaćim i stranim brodovima;
  • Uključivanje pomoraca u nacionalni sistem socijalne i zdravstvene zaštite pod posebnim uslovima.
  • Utvrđivanje stimulativne poreske politike za oporezivanje pomoraca.
Predstavnici pomoraca, kapetani i upravitelji stroja izrazili su zadovoljstvo preduzetim aktivnostima i ukazali na specifične potrebe pomoraca i iskazali očekivanja za nastavak dijaloga o svim otvorenim pitanjima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Građevina

Budva naručila gradnju saobraćajnice kod gradskog groblja Podkošljun - Vrijednost posla skoro pola miliona eura

Opština Budva raspisala je tender za radove na izgradnji saobraćajnice kod gradskog groblja Podkošljun, sa kompetnom infrastrukturom. Vrijednot posla procijenjena je na 495.868 EUR. Tender je otvoren do 31. maja, detaljnije OVDJE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.