NavMenu

Izvještaj Uprave za bezbjednost hrane - U junu sa granice vraćeno 23.000 kilograma limuna i 170 kilograma jagoda

Izvor: Pobjeda Srijeda, 12.08.2020. 12:08
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Squirrel_photos)
Inspektori Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove u junu su vratili sa crnogorske granice pošiljku od 170 kilograma jagoda i čak 23.000 kilograma limuna jer su utvrdili da nijesu odgovarale propisanim zahtjevima.

Oni su zbog utvrđenih neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima spriječili stavljanje na tržište ukupno 101.973 kilograma proizvoda iz uvoza.

- Vraćeno je 170 kilograma jagoda, pošiljka limuna od 23.000 kilograma, dvije pošiljke paprika u količini 6.031 kilogram, kao i pošiljka 25.000 kilograma pšeničnog brašna. Uništili su dvije pošiljke banana u količini od 47.772 kilograma - piše u dokumentu objavljenom na sajtu Uprave.

Prilikom kontrole izvoza, fitosanitarna inspekcija je pregledala 569 pošiljki i izdala 463 fitosertifikata za izvoz: brašna, merkantilnog krompira, lubenice, bijelog kukuruza, breskve, ljekovitog bilja (žalfije, zove) rezane drvene građe i hrane za životinje i 106 fitosertifikata za reeksport.

- Ukupno je uzeto 287 uzoraka pri uvozu od čega je za tri uzorka laboratorijski utvrđeno da ne odgovaraju propisanim zahtjevima. U junu, labaoratorijski je ispitano 27,3 odsto pošiljki namjenjenih uvozu - navodi se u dokumentu.

Inspektori su pojačali nadzor u maloprodajnim objektima, "zbog povećanog prometa hrane".

- U cilju preduzimanja mjera predostrožnosti i prevencije, sprečavanja pojave i širenja kovida-19, ali i povećanog broja prijava građana o načinu posluživanja hrane u maloprodajnim objektima, Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove je izdala obavještenje subjektima koji obavljaju djelatnost prodaje na malo hrane neposredno krajnjem potrošaču u objektima u kojima se vrši priprema i prodaja hljeba i peciva, voća i povrća, specijalizovanim prodavnicama, prodaji na pijacama i sektorima gdje se vrši narezivanje, obrada i pakovanje hrane. U ovom periodu inspektori su kontrolisali postupanja subjekata u poslovanju hranom u skladu sa preporukama da organizuju rad u maloprodajnim objektima za hranu na način da lica koja rukuju hranom ne vrše naplatu računa za izdatu hranu već da naplatu vrše druga, za to određena lica, a naročito u objektima sa povećanim prometom - navodi se u dokumentu.

Dodaju da je u objektima sa manjim prometom, prihvatljivo da osoba koja uslužuje potrošača obavezno pere ruke nakon naplate novcem ili platnom karticom samo ako je u objektu obezbijeđena oprema za pranje ruku (lavabo, sredstvo za pranje ruku, ubrusi) u neposrednoj blizini.

- Kontrolama je provjeravano da li subjekti u poslovanju hranom izvršavaju ostale propisane obaveze utvrđene Zakonom o bezbjednosti hrane i podzakonskim aktima donijetim na osnovu ovog Zakona kao i propisima o kvalitetu i da li subjekti tokom bilo koje faze prerade, proizvodnje i distribucije hrane sprovode sve propisane postupke kojim se obezbjeđuje da na tržište, odnosno do krajnjeg potrošača, dođe samo bezbjedan proizvod, propisno upakovan i označen. Kontrolisano je i porijeklo/sljedljivost hrane, rokovi upotrebe i opšta senzorna svojstva hrane zatečene u prometu. U unutrašnjoj kontroli u izvještajnom periodu izvršen je nadzor u 182 objekta. Prilikom kontrola utvrđeno je da subjekti u poslovanju hranom kao i lica koja vrše prodaju hrane na pijacama u visokom procentu postupaju u skladu sa zakonom propisanim zahtjevima i datim preporukama - navodi se u izvještaju.

Utvrđeno je da se objekti i oprema održavaju u čistom i funkcionalnom stanju i da su osobe koje prodaju u propisanoj radnoj i zaštitnoj odjeći.

- Utvrđen je određeni broj nepravilnosti koje su se najčešće odnosile na nepostojanje opreme za pranje ruku zaposlenih u neposrednoj blizini rukovanje hranom, nepravilno izloženu i označenu hranu, neodržavanje opreme u čistom i funkcionalnom stanju i slično - piše u dokumentu.

Zbog utvrđenih nepravilnosti inspektori su preduzeli 27 upravnih mjera i radnji i to dva rješenja o zabrani rada osoba, jedno rješenje o stavljanju van prometa i uništavanju nebezbjedne hrane, osam ukaza o otklanjanju nedostataka manjeg rizika za čije otklanjanje je potrebno kratko vrijeme i dvije novčane kazne u iznosu od 530 EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.